Van ve Hakkari’de büyük bir heyecanla beklenen projeler kapsamında toplamda 48 milyon TL yatırım yapılacak, bu yatırımlara 29 milyon TL’nin üzerinde hibe desteği sağlanacak. En dikkat çeken detay ise, desteklenen tüm projelerin kadın yatırımcılara ait olması oldu.Van Tkdk Hibe Desteği (7)

KADIN YATIRIMCILAR TARIMA VE KIRSAL KALKINMAYA GÜÇ KATIYOR

Van’dan 22, Hakkari’den 9 projenin yer aldığı listede özellikle kadın girişimcilerin ön planda olması dikkat çekiyor. Uluslararası basında da adından sıkça söz ettiren Pembe Maskeli Kadınlar olarak bilinen kooperatif üyeleri de desteklenen projeler arasında yer alıyor. TKDK tarafından sağlanan desteklerle, 30 kadın arıcıya 6 binin üzerinde arı kovanı, arıcılık ekipmanları ve karavan desteği sağlanacak. Ayrıca, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde TKDK destekleriyle kurulacak ilk kırsal turistik tesisin de projeler arasına dahil edilmesi, bölge ekonomisine yeni bir soluk kazandıracak.Van Tkdk Hibe Desteği (4)

VAN’DA 22 PROJEYE 19 MİLYON TL YATIRIM

TKDK Van İl Koordinatörü Dr. İbrahim Başak, yapılan yatırımların tarımsal üretim ve kırsal kalkınmaya büyük katkı sunduğunu belirtti. Van ve Hakkari’de tarımsal desteklerin giderek yaygınlaştığını ve olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Başak, şunları söyledi:

"Van’da bugüne kadar farklı sektörlerde önemli projeleri hayata geçirdik. Daha önce Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması alanında 27 milyon TL yatırım bedelli projeleri hayata geçirmiştik. Şimdi ise Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamında Hakkari’de toplam 29 milyon TL yatırım bedeline sahip 9 projeye, Van’da ise 22 projeye toplam 19 milyon TL yatırım sağlıyoruz."Van Tkdk Hibe Desteği (5)

Van’da TKDK desteğiyle bugüne kadar 351 projeye destek sağlandığını aktaran Başak, toplam yatırımın 1,2 milyar TL’yi aştığını, verilen hibe desteğinin ise 565 milyon TL’yi geçtiğini belirtti.

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ”

Kadın girişimciliğine özel bir vurgu yapan Dr. Başak, TKDK’nın bugüne kadar desteklediği 246 projenin genç yatırımcılara, 124 projenin ise kadın yatırımcılara ait olduğunu söyledi. Başak, yeni açıklanan projelerle birlikte 31 kadın yatırımcının arıcılık, arı ürünleri üretimi ve kırsal turizm alanında faaliyet göstereceğini belirtti. “Kadın üreticilerimizin kırsal üretim ve hizmet sektörüne daha fazla dahil olması, bizler için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Yatırımlar tamamlandığında 29 milyon TL’lik hibe ödemesi yapılacak ve bölgedeki kadın girişimciler güç kazanacaktır” dedi.Van Tkdk Hibe Desteği (2)

PEMBE MASKELİ ARICILAR DESTEKLERDEN MEMNUN

Van’ın Gevaş ilçesinde faaliyet gösteren Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, TKDK’dan aldıkları desteklerle daha büyük hedeflere yürüdüklerini belirtti. Kooperatif olarak organik bal üretimi yaptıklarını ifade eden Güleç, şunları söyledi:

"Kadın girişimcileri teşvik eden projeler bizler için büyük bir fırsat. TKDK’dan aldığımız destekle üretimimizi artırmayı ve ulusal pazara açılmayı hedefliyoruz. ‘Pembe maskeli arıcılar’ olarak, hem kendi ekonomimize hem de bölge kalkınmasına katkı sağlamaktan büyük gurur duyuyoruz. Kadın üreticilere verilen bu destekler sayesinde artık daha güçlü adımlar atabiliyoruz."Van Tkdk Hibe Desteği (1)

“EV HANIMI OLARAK BAŞLADIK, İŞ KADINI OLDUK”

Gevaş’ta faaliyet gösteren Pembe Maskeli Arıcılar kurucu üyelerinden Meryem Arvas ise, aldığı desteklerin kendisine profesyonelleşme imkânı sunduğunu söyledi. "Bu projeye başladığımızda küçük bir üretici grubuyduk. TKDK’dan aldığımız destekle işimizi büyüttük, arı kovanı ve karavan desteği alarak üretimimizi daha ileriye taşıdık. Artık sadece bir ev hanımı değil, kendi işini yöneten bir iş kadınıyım. Bu süreçte çok çalıştık ve büyük emek verdik. Bundan sonra da üretimimizi daha kaliteli hale getirerek market raflarında yerimizi almak istiyoruz." dedi.Van Tkdk Hibe Desteği (6)

BÖLGE EKONOMİSİNİ CANLANDIRACAK

Tarım ve kırsal kalkınma projelerinde kadın yatırımcıların artan rolü, bölgenin ekonomik yapısında da değişime yol açıyor. Kadınların üretim sürecine daha fazla dahil olması, kırsal kalkınmada sürdürülebilirliğin sağlanmasına büyük katkı sunuyor. Van ve Hakkari’de hayata geçirilecek projeler, sadece yerel üreticilere değil, aynı zamanda bölgenin genel ekonomik yapısına da olumlu yansıyacak.Van Tkdk Hibe Desteği (3)

HAKSİAD Van Şube Başkanı Tasan, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak ile görüştü HAKSİAD Van Şube Başkanı Tasan, TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak ile görüştü

TKDK’nın desteklediği projeler sayesinde kadınların üretime daha aktif katılım sağlaması, onların ekonomik bağımsızlık kazanmalarını ve bölgedeki girişimcilik ruhunu güçlendirmelerini sağlıyor. Kadın girişimciler, tarım ve kırsal kalkınmada yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Muhabir: Vanolay - Suat Tink