Mübarek üç ayların içerisindeki ikinci ay ve aynı zamanda Ramazan'ın habercisi olan Şaban ayının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunmaktadır. Ayrıca bu aylarda sünnet ve farz oruç sayısı oldukça yüksektir. Bu da bize bu ayların önemi anlatmaktadır. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır. Müslümanlar için en karlı ve kazançlı fırsat ayı olarak ifade edilen Şaban ayında yapılacak ibadetler büyük önem taşıyor. Çeşitli ibadetlerle idrak edilecek olan Şaban ayında, Müslümanlar bol bol sevap kazanacak. Birçok müslüman vatandaş şimdiden ‘’Şaban ayı ne zaman 2025 diyanet? Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayının önemi nedir?’’ gibi soruların yanıtını aramaya başladı. 

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini takvimi sonrasında Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıç tarihi belli oldu. Üç aylar, Recep ayıyla birlikte 1 Ocak 2025 Çarşamba günü başladı ve Mart ayının sonuna kadar devam edecek. 

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2025? ŞABAN AYI NE ZAMAN BİTİYOR? 
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini günler takvimiyle birlikte üç ayların bu yıl idrak edileceği tarih belli oldu. Tüm İslam aleminin dini duygularla beklediği üç aylar'da, ilk önce Recep, sonra Şaban ve en son Ramazan ayı eda edilecek. 

Çeşitli suçlardan 44 kişi yakalandı Çeşitli suçlardan 44 kişi yakalandı

2025 yılı Şaban ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takvimine göre üç ayların ikincisi ve Hicri yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı 31 Ocak 2025 (1 Şaban 1446) Cuma günü itibariyle başlar. 

Üç ayların ikinci ayı olan Şaban, 28 Şubat 2025 Cuma'yı Cumartesi gününe bağlayan gece bitiyor. Hicri takvime göre 1446’ya tekabül eden bu mübarek aydan sonra Ramazan ayı geliyor. 

ŞABAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?  
Şaban ayı, hicrî takvime göre Ramazan-ı Şerif’ten bir önceki ay olması hasebiyle bu mübarek mevsime bir nevi hazırlık niteliği taşımaktadır. Tutulacak oruçlar ve sâir nafile ibadetler bu aydan başlanarak artırılmalı, böylelikle Ramazan-ı Şerif’ten en iyi şekilde müstefit olmaya yönelik ön hazırlıklar tamamlanmalıdır.

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı. 
“Şaban benim ayımdır.” 

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi. 
Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir. 

Rasül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem üç aylarda: "Allahım! Receb ve Şa'ban'ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel; Müsned) diye dua ederek; üç aylara yetişme sevincini, rahmet ayı Ramazana ulaşma özlemini, hasretini ve bu aya kavuşabilme iştiyakını her mü'minin gönlünde devamlı diri tutmasını istiyor.

ŞABAN AYI İBADETLERİ NELERDİR?
İslam alemi için önemli kabul edilen üç aylar 1 Ocak 2025 Çarşamba günü Recep ayı ile başlamış oldu. Müslümanlar, Üç Aylar’da ibadetlerini eksiksiz olarak yerine getirmek istiyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan Üç Aylar’da, Şaban Ayı 31 Ocak Cuma başladı. Şaban Ayı sonrasında Ramazan Ayı ile oruçlar tutulmaya başlanacak.  

İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü'minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır. Çünkü Şâban'ın değer ve kıymetini arttıran en önemli tarafı, diğer aylara göre (Ramazan hariç) yapılan her amelin ve ibadetin sevabının üç yüz kattan fazla oluşudur. Diğer vakitlerde kılınan bir rekât namazın sevabı on ise, Şaban ayında üç yüzden fazladır. Okunan her bir Kur’an harfi için üç yüz Cennet meyvesi vardır.

Muhabir: Furkan Ersöz