Odyometri teknolojinin gelişmesiyle birlikte icat edilen cihazlar aracılığıyla kulaklardan ses dalgaları ve yükseltileri ile seslerin duyulmasını ölçmek için yapılan testtir. Özellikle yeni doğan bebekler için doktorlar tarafından önerilen bu test olası bir işitme kaybının erken tanısıyla tedavisi yapılmaktadır. Bu test sayesinde doğuştan veya sonradan duyma ile ilgili problemler tespit edilerek önlemler alınır. Oldukça önemli olan bu test belli zamanlarda mutlaka yapılmalıdır.
Odyometri Testi Neden Yapılır?
Odyometri testi kişilerin işitme ile ilgili bir şikayeti olması durumunda tanı koymak amaçlı yapılmaktadır. Kişiler direk kendileri işitme testi yaptırmaya ihtiyaç duyabileceği gibi yakınlarının önerisi ile de sağlık kuruluşlarına başvurabilir. İşitme testi yaptırmak için Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Doktor muayene sonrası gerekli olması halinde, odyometri konusunda eğitimli ekiplere yönlendirmektedir.
Odyometri Testi Nasıl Yapılır?
İşitme testi yani Odyometri olarak adlandırılan test dışardan ses almayacak şekilde tasarlanmış kabinler içerisinde yapılmaktadır. Dış sese karşı hastalar tamamen arındırıldıktan sonra, kulaktık takılır ve bu kulaklıkta farklı ses dalgaları şeklinde sesler çıkartılır. Sesi duyunca kabinde bulunan botun yardımı ile işittiğini bildiriyorsun.
Odyometri testine özel hazırlanmış ses yalıtımlı kabin veya odalarda yapılmaktadır. Test sırasında hastaların dışarıdaki sesler ile bağlantısını olabildiğince kesmek amacıyla kulaklık takılmaktadır. Kulaklıktan farklı desibel ve frekans aralıklarında sesler verilerek kemik ve hava iletimi ile beraber değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Kaç Tür İşitme Testi Vardır?
Aslında işitmeyi ölçümleyen beş tür işitme testi vardır. Bu işitme testleri; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri, akustik refleks testleri ve BERA/ABR testidir.