Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ali Vahip Temamoğlulları, stresin kalp üzerindeki etkisi hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Temamoğlulları, stres ile birlikte kalp üzerinde özellikle adrenalini arttırarak kalbin daha çok yüklenmesini, daha fazla ritim bozuklukları çıkmasını, tansiyonun yükselmesi gibi sonuçlara neden olduğunu aktardı.

Özellikle Covid sonrası yapılan aşıların kalp hastalıklarını arttırdığı ve gençlerde daha fazla sorunlara yol açtığını vurgulayan Temamoğlulları, gribal enfeksiyonların zaman içerisinde damar tıkanıklıklarına yol açabileceğinin de altını çizdi.

Temamoğlulları, soğuk algınlığı ilaçlarının çok bilinçsizce kullanıldığını belirterek soğuk algınlığı için kullanılan bazı ilaçların ani ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

"Herkes çok ciddi şekilde çeşitli stres ile karşı karşıya geliyor"

Kışın araçlarda antifriz seviyesi nasıl olmalı? Kışın araçlarda antifriz seviyesi nasıl olmalı?

Stresin kalp için çok ciddi bir olumsuz faktör olduğunu ifade eden Temamoğlulları, "Çağımız zaten stres çağı. Herkes çok ciddi şekilde çeşitli stres ile karşı karşıya geliyor. Stres kalbimiz için tansiyonumuz için çok ciddi bir olumsuz faktör. Kişisel oluşturduğu sorunlar yanında kalp üzerinde özellikle adrenalini arttırarak kalbin daha çok yüklenmesini, daha fazla ritim bozuklukları çıkmasını, tansiyonun yükselmesi gibi sonuçlarla çok sık karşılaşabiliyoruz. Bunların da bazen beklediğimizin üstünde çok daha çabuk şekilde kalp krizine ulaşabildiğini yine bunun yanında beyin kanaması gibi sonuçlara yol açabildiğini biliyoruz. Bunların bizim için en tipiklerden birisi takotsubo sendromu. Mesela takotsubo sendromu böyle özellikle çok sevdiğin bir kişiden ayrıldığı zaman ortaya çıkan stres nedeniyle kalp damarının ciddi şekilde tıkanması, hiçbir damar kalınlığı olmadığı halde tıkanması ve daha sonra kalp yetmezliği ile devam etmesidir." dedi.

Gribal enfeksiyonların da kalp damar tıkanıklıklarına neden olduğunu belirten Temamoğlulları, "Özellikle gribal enfeksiyonların zaman içerisinde damar tıkanıklıklarına yol açabildiğini görüyoruz. Bu da yine son zamanlarda önemli bir stres kaynağı olmuştur. Bunun yanında özellikle Covid sonrası yapılan aşıların kalp hastalıklarını arttırdığı gençlerde daha fazla sorunlara yol açtığı söylenmektedir. Bununla ilgili çok ciddi olarak görüş bildiren doktorlar olduğu gibi bunu kabul etmeyen bir kesim de bulunmaktadır. Kendi şahsi görüşüm bunların hepsi tamamen Covid'e bağlanamaz ama önemli bir kısmının da Covid'e bağlı olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

"Soğuk algınlığı ilacı deyip geçmeyelim"

Soğuk algınlığı ilaçlarının bilinçsizce kullanıldığını vurgulayan Temamoğlulları, "Özellikle ritim bozukluklarından çok hasta kaybettiğimizi düşünüyorum. Yine gençlerdeki kaybedilme nedenlerinden bir tanesi de ve en önemli bir tanesi de soğuk algınlığı için kullandığımız bazı ilaçların ani ölümlere sebebiyet verebildiğini biliyoruz. Bu konuda özellikle soğuk algınlığı ilaçlarının çok gereksiz ve hatta cahilce kullanıldığını biliyoruz. Bir soğuk algınlığı ilacı deyip geçmeyelim. Bunlar çok ciddi ritim bozukluğu yapabiliyor. Çok ciddi ani ölümlere kadar giden sonuçlara neden olabiliyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA