Güncel

Sabah namazı güneş doğduktan kaç dakika sonra kılınır?

İslam'ın şartlarından biri olan namaz sabah namazıyla başlamaktadır. Beş vakit namazın içerisinde bulunan sabah namazını kılmak farz olan ibadetlerdendir. Sabah namazı, diğer vakit namazlarına göre en az rekâtı olan namazdır. Peki, ezan okuduğunda hemen kılınamayan sabah namazı ne zamana kadar kılınır? Sabah namazı kaça kadar kılınır?

Abone Ol

Günün ilk namazı olan sabah namazının vakti geçince hangi zaman aralığında kılınabileceği sorgulanıyor.  Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları farklı vakitlerde kılınmaktadır. Sabah namazı günün ilk kılınan ve en erken saatte kılınan namazdır. Sabah namazının da tıpkı diğer vakit namazlarda olduğu gibi belli bir vakti vardır.  

Sabah namazının vaktinde kılınması İslam'da büyük bir öneme sahiptir. Ancak bazı durumlarda, insanlar çeşitli sebeplerden dolayı sabah namazını vaktinde eda edemeyebilirler. Bu noktada müslüman alemi, "Güneş doğduktan sonra sabah namazı saat kaça kadar kılınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte dine göre cevabı…

SABAH NAMAZI KAÇA KADAR KILINIR? 
Sabah namazı iki sünnet ve iki farzdan oluşur. Öncelikle iki rekat olan sünnet daha sonra ise iki rekat farz kılınır. Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. 

Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vakti çıktıktan öğle namazı vaktine kadar ise sabah namazının farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.

KERAHAT VAKTİ NEDİR, NE ZAMANDIR? 
Kerahat vakitleri, İslam dininde ibadetin mekruh sayıldığı zaman dilimlerini ifade eder. Kerahat vakitleri içerisinde, ibadet etmenin ya da namaz kılmanın dinen mekruh olarak sayılmasının en önemli nedeni, güneşe tapanlara benzememek şeklinde açıklanır.

Güneşin doğuş zamanında, batış zamanında ve tam tepede olduğu noktalarında mevcut olması zamanında geçmiş dönemler içerisinde helak olan pek çok topluluğun ateşe ve bununla birlikte güneşe tapmalarından dolayı kaynaklanır.