Açıklanan verilere göre ülke genelinde ve Ağrı'da küçük ve büyükbaş hayvan varlığında düşüşler meydana geliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son paylaşılan ve 2021-2022 yıllarına ait olan verilere göre büyükbaş hayvan varlığında bir önceki yıla göre yüzde 5,6 oranında azalırken, küçükbaş hayvan varlığında ise yüzde 2,2 oranında azaldı.
Bunun birkaç sebebinin olduğunu belirten Ağrı İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, çoban bulmanın büyük bir problem teşkil ettiğini kaydetti.
Ülke genelinde olduğu gibi Ağrı'da hayvan varlığında düşüş yaşandığını hatırlatan Samancı, bu durumun büyükbaş hayvan sayısında daha belirgin olduğunun altını çizdi.
Girdi maliyetlerinin artmasının da hayvan varlığı ile orantılı etki yaptığını ifade eden Samancı, devletin sunduğu destek hizmetlerinin artması gerektiğini hatırlattı.
Kentte küçükbaş hayvan varlığının daha çok olduğunu anımsatan Samancı, "Coğrafi konum itibari ile ilimiz tarım ve hayvancılık ilidir. Hayvancılık daha çok yaygın. Özellikle de coğrafi konum itibari ile koyunculuk daha çok öne çıkıyor. Mera ve yaylalarımızın çok olmasından dolayı. Küçükbaş hayvancılıkta Ağrı özelinden konuşacak olursak sayısal olarak çok düşüş yok. Geçen yıl anaç keçi, koyun olarak 794 bin civarında hayvan desteği aldık. Bu yılda bu sayıya yakın yine destek alacağımızı tahmin ediyorum. Hayvan sayımızda tabi düşüş söz konusu hem ülke geneli ve hem il geneli. Büyükbaş hayvan sayısında daha fazla düşüş var küçükbaş hayvan sayısına göre." dedi.
"… destekleri yeterli bulmuyoruz"
Var olan sorunların giderilmesi gerektiğini söyleyen Samancı, "Sektör temsilcileri olarak eksik gördüğümüz hususlar var. Eğer hayvancılık sayımızın artmasını istiyorsak öncelikle çoban sorununu çözmemiz lazım. Yetiştiricilerimiz çoban bulamıyor. Ülke genelinde de yine karşılaşılan bir sorun bu. Kimse artık çobanlık yapmak istemiyor. Yetiştirici çoban bulamayınca hayvancılığı sürdürmesinin mümkünatı yok. Tabi desteklemeler var bakanlığımız tarafından ama biz bu destekleri yeterli bulmuyoruz. Bizim destek ödemelerimiz her yıl nisan, mayıs gibi ödeniyor. Sayın bakanımızdan da talep ettik en azından mart ayı gibi ödenirse yetiştiricilerimizin ciddi sıkıntıları var bu ödeme onlara fayda sağlar. Devlet en azından çobanların sigortasını yatırırsa bu işe teşvik açısından güzel olur. Yoksa belli bir yaşa gelmiş yetiştirici artık hayvan bakamıyor ve hayvanlarını satıyor. Doğal olarak bizim hayvan sayımız düşüyor." şeklinde konuştu.
"… girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım"
Girdi maliyetlerinin de hayvan varlığına etki ettiğini söyleyen Samancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Girdi maliyetleri şuan 1 torba yem 500 TL. Doğal olarak 500 TL'ye aldığı yem için maliyeti yükseltiyor. Bizde kaba yem olan yonca, saman, kes bunlar maliyeti artıyor. Maliyet artınca vatandaş kar edemiyor ve haliyle satmak zorunda kalıyor. Hayvan sayısının artması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım." (İLKHA)