Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Özellikle kış aylarında kombilerin daha çok çalışamaya başlamasıyla bar ile ilgili sorunlar da artmaktadır. Kombi barının neden yükseldiği ile ilgili birçok kişi araştırma yapıyor.
KOMBİ ÇALIŞIRKEN BAR NEDEN YÜKSELİR?
Kombi barının yükselmesi bar düşüşü kadar sık rastlanan bir durum değildir. Ancak yine de kombi arızaları içerisinde rastlanabilir. Kombi basıncındaki yükselmenin temel sebebi genellikle su aktarımı yapan ufak vananın iyi şekilde sıkılmamasından kaynaklı olabilir. Vana doğru bir şekilde sıkıldığında sorunun ortadan kalkması beklenir. Kombinin su basıncının normalden yüksek olması durumunda belli bir seviyeyi aştığında kombinin suyu tahliye borusundan boşaltması söz konusu olur.
Bu uygulamanın nedeni ise tesisatta ya da kombide herhangi bir sorun oluşmasını engellemektir. Kombi basıncının sıklıkla yükselmesi durumunda, teknik destek almakta fayda vardır. Bar yüksekliği genelde yukarıdaki soruna işaret ederken farklı sebeplerden de kaynaklanabilir. Dolayısıyla sebebin doğru anlaşılabilmesi için uzman bir kişi tarafından bakılması önerilir.
Kombi barının yükselmesi konusunda önemli olan husus basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk neden doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Eğer doldurma musluğunu açık bırakmışsanız kombi basıncı yükselecektir ve su akıntısı sorunu da gerçekleşecektir. Doldurma musluğunun asıl amacı basıncı yükseltmektir. Gerekli kontrolleri sağladıktan sonra basınç hala yükseliyor ise doldurma musluğu kırık ya da arızalı olabilir. Bir diğer sebep ise genleşme tankından kaynaklı bir arıza olabilir. Kombinin genleşme tankı iki ana parçadan oluşur.
Bir bölümünde hava diğer bölümünde ise su bulunmaktadır. Hava olan bölümde eğer hava eksilmişse su olan bölümden hava bölümüne su geçişi olur bu da basınçta yükselmeye sebep olur. Böyle bir durumda genleşme tankına hava basılması gerekir.
Son olarak plaka-eşanjör arızası da basınç yükselmesine sebep olmaktadır.
Kombi kullanılmadığı halde basınç yükselmesi gerçekleşiyor ise arıza oluşturabilecek başlıca parçalardan biridir. Bu tip arıza durumları ile karşılaştığınızda gerekli kontrolleri sağladıktan sonra yetkili servis ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.