Güncel

Hayat bilgisi dersinin önemi ve içeriği

Hayat bilgisi dersi, çeşitli ülkelerde ilkokul düzeyinde verilen bir derstir.  Almanya'da "Sachunterricht", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "hayat bilgisi" adıyla verilir. Sosyal bilimler ve doğa bilimleri kökenli içerikler, bu ders çerçevesinde çocuklara öğretilir; bu bağlamda tarih, yurttaşlık, fizik, biyoloji, sağlık gibi alanlardan materyal ders müfredatında yer alır. Peki, hayat bilgisi dersinin önemi ve içeriği nedir?

Abone Ol

Hayat bilgisi dersinin temelinde Gestalt psikolojisi bulunur. Bu teoriye göre çocuklar ilkokul üçüncü sınıfa dek dünyayı bir bütün olarak algılar, olayların fenni ve sosyal boyutlarını ayrıştırmazlar. Bu doğrultuda öğrenciye "mevsimler" teması öğretilirken, hem kışın nasıl giyinileceği, hem de kış mevsimiyle ilgili bilimsel noktalar birlikte aktarılır. Almanya ve Türkiye'de bu yaklaşım benimsenirken, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi başka ülkelerde müfredatta "hayat bilgisi" dersi yer almaz, ilk yıllardan itibaren ayrık dersler verilir.   

HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN ÖNEMİ VE İÇERİĞİ 
Hayat Bilgisi dersi, toplu öğretim anlayışına uygun olarak oluşturulmuş bir derstir. Çocukların hem kendilerini hem de içinde yaşadıkları toplumu ve dünyayı tanımaları için tasarlanmıştır. Bu ders, eğitimde toplu öğretim ilkesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu ilkenin arka planında hayatı bir bütün olarak öğrencilerin karşısına çıkarma düşüncesi vardır. Hayat Bilgisi dersi günümüzde ilkokulun ilk üç sınıfında mihver bir ders olarak yer almaktadır. Bu ders ile çocuğa içinde bulunduğu doğal ve toplumsal çevre inceletilirken; 
•    kendini tanıma,
•    çevreyi ve çevrede meydana gelen olayları anlama, 
•    daha iyi yaşama yollarını bulma, 
•    çevredeki eşyaların yerlerini ve bunların nasıl kullanılacağını bilmesi sağlanır. 
Hayat Bilgisi dersi, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda okutulan bir derstir.  Dersin temel amacı, öğrencilere hayata ilişkin temel beceriler ve değerler kazandırarak onların kişisel ve sosyal gelişimlerine ve kendini gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktır. Hayat Bilgisi, okullarda eğitim-öğretim yılı olarak adlandırılan sürecin, eğitim bölümünü en çok yüklenen ders olarak görülmektedir. 
Hayat Bilgisi, çocuğun bulunduğu topluma uyumunu sağlayan, yaşadığı toplumun tarihi, kültürel ve sosyal yapısını tanımasına yardımcı olan, toplumsal yaşamın gerektirdiği davranışları kazanmasını sağlayan bir derstir
Hayat Bilgisi dersi konuları itibariyle çocuğun gelişimine katkı sağlamaktadır. Çocuğun hem psikolojik hem de fizyolojik olarak kendini tanımasına ve çevresini anlamlandırmasına yardımcı olur. Öğrencilere iyi birer vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri ve değerleri kazandırmada ilkokulda Hayat Bilgisi dersinin rolü oldukça büyüktür. Bu yönüyle Hayat Bilgisi dersinin çocuğun bir yandan üst öğrenime hazırlanmasını diğer yandan da toplumsal bir kimlik edinmesini amaçladığı söylenebilir.