VAN HABER

Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi evden çıkarabilir mi?

Abone Ol

Furkan Ersöz / Van Olay

Ülke gündemini sürekli meşgul eden enflasyon artışından dolayı yükselen kiralardan dolayı ev sahipleri ve kiracı kavgaları ile ilgili yasalar belli olsa da engel olunamıyor. Yüzdelik kira artışı ve kira sözleşmesinin dışına çıkılarak farklı yollara başvuran ev sahipleri yasaları dinlemez hale geldi.

Sıkça sorulan ve merak edilen sorulardan bir tanesi de “Kira sözleşmesi yoksa ev sahibi evden çıkarabilir mi?” oldu. İşin yasal boyutunu araştırıp sizler için haberimizde geniş yer verdik. İşte detaylar…

KİRA SÖZLEŞMESİ YOKSA NE GİBİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKAR?

Kira sözleşmesinin olmayışı genellikle kiracıların hemen evden çıkarılmalarını sağlayacaktır şeklinde genel bir düşünce bulunmaktadır. Oysa Yargıtay'ın bu konuda çok kritik emsal kararları vardır. Öncelikle kira sözleşmesinin ne olduğuna, nasıl yapıldığına Yargıtay'ın yaklaşımı meselenin boyutunu değiştirmektedir. Bu kapsamda kira sözleşmelerinin yazılı olması kesin bir hüküm ifade etmemektedir.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sözlü olarak da kira sözleşmesi yapılabilir. Kanun için bir kira sözleşmesinin yazılı veya sözlü olmasının pek bir farkı yoktur. Ev sahibi ile kiracı sözlü olarak anlaştıklarında bu geçerli bir kira sözleşmesi anlamına gelmektedir. Ancak sözlü kira sözleşmelerinin ispat edilebilmesi hakkında sıkıntılar çıkabiliyor. Yazılı kira sözleşmesi ise somut bir dayanaktan dolayı ispat yükümlülüğüne sahip değildir.

Mahkemede kira sözleşmesinin sözlü yapıldığını ispat eden kiracıları ev sahipleri kafalarına göre evden çıkaramazlar. Yazılı kira sözleşmelerinin konuya dair yetkisi ve etkisi neyse sözlü kira sözleşmeleri de aynı şekildedir. Kiracı kira ödemesini bankadan yaparsa sözlü kira sözleşmesi ispat edilmiş sayılacağından ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmalarının pek bir yolu yoktur. Ancak elden kira ödemesi uyanılması ve ev sahibinin bunu inkar etmesi kiracıların hemen evden tahliyelerini sağlayabilir.