Güncel

İstanbul Deprem Raporu Paylaşıldı: Artçı sarsıntılar devam ediyor mu?

Marmara Denizi’nde, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre illerde büyük paniğe neden oldu.

Abone Ol

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sonrası şu ana kadar 184 artçı sarsıntı kaydedildiğini, bunlardan 7’sinin 4.0 ve üzeri büyüklükte olduğunu açıkladı.

Deprem 13 saniye sürdü

AFAD’ın paylaştığı verilere göre, deprem bugün saat 12.49’da yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Sarsıntı, 13 saniye sürdü ve 300 kilometre çapındaki bir alanda hissedildi. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara segmenti üzerinde gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı: 236 kişi yaralandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Silivri merkezli depremin ardından panik nedeniyle oluşan etkiyle yaralanan 221 kişinin tedavileri tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi.

Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle birincil yaralanma olmadığını anımsattı.

Deprem esnasında düşme, atlama veya panik nedeniyle ikincil yaralanmaların meydana geldiğini aktaran Memişoğlu, "Yaptığımız ilk değerlendirmelere göre, ikincil hadiseler sonucu; İstanbul'da 173, Tekirdağ'da 24, Sakarya'da 24, Bursa'da 13, Yalova'da 2 olmak üzere 236 vatandaşımız yaralanmıştır." dedi.

Memişoğlu, "Şu ana kadar 221 yaralımız tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. Durumları iyi olan 15 yaralımızın tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir." bilgisini paylaştı.

Artçılar doğuya yayılıyor

Deprem sonrası yapılan değerlendirmelere göre, artçı sarsıntılar doğu yönünde yaklaşık 10-15 km’lik bir hat boyunca yayılım gösteriyor. Özellikle Marmara Orta Çukuru'nun kuzey kenarında ve ana fay hattına yakın bölgelerde yoğunlaşan artçılar, uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor.

30 santimetre fay yer değişimi

AFAD Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyeleri’nin yaptığı ilk değerlendirmeye göre, yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda bir fay segmenti kırıldı. Fay hattında sağ yanal yer değiştirmenin yaklaşık 30 santimetre olduğu tespit edildi. Uzmanlar, depremin yüksek ivme değerlerine sahip olmadığını, ancak artçıların bir süre daha devam edebileceğini bildirdi.

Sahada taramalar sürüyor

Deprem sonrası vatandaşlar geceyi parklarda geçirmeye hazırlanırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ekipler, yapıların hasar durumunu belirlemek için sahada tarama çalışmalarını sürdürüyor. AFAD, 296 binayla ilgili ihbar geldiğini açıkladı.

"Riskli binalara girmeyin" uyarısı

Yetkililer, riskli görülen binalara kesinlikle girilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Vatandaşların yalnızca resmi kaynaklardan gelen açıklamalara itibar etmeleri istenirken, panik yapılmaması ancak tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.