Güncel

Piknik sezonu açıldı: Pikniğe giderken nelere dikkat edilmeli?

Havaların iyice ısınması ile birlikte piknik sezonu da açıldı. Pikniğe giderken dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular bulunuyor. Özellikle çevreye ve ormanlara zarar vermemek önemli hususlardır. Uzmanlar, güzel bir piknik günü geçirmek için önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

Abone Ol

Havaların ısınmasıyla beraber hafta sonları artık daha renkli geçmekte. Piknik yapmak en güzel etkinliklerden sadece biridir. Güzel gün geçirmek için dikkat edilmesi ve uyulması gereken kurallarla piknik güzel kalabilir.

Pikniğe giderken dikkat edilmesi gereken önemli detayları İLKHA muhabirine konuşan Çevre Mühendisi Mehmet Şen, sürdürülebilir olması açısından yangınlara sebebiyet vermemek, kazasız ve atıksız piknik yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

"Atıksız piknik yapmak mümkündür"

Çevre Mühendisi Mehmet Şen

Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların sıcak olmasıyla beraber vatandaşların yaptığı en güzel etkinliğin piknik olduğunu söyleyen Şen, "Hafta sonlarında ormanlık alanlara giderek mangallarını yakıyorlar yemeklerini yiyorlar. Oyunlarını oynuyorlar keyifli bir hafta sonu geçiriyorlar. Tüm bunları yaparken sürdürebilir olması açısından kazasız, yangınlara sebebiyet vermemek ve atıksız piknik yapmak mümkündür. Bu konularda nelere dikkat edeceğiz? Öncelikle yetkililerin izin verdiği mesire ve piknik alanlarında vatandaşların gerçekleştirmesi gerekmektedir." diye belirtti.

"Piknikler bir anda çok büyük bir yangın ve çevre kirliliğine dönüşebilir"

Ormanlık alanlara gelip izin verilmeyen yerlerde piknik yapılmasının orman yangınlarına sebebiyet verebildiğine dikkati çeken Şen, "Ben tecrübeliyim yıllardan beri piknik yapıyorum bir şey olmaz' demeyelim. O anlık bir olaydır. Bir anda çok büyük bir yangın ve çevre kirliliğine dönüşebilir. Bu nedenle izin verilen alanlarda piknik yapılmasının zorunlu olarak tutulmasından önce vatandaşların bir birey olarak alması gereken tedbirler var." dedi.

"Piknik alanlarında en çok çevre kirliliğine neden olan tek kullanımlık plastiklerdir"

İzin verilen alanlardaki canlara, hayvanlara, bitki ve ağaçların yaşam alanlarına zarar vermemek gerektiğini belirten Şen, "Atıksız piknik yapmak mümkündür. Piknik setleri hazırlayabiliriz. Her zaman kullandıkları buzdolabında saklama kapları ve yemeklerini piknik alanlarına götürürlerse aynı şekilde geri getirirler. Piknik alanlarında en çok çevre kirliliğine neden olan; tek kullanımlık plastiklerdir. Plastik bardak, tabak, çatal ve bıçaklar yerine evden bu tür malzemeleri götürürsek kirlendiği zaman poşete koyup evimizde yıkayıp yeniden kullanabiliriz. Bu şekilde atık çıkmayabilir. Cam bardak ve matarayla içeceklerimizi kullanabiliriz. Pikniklerde kâğıt havlu ve peçete kullanmamaya özen gösterelim. Bunların yerine kumaş kurulama bezleri, kumaş peçeteler ve kumaş piknik örtülerini tercih edelim. Böylelikle piknik alanlarında olan çevresel kirliliği azaltmış ve atıksız piknik yapmak mümkün oluyor." şeklinde konuştu.

"Çevreyi korursanız, insan yaşar"

Şen son olarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çevreyi korursanız, insan yaşar. Vatandaşlar, piknik alanlarına ilk gittiklerinde temiz, çöp olmayan yerler olarak pikniğe başlıyorlar. Ondan sonra aynı şekilde çöp toplama işlemlerini gerçekleştirdikleri zaman yerler temiz olarak kalıyor. Ama bazen de olduğu gibi bırakabiliyor.lar Cam attıklarının yansımasıyla kurumuş dallar ve yapraklar alev alıp orman yangınlarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle piknikçiler özellikle mangalların söndürdüklerine emin olmaları gerekir." (İLKHA)