İyi bir kompozisyon yazmak için kuralları bilmek ve düzeni sağlamak gerekir. Plansız ve rastgele yazılan bir kompozisyonun başarılı olma şansı zordur. Bunun için kompozisyonun ne olduğunu ve nasıl yazılması gerektiğini bilmek gereklidir. Peki, Kompozisyon Nedir? Kompozisyon Nasıl Yazılır? Nelere Dikkat Edilmeli?
KOMPOZİSYON NEDİR?
Kompozisyon, bir konu hakkında duygu ve düşünceleri yazıya aktarma işidir. Bunu yaparken planlı ve düzenli bir şekilde yapmak dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir. Kompozisyonda önceden seçilmiş olan bir konu üzerinde planlı olarak duygu ve düşünceler anlatılmaktadır.
KOMPOZİSYON NASIL YAZILIR?
Kompozisyonu yazmak için ilk olarak konu seçilir. Seçilen konu üzerinden ilerleme yapılarak duygu ve düşünceler aktarılır. Kompozisyonu okuyan kişinin o konu hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Yazılan kompozisyonda konu hakkında bilgi sahibi olmak ve düzene dikkat etmek çok önemlidir. Böylelikle yazılan kompozisyonun amacına ulaştığı görülür.
Kompozisyonun temelinde farklı parçaları bir araya getirmek vardır. Farklı parçalar bir araya getirilerek ortaya bir bütün çıkar. Ortaya çıkan bu bütün kompozisyonu yazan kişinin duygu ve düşüncelerini anlatmaktadır. Bu yüzden kompozisyonun belirli bir düzende ve uygun dille yazılması gerekmektedir.
KOMPOZİSYONUN KURALLARI NELERDİR?
Kompozisyon yazmanın belirli kuralları olduğu vardır. Bu kuralları uygulayan her insan rahat bir şekilde kompozisyon yazabilir.
Kompozisyon yazmanın kuralları şöyle sıralanabilir:
- Kompozisyon her konu hakkında yazılabilir.
- Yazıda bütünlüğü sağlamak gerekir.
- Seçilen konuya göre anlatım tekniği seçilmelidir.
- Akıcı ve açık bir dil kullanılması lazımdır.
- Yazıya başlamadan önce bir taslak oluşturup düzeltme ve düzenleme yapılmalıdır.
İYİ BİR KOMPOZİSYON İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?
Güzel bir kompozisyon yazmak için ilk dikkat edilmesi gereken giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir. Bu bölümleri etkin ve doğru bir şekilde kullanmak çok yararlıdır. Giriş bölümünün kısa ve öz olması lazımdır. Yani bu bölümde yazılacak olan konunun küçük bir girişi yapılır. Yapılan girişin etkili olması kompozisyonun başarısı için önemlidir. Çünkü iyi bir giriş yapmak kompozisyonu okunur hale getirecektir.
Giriş bölümünden sonra ise gelişme bölümü yazılır. Bu bölüm daha detaylı bir içerik oluşturmak için gereklidir. Gelişme bölümü kompozisyonun en detaylı kısmıdır. Anlatılmak istenen konu bu bölümde ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Konuyla ilgili gereken her şey gelişme bölümünde anlatılmaktadır.
Sonuç bölümü ise kompozisyonun bittiği ve bağlandığı yerdir. Bu bölümde dilin net olması gerekir. Yani sonuç kısmında anlatılan konunun kesin ifadeler ile bitirilmesi gerekmektedir.
İyi bir plan yapılarak yazılan kompozisyon oldukça güzel olacaktır. Bunun için kompozisyon yazım kurallarını önemseyerek parçalardan bütüne gitmek faydalı olacaktır.