Dünya

Türkiye BM’ye ne zaman üye oldu!

Abone Ol

Kasım Keklik/Vanolay

BM'nin kurucu antlaşması niteliğindeki BM Şartı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke tarafından 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalanmıştır. Türkiye, BM'nin kurucu üye ülkelerinden biridir ve 24 Ekim 1945 tarihinde kurucu üye olarak katıldı.

TÜRKİYE NEDEN BM KURUCU ÜYESİ?

Birleşmiş Milletler, 1945 yılında ABD'nin San Francisco şehrinde kurulmuştur. Türkiye de bu kuruluşun kurucu üyeleri arasındadır. BM'nin Türkiye'yi kurucu üye olarak San Francisco'ya davet etmesinin nedeni Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı döneminde sergilediği tutumdur.

BM BÜTÇESİNİ KİM İNCELER?

Genel Kurul, örgütün bütçesini inceler ve kabul eder. 2. Üyeler, Genel Kurul'un yapacağı paylaştırmaya uygun olarak örgütün harcamalarını üstlenirler.

BM KURUCU ÜYELERİ KİM?

  Amerika Birleşik Devletleri

  Birleşik Krallık

  Fransa

 Hindistan

Kanada

Türkiye

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/KURUCULARI

Birleşmiş Milletler fikri 1943 yılında Moskova, Tahran ve Kahire'de müttefiklerin toplantıları sırasında çıkmış olup Fransa, Çin, Birleşik Krallık, ABD, SSCB'nin temsilciliğiyle oluşmuştur.

HANGİ ÜLKELER BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE ÜYE DEĞİLDİR?

birleşmiş milletler anlaşmasını imzalamamış ülkelerdir. sadece vatikandır aslında. kktc ve filistin gibi diplomatik tanınma problemi olan ülkeler de birleşmiş milletlere uye degildir. isviçre'nin 2002 yılında üye olması ile sayıları iyice azalmıştır

BM AÇILIMI NE?

İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan büyük devletlerin liderliğinde oluşturulan bir dünya teşkilatı olan Birleşmiş Milletler (BM), 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan savaşların ve barışa yönelik tehditlerin tekrarını önlemek ve uluslararası barış ve güvenliği korumak amacıyla kurulmuştur.

BM NE YAPIYOR?

Birleşmiş Milletler (BM) (İngilizce: United Nations), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür.