Güncel

Malatya Müftüsü Dolu: Şehrimize manevi ilk yardımı ve manevi imarı hep beraber yapacağız

Büyük bir deprem geçiren Malatya'da yapılacak en önemli hususun mahallelerin yeniden inşasıyla beraber camilerin, Kur'an kurslarının ve dini tesislerin yeniden ayağa kaldırılması olduğunu belirten Malatya yeni İl Müftüsü Ramazan Dolu, "Geniş bir depremi yaşayan, şehrimize ve milletimize manevi ilk yardımı ve manevi imarı hep beraber yapacağız" dedi.

Abone Ol

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım'ın Çorum İl Müftülüğüne, Fransa'da Diyanet Hizmetleri Ateşesi olarak görev yapan Ramazan Dolu'nun Malatya İl Müftülüğüne atanması nedeniyle, Malatya İl Müftülüğü tarafından İl Protokolünün katılımıyla, Osmanlı Devleti'nin bir geleneği olan "Cübbe ve Sarık giydirme" töreni düzenlendi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde sunuculuğunu İmam Hatip Mehmet Refik Metin'in yaptığı program, Kernek Karagözlüler Camii İmam Hatibi Necmettin Ceylan'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Battalgazi ilçe Müftüsü Hüseyin Özdemir, İl Müftülüğü Vaizesi Saliha Ayyıldız ve İmam Hatip Bilal Çelik birer açılış konuşması yaptı.

"Şehirleri imar ederken eğer insanları ihya etmeyi unutursak yaptığımız, imar ettiğimiz o koca koca binaların çok bir anlamı olmaz"

Programda konuşan yapan Vali Ersin Yazıcı, deprem nedeniyle Malatya'da halkın doğal olarak manevi olumsuzluklar yaşadığını belirterek bu konuda din adamlarına büyük iş düştüğüne işaret etti.

Vali Yazıcı, "Şehirleri imar ederken eğer insanları ihya etmeyi unutursak, imar ettiğimiz o koca koca binaların çok bir anlamı olmaz. Yaşadığımız koşullar, içinde bulunduğumuz maddi manevi koşullarımız, ortamlarımız depremin getirdiği ağır sonuçlardan dolayı bizi çok yoruyor. Hemşerilerimizin ciddi bir kısmı başka şehirlere gitti. Bir kısmı döndü. Ama örneğin nüfusumuz resmi olarak 70 bin azalmış durumda. Hem sosyal anlamda hem manevi anlamda bir sürü olumsuzluk ve öncesinde olmayan, insanı gerçekten zaman zaman hayrete düşüren birçok olay vuku buluyor. Normal mi evet, bu kadar büyük bir afetten sonra normal. Çünkü insanız. İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil." diye konuştu.

"Malatyalı hemşerilerimizin size (din adamlarına) çok ihtiyacı var"

Vali Yazıcı, bu koşullarda Diyanet İşleri Başkanlığının kıymetli neferlerine büyük iş düştüğünü, din adamlarının omuzlarına yüklenen yükün katbekat arttığını söyledi.

Yazıcı, "Ben inanıyorum ki tüm teşkilatımız, Kur'an kursu öğreticilerimiz, imamlarımız, teşkilatta çalışan her pozisyonda çalışan müftümüz, vaizimiz arkadaşlarımız bu sorumluluğu insanlık adına severek ve işleyerek almış ve bu yükü taşımaya devam edecek. Şu anda Malatyalı hemşerilerimizin size çok ihtiyacı var. Depremin yarattığı çok büyük olumsuzluklar var. Moralsizlik var, korku var. Duygu karışıklıkları var. Allah'tan gelen bu afetin toplumda yarattığı etkileri bir an önce düzeltmek, onlara yardımcı olmak ve onların yaşamlarını biraz daha kolay kılabilmek çoluğuyla çocuğuyla, efradıyla birlikte eskiden 6 Şubat'tan önce olduğu gibi normalleşmelerini sağlamak, buradaki arkadaşların görevi. Bunu bir vazife olarak ekstra bir görev olarak bunu dertlenmenizi istiyorum, bekliyorum" dedi.

"Doğumdan ölüme hayatın her alanında insanlara dokunabilecek bir hizmeti yürütüyoruz"

Programda bir konuşma gerçekleştiren eski İl Müftüsü Şahin Yıldırım, görev yaptığı sürecin yoğunluk olarak deprem sürecine denk geldiğini belirtti.

Yıldırım, "Bu yüzden arkadaşlarımız hep depremi bizlerle paylaştı. Öncesinde de yaptıklarımız vardı. Bu süre zarfında ne yapabiliyorsak onu yapmaya çalıştık. Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetini sürdüren, Peygamberi vazifeyi ortaya koyan, doğumundan ölümüne hayatın her alanında insanlara dokunabilecek bir konusu olan bir hizmeti yürütüyoruz. Hangi alanda ne hizmete ihtiyaç duyulmuşsa bizler orada varız. İnşallah bugünden itibaren görevi değerli büyüğümüz İl Müftümüz Mustafa Hocamıza devrediyorum. Ben inanıyorum ki çok daha güzel hizmetler ortaya koyacak. Yeni görevinde kıymetli Müftümüze başarılar diliyorum." dedi.

"Bembeyaz sarığı ve cübbeyi giymek ateşten gömlek giymek gibidir"

Din ve Diyanet hizmetlerinin sağladığı huzur ve maneviyatın yanında sorumluluk ve ağırlık da taşıdığına vurgu yapan Malatya yeni İl Müftüsü Ramazan Dolu, "Bembeyaz sarığı ve cübbeyi giymek, ateşten gömlek giymek gibidir. Malatya gibi, bidayetten beri bölgesinin dini, milli, sanat, bilim ve ticaret kavşağı olmuş, kadim bir şehirde hizmet etmek ve oraya din hizmeti sunmak elbette ki anlamlıdır. Malatya, elbette ki her türlü hizmete layıktır. Cenab-ı Hakk bizleri de layık eylesin. 6 Şubat depremlerinden sonra ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim, üzerimde emeği olan Malatya'ya din hizmeti sunmayı nasip eden Rabb'ime Hamd ediyorum. Sarık ve cübbemizdeki beyazlık safiyeti ifade eder. İnşallah davranışlarımız, sözlerimiz ve gayretimizle de aynı safiyeti, aynı samimiyeti yaşamaya gayret edeceğiz." diye konuştu.

"Manevi ilk yardımı ve manevi imarı hep beraber yapacağız"

Müftü Dolu, "Bu ölçüde geniş bir depremi yaşayan, şehrimize ve milletimize manevi ilk yardımı nasıl ki hocalarımız en güzel şekilde yaptılarsa bundan sonra da manevi ilk yardımı ve manevi imarı hep beraber yapacağız. Gördüğüm kadarıyla yapılacak olan en önemli husus mahallelerimizin yeniden inşasıyla beraber camilerin, Kur'an kurslarının ve dini tesislerin yeniden ayağa kaldırılmasıdır. Bu sebeple ülkemizin her bir köşesinde ve yurtdışında Malatya ve bölgemizle gönül bağı olan kardeşlerimizi, hayırseverlerimizi bulup buraya yardımlarını sağlayacağız. Malatya'mızın çok değerli yöneticileriyle iş birliği halinde şehrimizi tekrar eski güzel günlerine kavuşturacağımıza inanıyor ve bu hissiyatla yola çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Program; Müftü Yıldırım'ın yeni Müftü Dolu'ya Cübbe ve Sarığı giydirmesi ve Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ'ın yaptığı duanın ardından sona erdi. (İLKHA)