Onkoloji bölümü, ilk evresi ile birlikte tümör ve kanserin incelenmesi, teşhis ve yayılımının kontrolü ile cerrahi, kemoterapi, radyopterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaç yöntemleri başta olmak üzere kanser tedavisini planlayan ve uygulayan tıp dalıdır. Onkoloji bölümünün sorumlulukları içinde anormal tümör oluşumu sonucunda ortaya çıkan kanserler, kanserlerin evresi, incelemesi ve kanserin türüne göre tedavi programları yer alır. Özellikle tedavi programları ilaç tedavisi olabileceği medikal onkoloji adı verilen kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi de olabilir. Onkoloji bölümünde hizmet veren doktorlara ise onkolog olarak adlandırılır. Bu yazıda onkolojinin ne olduğunu ve hangi hastalıklara baktığına değindik. 

Onkoloji Nedir?
Onkoloji, vücuttaki organları, kasları, kemikleri ve bağ dokusunda kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve çoğalan tümör ve kanser hastalıklarının tanı, teşhis ve tedavisini uygulayan tıbbi birimdir. Onkoloji doktorları kanserli hücrelerin yanı sıra kanserli olmayan hücreleri de inceler ve araştırır. 
Kanser, dünyada ve Türkiye’de yayılımı ve görülme sıklığı giderek artan ve hayati tehlike içeren oldukça önemli bir hastalıktır. Hayatı tehdit eden hastalıklar arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de en sık görülen kanserler kadınlarda; meme, tiroid, bağırsak, rahim ve akciğer; erkeklerde ise akciğer, prostat, bağırsak, mesane ve mide kanserleridir.

ONKOLOJİNİN HANGİ ALANLARA BAKAR? 
Hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu meydana gelen birçok kanserin teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen onkoloji bölümünün alanlarından biri olan tıbbi onkoloji kanserin ilaçla tedavi edilmesi anlamına gelen kemoterapi tedavisini hastalara uygular. Kemoterapi tedavisi genellikle katı tümörlerin tedavisi için uygulanır. Meme, akciğer ve bağırsak kanseri bunlara örnek olarak verilebilir. 
Diğer bir onkoloji alanı olan radyasyon onkolojisinde güçlü röntgen cihazlarından yararlanılarak hastaya radyasyon verilir ve kanserli hücrelerin yok edilmesi hedeflenir. Özellikle hematolojik kanserler, lösemi ve lenfoma gibi kanser türlerinde radyasyon tedavisine başvurulabilir. Buna aynı zamanda radyoterapi adı da verilir. Radyasyon tedavisinde uygulanan radyasyonun dozu yüksek olduğu için bu tedavi kişinin vücudunu bir miktar yıpratabilir.  
Başka bir tedavi yöntemi olan cerrahi onkolojide ise kanserli hücrelerin cerrahi operasyonlarla vücuttan temizlenmesi hedeflenir. Ancak burada önemli olan kanserin evre olarak cerrahi operasyona uygun olmasıdır. Ameliyat olması mümkün olan kişilerde cerrahi onkoloji işlemi uygulanır. Bunun kararı da yapılan tetkikler sonunda doktor tarafından verilir.

Kolesterol yüksekliğinin belirtileri nelerdir? Nasıl düşürülür? Kolesterol yüksekliğinin belirtileri nelerdir? Nasıl düşürülür?

ONKOLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?  
Onkoloji bölümü yani onkoloji doktorları vücutta meydana gelen birçok kanser türünün teşhis ve tedavisi ile ilgilenir. Bunlara katı tümörlü kanser türleri de dahil iken aynı zamanda beyin tümörü de onkolojinin alalına girer. 
Onkoloji bölümünün teşhis ve tedavisi ile ilgilendiği kanser türleri şunlardır: 
Meme kanseri
Tiroid kanseri
Kolon (Bağırsak kanseri)
Akciğer kanseri 
Rahim ve rahim ağzı kanseri
Prostat kanseri
Mesane kanseri
Lösemi
Karaciğer kanseri
Böbrek kanseri
Melanom
Mide kanseri
Safra kesesi kanserleri
Yukarıda yer alan kanser türlerinin dışında türüne göre ortaya çıkan tümörler de onkoloji bölümünün ilgi alanına girer. Onkoloji bölümünde bu kanser türlerinin önce şikayet ve belirtiler doğrultusunda teşhis süreci başlar, tanı kesinleştikten sonra ise tedavi süreci başlar.

Kaynak: Kasım Keklik/Vanolay