Genel

Kredi Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kredi hesaplama, talep edilen kredi miktarı, ödeme süresi ve bankanın kredi faiz oranları göz önüne alınarak yapılan hesaplama işlemidir. Kredi faiz hesaplaması da kredi miktarı, ödeme süresi ve kredi faiz oranı gibi etkenlere bağlı olarak kredi geri ödeme miktarının hesaplanması olarak tanımlanabilir.

Abone Ol

Kredi hesaplama, talep edilen kredi miktarı, ödeme süresi ve bankanın kredi faiz oranları göz önüne alınarak yapılan hesaplama işlemidir. Kredi faiz hesaplaması da kredi miktarı, ödeme süresi ve kredi faiz oranı gibi etkenlere bağlı olarak kredi geri ödeme miktarının hesaplanması olarak tanımlanabilir.

Kredi hesaplama; çekilmek istenen kredi miktarı, süre ve banka kredi faiz oranlar dikkate alınarak hesaplanır. Kredi almak istenen miktar belirlenen ödeme süresine göre taksitlere bölünür ve her taksit zamanında kalan anaparaya faiz eklenir. Kredi taksit ödemeleri devam ettiği sürece kalan anapara tutarı da düşmektedir. Bu sebeple her taksit döneminde ödeyeceğiniz faiz tutarı ve bu tutar üzerinden belirlenen vergiler de düşmüş olur.

Kredi Hesaplama Araçlarının Kullanımı

Kredi hesaplama araçları ihtiyacınız olan kredi türüne istediğiniz ödeme süresi ya da aylık ödeme miktarıyla hesaplayabilmenize yardımcı olur. Hesaplama araçları üzerinden isterseniz kredi miktarı isterseniz de bütçenize uygun taksit miktarıyla hesaplama yapabilirsiniz. Nakit para ihtiyaçlarınız için kredi kullanmak isterseniz kredi hesaplama araçlarını kullanarak başvurudan önce ödeme süresine göre taksit ve toplam tutar alternatiflerini görüntüleyebilir ve sizlere en uygun ödeme planını oluşturabilirsiniz.

Kredi hesaplama araçları, talep edilen kredi miktarı, vade ve banka kredi faiz oranları gibi etkenleri dikkate alarak hesaplama yapar.

Kredi Faiz Oranları ve Geri Ödeme Tutarlarının Hesaplanması

Banka kredi hesaplama uygulamalarında kullanılan formülde faiz oranı, BSMV, KKDF ve anapara miktarı unsurlarından yararlanılıyor. Güncel kredi hesaplama formülünde kalan anapara miktarıyla kredi faiz oranı çarpılır ve KKDF, BSMV vergileri eklenerek ödenecek tutar belirlenir.

Formüldeki KKDF kredi faizi üzerinden hesaplanan ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na eklenen kesintiyi, BSMV ise kredi faiz oranı üzerinden hesaplanan ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na eklenen kesintiyi ifade eder. Geri ödeme tutarları da faiz oranı ile çarpılan anaparanın vadeye bölünmesi ile hesaplanır.

Konut Kredisi Hesaplama ve Avantajları

Konut kredisi hesaplama birkaç adımdan meydana gelir. Çekilen kredi miktarı ile belirlenen faiz oranı çarpılır ve aylık faiz miktarı belirlenir. Bu uygulama, her ay için ödenen taksit tutarlarından düşülen anapara üzerinden yenilenir. Sonrasında toplam ödenecek tutar, kredi vade miktarına bölünerek eşit taksitler meydana getirilir. En uygun konut kredisine karar verildikten sonra, konut kredisi hesaplama araçlarını kullanmak daha kolay ve doğru neticeler elde etmenize yardımcı olur. Bu araçlar, kredi miktarı, faiz oranı ve vade süresini girerek taksit tutarını hesaplamanıza olanak sağlar.

Konut Kredisi Başvuru Süreci ve Şartları

Konut kredisi almak isteyen kişilerin belirli koşulları karşılaması gerekir. Bu koşullar, bankadan bankaya da değişiklik gösterir. Fakat genellikle benzer etkenler göz önünde bulundurulur. Öncelikle kredi çekecek kişinin düzenli bir gelire sahip olması gerekir. Bunun dışında geçerli bir kredi notuna sahip olmak da kredi çekmeyi olumlu etkiler. Aynı zamanda konut değerinin minimum %20’si kadar da peşinat ödenmesi gerekir.

Konut Kredisi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut kredisi başvurusu yaparken finans durumunuzu ve ilerideki ödeme durumunuzu göz önünde bulundurarak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

·Finansal durumunuzu değerlendirin.

·Faiz oranlarını öğrenin.

·Vade sürenizi belirleyin.

·İlgili giderleri araştırın.

·İlave ödeme yapma olanağının bulunup bulunmadığını tespit edin.

·Sigorta şartlarını inceleyin.

·Kredi notunuzu değerlendirin.

Son olarak kolay ödeme planlarına bakın.

Konut Kredisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Konut kredisi kullanmayı engelleyecek durumlar nedir?

Konut kredisi kullanırken bazı durumlar kredi kullanımını önler. Öncelikle yapı kullanım izni olmayan ve kat irtifak tapusu olmayan konutlara kredi verilmez. Bunun yanı sıra ev üzerinde haciz ya da ipotek varsa da yine bankalar bu evlere konut kredisi vermez.

Konut kredisi faiz oranları düşünce yapılandırılabilir mi?

Konut kredi faiz oranları piyasadaki düşüş potansiyelindeyken yapılandırmak, ödeme planınızı düzenleyecek bir alternatif olabilir. Yapılandırma, var olan kredinizin kapatılıp, daha az bir faiz oranları ile yeni bir kredi açılması durumudur. Bu süreç hem kredi çektiğiniz bankada hem de diğer bankalarla mümkündür.