6 Şubat 2023 depremlerinde ağır tahribatın oluştuğu illerden Malatya'da, kent genelinde 990 cami ve 220 Kuran kursundan 48'i yıkılırken, 222 tanesinde ağır ve orta hasar oluştu.

Malatya'da Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi Malatya'da Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi

Depremin ardından yıkılan camilerin inşası çalışmalar sürürken, 2018 yılında Göçmez ailesi tarafından yapılmaya başlanan ve babalarının ismini verdikleri Mehmet Göçmez Camii bitirilerek ibadete açıldı.

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Ramazan ayının başlamasıyla kentte ibadete açılan camiler, kapasiteleri ve yapımı devam eden camiler ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"3 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camimizin alt katı da kız-erkek gençlik merkezi ve Kuran kursu olarak hizmet verecek"

Müftü Yıldırım, "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azad olan mübarek Ramazan ayımız bereketiyle beraber geldi. Ramazan'ın ilk günlerinden itibaren ibadet edeceğimiz mekanların açılışlarına başlamış olduk. Ramazan'a hazır girmiş olduk. Malatyalı kardeşlerimiz adına geçirmiş olduğumuz depremde yıkılan camilerin ihya edilmiş olması inşa edilmiş olması ve ibadete açılmış olması bizleri mutlu etmekte. Şu anda hayırsever göçmezler ailesi tarafından yaptırılan ve ibadete açılan camideyiz. Camimiz üç bin metrekare geniş alana sahip. Üç bin cemaatimizin kapasitesini sığabileceği bir özelliğe sahip. Aynı zamanda camimizin alt kısmında kız ve erkek olarak, gençlik merkezlerimiz ve Kur'an kurslarımız hizmet verecektir. Bu camiyi inşa eden Göçmez ailesine teşekkür ediyoruz. Hayırlarının kabul olmasını yüce Mevla'mdan niyaz ediyoruz" dedi.

"Eski Malatya'da 5 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camimiz ibadete açıldı"

Eski Malatya'da Ramazan ayının başlamasıyla 5 bin kapasiteli bir caminin ibadete açıldığını belirten Müftü Yıldırım, "Eskimalatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde de daha önce yapımına başlanan Ulu Camii benzeri büyük bir camii yapıldı ve Ramazan'ın başlamasıyla ibadete açıldı. Daha önce sadece alt kısmında ibadet yapılmaktaydı. Şu an üst kısmı da tamamlanmak suretiyle ibadete açılmış oldu. Bu camimiz bütün kapasitesiyle beraber yaklaşık 5 bin cemaatimizi alabilecek geniş ve büyük bir kapasiteye sahip. Burada da yine aynı hizmet alanlarını oluşturarak halkımıza hizmet etmeye çalışacağız" diye konuştu.

"Camilerimizi hızlı bir şekilde inşa etmeye gayret sarf ediyoruz"

Yapımına başlanan ve inşası devam eden camilerin olduğunu aktaran Yıldırım, "Topsöğüt camimiz yine bunlardan biri. Şu an hayırseverlerle görüştüğümüz yapım aşamasına gelen camilerimiz var. Camilerimizi hızlı bir şekilde ihya etmeye, inşa etmeye gayret sarf ediyoruz. Bu vesileyle yeri gelmişken hayırsever kardeşlerimizin hayri katkılarını da beklediğimizi ifade etmek isteriz" dedi.

"Allah hayırsever kardeşlerimizden razı olsun"

Yıldırım, "Malatya'nın simgesi olan depremlerde yıkılan merkezdeki Yeni Cami ve Söğütlü Camii'nin yapımını bir hayırsever kardeşimiz üstlendi. Allah ondan razı olsun. İnşallah bu camilerimizde bir an önce tamamlanır ve ibadete açılır. Aynı zamanda Akpınar Meydanı dediğimiz meydanda hem bizim yaşam alanımız merkezimiz idi orası. Orasının yıkılmış olması ve oradaki camilerin de yıkılmış olması münasebetiyle orada namaz kılmak isteyen kardeşlerimize ibadet edecekleri mekanlar bulamadık. Bir binanın dördüncü katını bize tahsis eden kardeşlerimizden Allah razı olsun. Ve dizaynını bütün her şeyiyle beraber üstlenmek suretiyle yaptırdılar. Bugün orası da ibadete açıldı" diye aktardı.

"Bizi teşvik eden babamızdı ama ibadete açılışını görmek ona nasip olmadı"

Camii yaptıran Göçmez ailesinden Dr. Erdal Göçmez, "Bilindiği üzere depremde şehrimizde çok sayıda camimiz yıkıldı. Camide insanların ibadet ettiğini gördükçe böyle bir hayra vesile olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben özellikle imkânı olan kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın, hemşerilerimizin şehrimize, cami gibi, okul gibi toplum hizmetinde faydalı olabilecek kalıcı eserleri yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Babam 2000 binli yılların başından itibaren bir cami yaptırmak istiyordu. Sonra kısmet oldu 2018 yılında yapımına başladık ama caminin ibadete açılışı görmek babamıza nasip olmadı. Babamız bu sene vefat etti. Bizde camiye onun ismini verdik. Allah babamızdan razı olsun ondan o bizi yapmaya teşvik etti. Şehrimize de böyle bir eser kazanmış olduk. Bir nevi hayalini gerçekleştirdik. Çünkü bizim için bir vasiyeti gibi oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha