Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'un birçok ilçesinde kurban kesim ve satış alanları için çadırlar kurulmaya başlandı.
Türkiye'nin en çok kurbanlık hayvan satılan ili İstanbul'da getirilmek istenen kurbanlıkların girişine resmi olarak henüz izin verilmiyor.
İstanbul genelinde 31 Mayıs’ı 1 Haziran'a bağlayan gece kurban hayvanlarının geçişine izin verileceği açıklandı.
Memleketin dört bir yanından gelen hayvan satıcıları ,hazırlıklarına devam ediyor. İstanbul'un Kartal ilçesinde kurulan 48 bin metrekare büyüklüğündeki pazarda, çadır yerleri işaretlendi.
Esnaf; yerlerin belirlenmesinin ardından hayvanlarının kalacağı çadırların yapımına son sürat devam ediyor.
Hayvan satış yerinde hazırlıklara başlayan satıcılar, İLKHA muhabirine konuştu.
“Bu yıl kurban satış yerleri biraz pahalı oldu”
Bayburt’tan kurbanlık hayvan satışı için İstanbul’a geldiğini belirten 30 yıllık esnaf Hasan Çetinoğlu, “Bu yıl yerler biraz pahalı oldu. Geçen sene satış yerini 25 bin liraya tutmuştuk, bu sene 37 bin 500 lira oldu. Biz isterdik ki 30 bin lira olsun. Şimdi gelecek kurbanlıklara hazırlık yapıyoruz; ahırları yaptık. Ayın 1’inde nasip olursa kurbanlıklar gelecek. Bizde şimdiden tedariğimizi yapıyoruz, kurbanlıklar gelecek Allah izin verirse.” dedi.
“Hayvanlar; 15 gün kala geleceğine 25 gün kala gelseydi kendimizi kurtarabilirdik, bir nevi önümüz açılırdı”
Muş’tan gelen satıcılardan Erdal Aydın ise, “Hazırlıklarımıza 3-4 gün önce başladık. Ayın 31’inin gecesinde hayvan girişi olacak deniyor. 31 Mayıs’a kadar giriş yok, sonrasında da bayrama 15 gün kalıyor. Bu konuda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hayvanlar; 15 gün kala geleceğine 25 gün kala gelseydi kendimizi kurtarabilirdik, bir nevi önümüz açılırdı. Bu 15 günde araya bir hafta sonu giriyor, satış yapamamaktan korkuyoruz. Burası metropol bir şehir, müşteriler hafta sonu geziyor. Epey zor ve zahmetli bir iş. Allah bütün Müslümanlara yardım etsin.” şeklinde konuştu.
“Bu işin içerisinde 8-9 aylık bir süreç var”
Hazırlıklara başladıklarını dile getiren Savcı Topçu ise, “Kurban çadırlarını yapıyoruz, hayvanlarımıza yer yapıyoruz. Hayvanlarımız Erzurum’dan buraya geliyor. Bu işin içerisinde 8-9 aylık bir süreç var. Hayvanlarımız Erzurum’un yaylasında belli bir süre kaldıktan sonra ahıra alarak yem besiciliği ile beraber besliyoruz. Kurban zamanı gelince de İstanbul’a getiriyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)