Yüz yüze iletişim kuramadığımız kişiler ile gerekli olan görüşmelerin basit bir şekilde yapılabilmesine vesile olan cep telefonları dijital çağın simgelerinden biridir. Her geçen gün gelişim göstermeye devam eden cihazlar için tasarlanan telefon aksesuarları da hayatımıza büyük kolaylık sağlar. Gündelik yaşantımızın olmazsa olmazı olan telefonun nasıl ve kim tarafından icat edildiği ise pek çok kişi tarafından merak konusudur. 

Telefon; insanların birbiri ile olan konuşmalarının açık bir biçimde aktarılmasına yardımcı olan aygıt olarak tanımlanır. Alexander Graham Bell ve çalışmalara katkı sağlayan Charles Sumner Tainter ile birlikte geliştirilen telefon; radyofon olarak bilinir. İki bilim insanı, telefonun icadı için yaptıkları denemelerin ilk başarılı sonucunu 1880 yılının 15 Şubat günü elde eder. 

Telefonu Kim İcat Etti?

İnsanların birbirleri ile iletişim kurabilmesi tarih boyunca önem arz eden gerekliliklerin başında gelir. Geçmiş zamanlarda bunun için birbirinden farklı pek çok araç kullanımı söz konusu olsa da uzak mesafede bulunan kişilerin düzgün bir biçimde iletişim kurabilmelerine yardımcı olmak amacı ile geliştirilen ilk elektrikli iletişim sistemi telgraftır. Telekomünikasyon anlamında bir devrim niteliği taşıyan ve esas olarak bilginin iletken özellikli teller yardımı ile karşı tarafa gönderilebilmesine olanak tanıyan telgrafın icadı 1800’lü yılların başına dayanır. Bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biri de telefonun icat edilmesi için hazırlamış olduğu zemindir. 1800’lü yılların ortalarından sonra telefonun icat edilmesi ile ilgili çalışmalar yapan pek çok bilim insanı vardı. Bunlardan biri olan Antonio Meucci; telefon ile pek çok benzerliği bulunan bir aygıtın patentini Alexander Graham Bell’den beş yıl önce almıştı. Ancak patent haklarının yenilenebilmesi için ödenmesi gereken ücreti karşılayacak durumda değildi bu da elindeki hakları kaybetmesine neden oldu. Elisha Gray isimli bir başka bilim insanı da telefona benzeyen bir düzenek geliştirmiş ve bunun için patent başvurusunda bulunmuştu. Başvuru tarihi Alexander Graham Bell ile aynı olan Elisha Gray’in patenti alamamasının sebebi; Bell’in yardımcılığını yapan Watson’ın patent alabilmek için ofise iki saat daha erken gitmesiydi. Patent hakkına sahip olan Alexander Graham Bell’in telefonu icat etmesinin ardından Antonio Meucci ve Elisha Gray’in yanı sıra pek çok girişimci telefonu ilk önce kendilerinin geliştirdiği iddiasında bulunarak dava açmış olsalar da Alexander Graham Bell açılan tüm davalarda kazanan taraf oldu. Telefonun icat edilmesinin ardından kısa bir süre sonra ise birden çok cihazın birbiri ile bağlanmasını sağlayabilmek amacıyla santraller kuruldu. Ankesörlü telefonların kullanılmaya başlandığı tarih 1889’dur. Sonrasında geliştirilen ilk tuşlu telefonların kullanımına ise 1963 yılı itibari ile başlanmıştır. 

Alexander Graham Bell Kimdir?

İskoç asıllı bilim insanı Alexander Graham Bell telefonun icadı ile bilinir. Aslında çalışmalarındaki asıl amaç işitme engeli olan bireylerin iletişim sorunlarını ortadan kaldırabilmek olsa da oldukça uzak mesafedeki kişilerin birbirleri ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmesine imkân verdi. Telefonun mucidi olan bilim adamı 1847 yılının 3 Mart günü doğmuştur. İlk telefon görüşmesini; 1876 yılının 10 Mart’ında yardımcısını yanına çağırmak isterken bilinçli olmadan yapar. İskoçya’da dünyaya gelen bilim adamı önce İngiltere ve Kanada’da yaşamış sonrasında ise tarih 1880’li yılların ortalarına geldiğinde Amerika’nın doğu yakasında bulunan Nova Scotia’da yaşamına devam etmiştir. Alexander Graham Bell’in Kuzey Amerika’da yeni İskoçya olarak bilinen Nova Scotia’da bulunduğu dönemde bölgedeki yerleşik halkının neredeyse %85’lik bir kısmının Galce dili konuştuğu bilim adamını ses kayıtları ile ortaya çıkmıştır. Bu ses kayıtları; Bell’in konuşmuş olduğu aksan hakkında bilgi edinilmesine dolayısı ile de ABD’nin ilk yerlilerinin nasıl bir konuşma tarzına sahip olduğunun anlaşılmasına katkı sağladığından oldukça önemlidir. Alexander Graham Bell’in gerçekleştirdiği ses deneylerinin 1880 ile 1886 yılları arasında yoğun olduğu bilinir. Bu deneylerini gerçekleştirirken; kuzeni Chichester Bell’in yanı sıra teknisyen olan Charles Sumner Tainter’den de yardım aldı. Thomas Edison İskoç asıllı bilim adamının en büyük rakiplerinden biriydi. Edison’un ilk ses kaydı denemelerine 1877 yılında başlaması Bell’in çalışmalarına hız kazandıran en önemli faktördür. Bu çalışmalar sırasında yardımcılarının da katkıları ile birlikte yapmış olduğu ses kaydı deneyleri için; karton, metal, alçı, cam ve mum gibi farklı maddeler kullandı. 15 Nisan 1885 yılına ait olan ses kaydının 2011 yılında keşfedilebilmesi; Bell’in 10 cm – 35 cm arasında değişkenlik gösteren karton diskleri geride bırakması ile mümkün oldu. 1922 yılında vefat eden ünlü mucit 75 yıllık yaşamı boyunca almış olduğu 30 patentin yanı sıra pek çok başarıya imzasını atar. İnsanlık adına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Fransa hükümeti tarafından onur ve para ödülüne layık görülen Alexander Graham Bell almış olduğu parayı; Washington’da bulunan ve işitme engelli olan bireyler için kurulan Volta Enstitüsü için kullandı. 

