Güncel

Kademeli Emeklilikte Gözler TBMM'de: Şartlar Netleşiyor mu?

Türkiye'de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kademeli emeklilik konusu, yeniden gündemdeki yerini aldı. Özellikle 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan vatandaşlar, emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Ancak, şu ana kadar hükümet kanadından resmi bir adım atılmış değil.

Abone Ol

Meclise Teklif Sunuldu, Hükümetten Net Açıklama Geldi

Kademeli emeklilik taleplerine ilişkin bazı milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yasa teklifi sunulsa da, henüz yasalaşmış bir düzenleme bulunmuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Emeklilik sisteminde şu an için herhangi bir değişiklik planlanmamaktadır. Prim günü ve yıl şartlarında mevcut uygulama devam edecek" ifadelerini kullandı.

Kademeli Emeklilik Neyi Kapsıyor?

Kademeli emeklilik sistemi, sigorta başlangıç tarihine göre vatandaşların yaş şartı esnetilerek emekli olmasını öngörüyor. En çok talep, EYT düzenlemesinden yararlanamayan ve emekliliğe birkaç yılı kalan vatandaşlardan geliyor. Ancak mevcut sistemde, 1999 sonrası sigortalılar için 58 yaş (kadın) ve 60 yaş (erkek) koşulları geçerli olmaya devam ediyor.

Yeni Bir Düzenleme Gelecek mi?

Uzmanlar, çalışma hayatının geleceğini ilgilendiren bu tür düzenlemelerin ancak kapsamlı bir sosyal güvenlik reformu ile hayata geçirilebileceğini belirtiyor. Şu an için kademeli emeklilik şartlarının netleştiğine dair resmi bir gelişme bulunmazken, vatandaşlar yasal süreci yakından takip ediyor.