BİSMİLLAH
Benim gençliğimde, Merhum Üstadım ve Aziz Rehberim bizimle bir sohbet seansında 'biz suya düşen damla gibiyiz' deyip Müslüman dava adamının profilini çizip tarifini yapmıştı. Ben o gün o sözü çok iyi anlamamıştım. Daha doğrusu şerhini yapamamıştım. Ama hayatın dağdağalı dava sayfalarında bu şerhi bizatihi yaşadım.
Evet, mümin suya düşen damla gibidir. Suya düşen damla doğal olarak küçük bir halka oluşturur. Bu halka geçerek genişler ve bütün su havuzunu kaplar. Her bir mümin nerede olursa olsun bir damla misali etrafına bir halka oluşturur ve bu halkaya rengini verir.
Suya düşerken bir su havuzuna dahil olur ve artık onun bir parçasıdır. Onunla birlikte hareket eder ve durduğu veya aktığı mecraya birlikte akıp gider. Suyun akışkan olup çoğaldıkça seller meydana getirdiği ve önüne katığı her şeyi sürüklediğini biliriz. Önüne türlü barikatlar, setler koyarlar. Sabır ve sebatla bekler ve kendine bir yol bulup akıp gider. Hiçbir engel tanımaz ve yoluna devam eder.
Gerek su damlasının gerekse de havuzunun yapısı doğal ve suni hiçbir etkileşimi yoktur. Yani su berrak ve paklayıcıdır. Dolayısıyla mümin ve müminlerin cemaati su damlası ve su havzası gibi berrak ve temizleyicidirler. Ona dahil olan ondan olur ve orda temizlenir, faydalı bir damla/nefer olur.
Bu damla bir halka oluşturur. Bu halka iki yönden ele alınabilir. Birincisi: bu halka doğal ve sunilikten uzaktır. Yani yapacağı iş ve tebliğ için herhangi bir argümana ihtiyaç duymaz. Etrafından başlayarak bir halka oluşturur ve bu halkayı gün geçtikçe genişlettirir. Yani doğal seyrinde hareket eder. Onun için bir yere veya zamana ihtiyacı yoktur. Burada olmaz şurada bu işi yaparım diyerek kendini harap etmez. Doğal seyrinde genişler.
İkincisi: bu halkaya kendinin ve dahil olduğu yapının rengini verir. Böylelikle hem halkasını genişlettirir hem de kalitesini artırmak için yapısının gücünden faydalanır. Her bir damla küçük görünebilir ama 'damlaya, damlaya göl olur' sözünden de anlaşılacağı gibi damlalardan küçük su birikintileri ve onlardan göletler, göller, nehirler, denizler ve okyanus meydana gelir.
'Ben küçük bir damlayım' deyip geçmemek lazım…
İşte kardeşim! Sen bir su damlası hükmünde bir dava adamısın. Davan ise hak adına hakkı her yere götürmendir. Bunun için su damlası gibi bir su havuzuna dahil olup vahdet üzere olmalısın. Vahdetin gereklerini yerine getirmeli ve o istikamete hareket etmelisin. Bir diğer hususta halkanı genişletmeli ve tebliğ çalışmalarına ağırlık vermelisin. Bunun için gece gündüz demeden çalışmalı ve hareket halinde olmalısın. Bir diğeri de engellere takılmamaktır. Yani bu yolda yürürken karşına çok engeller veya setler çekilebilir. Sen bunları aşmak için sürekli bir çaba ve arayışta olmalısın. Kısacası sabırla hareket etmeli yılgınlığa düşmemelisin. Bazen engeller dahili bazen de harici olabilir. Sen bunların hepsinin üstesinden gelmeli ve dahil olduğun yapının desteği ile başarmalısın.
Aksi halde sen buharlaşıp havaya uçarsın.
Vesselam