Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı takvime göre 2025 Ramazan ayı 1 Mart'ta başlıyor.
Cuma gününü, Cumartesi'ye bağlayan gece ilk sahura kalkılacak. Ramazan ayı 29 Mart 2025 tarihinde tutulacak son oruçla birlikte tamamlanacak.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

12 ay içinde bir başka yaşanan ramazan, İslam inancı ile yaşayan toplumlarda özenle geçirilir. Bu ayın neden bu kadar önemli olduğu ise bir merak konusudur. Müslümanlar elbette bu meraklarını araştırarak, okuyarak giderirler. İbadetlerle ilgili ana kaynak elbette Kur’an-ı Kerim’dir. Ramazan ayının önemi ile ilgili ayetler ve Ramazan ayının önemi ile ilgili hadisler başlıca kaynaklardır.
İslam alimlerinin sözleri de ramazan ayının önemi nedir sorusuna cevaben aydınlatıcı bilgiler içerir. Ramazan ayının önemi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da her sene vurgulanmakta ve dini maneviyata ışık tutulmaktadır. Ramazan ayı 2023 yılında ve diğer tüm yıllarda İslam alemi için büyük bir fazilet taşır. Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı duaları da genellikle şükrü merkeze alarak edilir. Ramazan ayı önemi kısaca anlatabilecek bir konu değildir; ancak açıklayıcı olabilmek ve okunuşu kolaylaştırmak adına liste yöntemini uyguladık. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre; ramazan ayının önemi şu şekilde ifade edilebilir:
Duhân suresinde yer alan ifadelere göre Kur’an ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır: “Hâ Mîm. Apaçık olan kitaba yemin ederim ki, Biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz Biz, insanları uyarıcıyız.” (Duhân, 1-3)
 Ramazan ayının önemini belirten kelimeler nelerdir diyorsanız önce bu ayın direkt kendi adının anlamına yönelmek gerekir.
Ramazan, Allah’ın isimlerinden biridir. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu aya yansımıştır.
Ramazan ayının bizim için önemi nedir sorusuna verilecek en özet cevabı birini ramazan kelimesinin içerdiği arınma manasında da bulabiliriz.
Ramazan kelimesi temizlenmek ve yanmak anlamlarını taşır. Oruç tutan kişi kötü düşüncelerden temizlenir, bedeni ve ruhu günahlardan arınır. İman aşkı ile yanar ve daha olgun hale gelir.
Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır. İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.
Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur. Her insan aynı ekmeğin başında buluşur ve birlik duygusu pekiştirilir.
Her sene bir defa yaşanan ramazan ayı, gecesi ve gündüzü ile apayrı bir heyecana tanık olur. Ramazan gecelerinde camide toplanan cemaat, bu ayın önemini hep bir ağızdan dile getirir. Aynı dualarda buluşturan mübarek bir dönemdir ramazan.

Bingöl'de silahlı saldırı: 3 gözaltı Bingöl'de silahlı saldırı: 3 gözaltı

İLK TERAVİH NE ZAMAN

2025 Yılı İlk oruç 1 Mart'ta tutulacak. Teravih namazına bir gece öncesinden başlanıyor. Yani bu durumda ilk teravih 28 Şubat 2025 Cuma akşamı kılınacak.

FİTRE NE KADAR

“Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar 180 TL olarak belirlenmiştir.

RAMAZAN BAYRAMI HANGİ GÜN!

29 Mart 2025 Cumartesi  Ramazan Bayramı arefe günü:
30 Mart Pazar Ramazan Bayramı 1. günü:
31 Mart Pazartesi Ramazan Bayramı 2. günü
1 Nisan Salı Ramazan Bayramı 3. günü (son)

Kaynak: Vanolay/Haber Merkezi