Güncel

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Demir: darbe anayasası 43 yıldır yürürlükte

Abone Ol

Türkiye, 12 Eylül askeri darbesi ile birlikte değiştirilen ve aradan geçen 42 yıla rağmen darbe ürünü olan 1982 Anayasası'yla yönetilmeye devam ediyor.

Mevcut Anayasa'nın çerçevesine bakıldığı zaman toplumsal ihtiyaçları karşılamaktan uzak ve herkesin bir şekilde muzdarip olduğunu belirten Demir, kırmızı çizgilerin bir kenara bırakılması ve bir an önce toplumun ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir Anayasa hazırlanması gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR Adana İl Başkanı Salih Demir, İLKHA muhabirine yeni Anayasa'ya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Darbe Anayasası'nın sadece darbecileri memnun ettiğini vurgulayan Demir, "Darbe Anayasası'ndan kim memnun olur, bunu hazırlayanlar yani darbeciler. 1980'den bu yana yani 43 yıllık zaman zarfında hala yürürlükte olan fakat herkesin muzdarip olduğu bir anayasa. Ebette ki toplumsal genel ihtiyacı karşılamaktan çok çok uzaktır." diye konuştu.

"Her görüşün her ideolojinin her fikrin her partinin kırmızı çizgileri kendi cebinde olacak"

Parti olarak genel başkan seviyesinde, her platformda bu ihtiyacı dile getirdiklerini kaydeden Demir, "Bir anayasa yapılacaksa toplumun bütün katmanlarını, tabakalarını memnun edecek, razı edecek bir anlayışın oluşturulması lazım. Bu işin uzmanları bir araya gelecek, ideolojisi, fikri, zikri, mezhebi ne olursa olsun bu memlekette yaşıyor ve arkasında bir kitle, bir topluluk bir potansiyel varsa o hak sahibidir. Hak sahibi olan uzman bilirkişiler bir araya gelecek ama bir araya geldiklerinde de, şunun altını özellikle çiziyorum her görüşün her ideolojinin her fikrin her partinin kırmızı çizgileri kendi cebinde olacak. Genel anlamda herkesin rıza göstereceği, ortalama bir çerçevenin oluşturulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Taşın altına elimizi koyalım ve bu darbe anayasasını ortadan kaldıralım"

Anayasa değişikliği tekliflerinin dayatmadan uzak bir uslup ile sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti:

"Toplumun kahir ekseriyetinin inançlarını, değerlerini göz önünde bulundurarak, buna göre bir çerçevenin çizilmesi ve bir anayasanın yazılıp ortaya konulması elzemdir. Genel Başkanımız da bunu her platformda bir şekilde dillendiriyor ve çözüme kavuşuncaya kadar dillendirmeye de devam edeceğiz. Taşın altına elimizi koyalım ve bu darbe anayasasını ortadan kaldıralım. Mutlu yarınlarımıza daha sağlıklı bir şeyler ortaya koyalım. Toplumun bütün katmanlarını rahatlatacak bir çerçeve ortaya koyalım. Bu noktada toplumun bütün katmanların rahatlatacak bir çerçevenin de oluşturulması elzemdir. Bu memleketin, bu ülkenin geleceğini, gelecek nesillerini düşünerek ki her şey olabilir her şey değişebilir. Haliyle bu çerçevede bir anayasanın yapılması şarttır ve dillendirmeye de devam edeceğiz." (İLKHA)