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı

Telefon Nasıl İcat Edildi?

1800’lü yılların başında icat edilen telgrafın ardından pek çok bilim insanı ve girişimci bu sistemi ileriye taşıyabilmek ve geliştirebilmek için çalışmalar yaptı. Bu kişiler arasında yar alan ve yardımcısı Thomas Watson ile çalışmalarına devam eden Alexander Graham Bell, sesi iletken özellikli teller yardımı ile karşıya gönderebilmeyi ve kişiler arasındaki iletişimin konuşma yolu ile yapılabilmesini sağlayabilecek bir düzenek geliştirebilmeyi hedefliyordu. 1876 yılının 14 Şubat’ında yaptığı patent başvurusu sonrasında hem telefon yapımını hem de satış hakkını elde eden Graham Bell, kısa bir süre sonra ise amacını gerçekleştirerek telefon yapmayı başardı. Bilim adamının telefon ile yaptığı ilk görüşmesi ise yan odasındaki asistanına; “Bay Watson, buraya gelin. Sizinle görüşmek istiyorum.” dedikten sonra gerçekleşti. Bu durum Alexander Graham Bell’in telefonun mucidi oluşunu da beraberinde getirdi. 

İlk Cep Telefonu Ne Zaman İcat Edildi?

Günümüzün vazgeçilmez iletişim aracı olan cep telefonu ise 1973 yılında Amerikalı mühendis Martin Cooper tarafından icat edildi. O yıllarda Motorola firmasında çalışan Cooper, yaptığı çalışmalar sonucunda kablosuz iletişimin mümkün olmasını sağladı. 23 cm uzunluğundaki ilk cep telefonu olan Motorola DynaTac; 1 kilo 100 gr ağırlığındaydı. Bu cihaz tam olarak şarj edildiğinde sadece 35 dakika süresince kullanım imkânına sahipti. Tam doluluk oranına sahip olabilmesi için ise 10 saat boyunca şarj edilmesi gerekiyordu. 

İlk Akıllı Telefon Ne Zaman İcat Edildi?

Cep telefonları, günümüzde kullanımı sağlanan akıllı telefonlardan çok daha eski bir geçmişe sahip. Tek yönlü iletişim kurabilmek için bir vericinin yardımı ile yapılan ilk denemeler Detroit Emniyet Müdürlüğüne aittir. 1921 yılında başlayan denemeler gelişen teknoloji sayesinde 1993 yılına gelindiğinde klasik olarak adlandırılan cep telefonu halini alır. Bu cihaz ile kişisel veri yardımcısı olarak bilinen cep bilgisayarlarındaki (PDA) özellikler bir araya getirilerek oluşturulan ilk akıllı telefon IBM tarafından geliştirilen ve Simon olarak bilinen aygıttır. 1993 yılı itibari ile piyasada yerini alan cihaz; cep telefonu ve mini bilgisayar özelliklerinin yanı sıra kısmen çağrı cihazı ve faks makinesi olarak da kullanılıyordu. Fihrist, takvim ve hesap makinesi işlevselliklerine sahip olan ve günümüzdeki akıllı telefonların atası olarak nitelendirilen cep telefonu dünyadaki ilk dokunmatik ekrana da sahipti. Sonrasında Nokia tarafından tasarlanan ve 1996 yılında piyasaya sürülen Nokia 9000 Communicator; katlanabilir ekranı ve barındırdığı faks tuşunun yanı sıra dünyadaki ilk “QWERTY” klavye özelliğine sahip olması ile bilinir. Bu modele karşılık olarak 1997 yılında Ericsson tarafından geliştirilen GS88 modeli; sektöre akıllı telefon unvanını kazandırması ile öne çıkar. 2002 yılında karşımıza çıkan Blackberry 5810 modelinin üretim amacı e-posta alışverişinin yapılabilmesiydi. Aynı zamanda bu yıl farklı özelliğe sahip olan modellerin ürün gamında yer alması ile birlikte akıllı telefon pazarındaki rekabetin en yoğun yaşanmaya başlandığı dönemdir. 2007 yılına gelindiğinde ise pek çok yeniliğe öncülük eden ilk iPhone modelinin piyasada yer alması, akıllı telefon tarihinin dönüm noktalarından biri niteliğindedir. Apple tarafından iOS işletim sistemi özelliği ile devrim yaratan ilk iPhone modelinden bir yıl sonra ise 3G ortaya çıktı. İlk android işletim sistemine sahip olan HTC Dream modeli ise 2008 yılı itibari ile sektörde yerini aldı. Akıllı cihazlarla birlikte telefon aksesuarları da günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi