Güncel

LGS tercihleri için önemli tavsiyeler

Lise giriş sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ve veliler, tercih sürecine son bir hafta kala hangi okulları seçeceklerine odaklanmış durumda. Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli faktörlere vurgu yaptı.

Abone Ol

Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, lise giriş sınavı tercihlerinde dikkat edilmesi gereken birçok faktör olduğunu ve bu faktörlere göre yapılacak yerleştirilmelerin, öğrencinin akademik başarısı ve geleceği açısından ciddi bir destek sağlayacağını belirtti.

Tercih yaparken okulun yabancı dil eğitimi, ulaşım olanakları ve hazırlık sınıfı gibi özelliklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Dr. Ay, doğru tercihler yapılmazsa, öğrencilerin emeklerinin boşa gidebileceğini ve gelecekte istedikleri üniversiteye veya mesleğe ulaşmada zorluk yaşayabileceklerini ifade etti.


"LGS tercihi yapacak öğrenci kariyer hedefini iyi belirlemelidir"

LGS tercihlerine son bir hafta kaldığını hatırlatan Ay, "LGS tercihi yapacak öğrenci kariyer hedefini iyi belirlemelidir. Kariyer hedefini belirlerken bu hedefe uygun bir okula gitmesi gerekir. Aksi durumda lisede aldığı dersler ile üniversitede alacağı dersler örtüşmediğinden o bölüme yerleşemeyebilir. Bu yüzden, mühendislik veya tıp fakültesi bölümü tercih edecek bir öğrencimiz, sosyal bilimleri tercih etmemelidir. Fen bilimlerinin uygulandığı okulları tercih etmeleri gerekir. Tercihler sağlıklı bir şekilde yapılmazsa emeklerimiz boşa gidebilir." dedi.

"Tercihlerin geleceğe dönük olması gerekir"

Millî Eğitim Bakanlığının tercih sürecinin sağlıklı geçmesi için her okulda rehber öğretmenlerden oluşan bir tercih komisyonu kurduğunu hatırlatan Dr. Ay, "Bu komisyon, tercih yapmaya gelen öğrencilere danışmanlık yapmaktadır. Bu güzel bir uygulamadır. Öğrencilere tavsiyemiz hem ailelerine hem de tercih komisyonuna danışarak tercihlerini yapmalarıdır. Tercihlerin geleceğe dönük olması gerekir. Gelecekte hangi üniversiteye girmek istediklerini, mesleklerini ve bu okulların bu mesleklere uygun olup olmadığını değerlendirmelidirler." şeklinde uyarıda bulundu.

"Tercih yaparken okulun karma eğitim verip vermediğine dikkat edelim"

Tercih edilecek okulun ulaşım olanaklarına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ay, "Aynı programı uygulayan yakın bir okul varken, uzak bir okulu tercih etmek maddi ve zaman kaybına neden olur ve sağlıklı bir eğitim alınamaz. Eğer il dışında farklı bir okulu tercih edeceksek, okulun pansiyon ve yemek imkânlarının olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Ayrıca, bazı okullar sadece erkek, bazıları sadece kız öğrenci alırken bazıları karma eğitim vermektedir. Tercih yaparken bunu da göz önünde bulunduralım." şeklinde konuştu.

"Özellikle dil alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler, seçecekleri okulun yabancı dil derslerinin içeriği ve ders saatleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır"

Öğrencinin tercih yapacağı okulu seçerken hazırlık sınıfı olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Ay, "Hazırlık sınıfı olduğunda eğitim süreci 5 yıla çıkıyor. Öğrenciler bazen bu okullara gittiklerinde hazırlık sınıfının olduğunu bilmediklerini ve 5 yıl boyunca nasıl okuyacaklarını sorguluyorlar ve nakille başka bir okula gitmeye çalışıyorlar. Bu nedenle, okulun hazırlık sınıfı olduğunu önceden bilmek ve buna göre tercih yapmak önemlidir. Ayrıca, Almanca, İngilizce, Arapça gibi yabancı dillerin öğretilip öğretilmediğini de göz önünde bulundurmalıyız. İmam hatip okullarında Arapça dersleri bulunmaktadır. Özellikle dil alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler, yabancı dilin ne olduğu ve kaç saat ders verildiği gibi bilgileri göz önünde bulundurmalıdır." dedi.

"Tercihler ne şekilde yapılır?"

Tercih yapılırken özellikle yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ay, "Yüzdelik dilimlerde il bazlı yüzdelik dilim ve genel yüzdelik dilim olmak üzere iki tür dilim bulunur. Proje okulları ve sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken, Türkiye geneli yüzdelik dilime bakmak gerekir. Bu, tercih kılavuzunda önceki yılın taban puanlı yüzdelik dilimiyle belirtilir. Tercih sıralamamızı buna göre yapmalıyız. Tercih portalında iki tür tercih bulunur. Sınavlı tercih ve sınavsız okul tercihleri. Öncelikle sınavsız okul tercihlerini yapmalıyız ve en fazla 5 tercih yapabiliriz. İlk 3 tercihin kayıt alanında olması gerekir. Kayıt alanı dışında tercih yapılamaz. Daha sonraki tercihler komşu veya kayıt dışı alanlarda yapılabilir. Sınavlı okul tercihlerini yaparken LGS'de aldığımız puanı ve Türkiye geneli yüzdelik dilimi göz önünde bulundurmalıyız. Boşa giden bir tercih yapmamalıyız. Örneğin, fen lisesini 2. sıraya koyup daha düşük puanlı bir liseyi 1. sıraya koymamalıyız. Puanımız yeterliyse öncelik birinci tercihe verilecektir. Sistem otomatik olarak birinci tercih yaptığımız okula atama yapar. Bu nedenle, tercih yaparken bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor." tavsiyesinde bulundu.