Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı Mahallesi sakinleri, yeteri kadar su olmasına rağmen evlere düzenli şekilde dağıtılmadığı için yılardır sorun yaşıyor. Su depolarının yeteri kadar temiz olmaması ise sağlığı tehdit ediyor.

Kıratlı Mahallesi, 3 mezrası ile 200 hanelik ve kent merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Mahallede düzensiz bir su dağılımı olduğu için bazı evlerde su sorunu yaşanmazken bazı evlerde ise içecek su dahi bulunamıyor.

Mahallede toplam 4 su deposu ve 2 sondaj bulunuyor. Ancak depolara yeteri kadar su gelmemesi depolardan evlere su ulaşmamasına ve sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Öte yandan depoların tesisatlarının eski, paslı olması ve temizliğinin düzenli yapılamaması ise sağlık sorunlarının baş göstermesine neden oluyor.

video

Yaşadıkları sorunların çözülmesi için başta Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) olmak üzere yetkililere çağrıda bulunan mahalle sakinleri, mahallede düzensiz su dağılımdan dolayı sorunların yaşandığını belirtti.

Yaşanan su sorunundan dolayı komşuları ve akrabaları ile tatsızlıklar yaşayan mahalle sakinleri, yaşanan sıkıntının yetkili merciler tarafından çözülmesi gerektiğini aksi takdirde mahalle sakinleri arasında büyük sorunların yaşanabileceğini dile getirdi.

Metin Astan

"Mahalle halkı olarak dağlarda su arıyoruz"

İçme suyu noktasında yaşadıkları sorunun çözümü için geçen seneden beri VASKİ'ye defalarca müracaat ettiklerini belirten Kıratlı Mahallesi Muhtarı Metin Astan, "Bütün mahalle halkı su için dağlara gidip su arıyoruz, ancak yeteri kadar su bulamıyoruz. İçme suyu için bize yardımcı olunsun." dedi.

Pazartesi günü bütün mahalle sakinleri olarak VASKİ'nin önünde toplanıp bu sorunun çözümü için mücadele edeceklerini ifade eden Astan, içme suyu sorunu çözülmeden bu işin peşini bırakmayacaklarını dile getirdi.

Astan, VASKİ'nin geçen seneden beri mahalleye sondaj vurulacağını vadettiğini ancak herhangi bir adım atılmadığını söyledi.

İzzet Yakut

"Sağlıksız ve kirli su içiyoruz"

Defalarca Sağlık Bakanlığını aradıklarını ve içtikleri suyun sağlık açısından zararlı olduğunu ilettiklerini belirten mahalle sakini İzzet Yakut, "Bize temiz ve sağlıklı içme suyu temin edilmesi ile ilgili taleplerimizi ilettim. Ancak herhangi bir adım atılmadı. Su depolarımızdaki sular hayvan gübresi gibi çok kirli. Mecburen bu suyu içmek zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yakut, "Aynı zamanda VASKİ'ye defalarca ulaştım ancak somut anlamda herhangi bir adım atılmıyor. Bu sorunun acilen çözülmesini istiyoruz. Eğer VASKİ tarafından bir adım atılmazsa Vali Beye gideceğiz ve sorunumuzu Cumhurbaşkanı'mıza dahi ulaştırmaya çalışacağız. Allah rızası için büyüklerimizden sorunumuzun çözümünü talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bülent Yakut

"Bütün mahalle halkı bir musluk suyun peşine düştük"

Mahallede içme suyu sorunu yaşadıklarını dile getiren mahallesi sakinlerinden Bülent Yakut ise, "Bugün yaklaşık 50 kişi ile bir musluk suyun peşine düşmüş durumdayız. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Şehir merkezine yakın bir mahalleyiz. Buna rağmen içme suyu konusunda sıkıntı yaşıyoruz." diye konuştu.

Hayvanların da dağlara çıktıklarında içecek su bulmada zorlandıklarını kaydeden Yakut, "Mahallenin meraları ve otlakları olmasına rağmen susuzluktan dolayı erkenden kuruyorlar ve bu durum hayvancılık ile geçimlerini sağlayan mahalle sakinlerinin maddi anlamda zarar görmesine neden olmaktadır. Eskiden dağlara çıktığımızda yanımızda su almamıza gerek yoktu ancak şu an dağa gezmek için gittiğimizde yanımıza su alma mecburiyetinde kalıyoruz. Yetkililerden içme suyu ve arazi suyu noktasında destek ve yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

VASKİ konuya ilişkin açıklama yaptı

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ise yapılan iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, 2020 yılında vurulan sondajda çökme olduğunu, uygun yerin tespiti ile beraber yeni bir sondaj vurulacağını belirtti.

VASKİ, Kıratlı Mahallesi'nin acil su sorununu çözmek için 4 ayrı yerde, 2 farklı ekiple çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı.

Depolarda biriken kirliliğin de kısa zamanda temizleneceği belirtilen açıklamada, vurulacak yeni sondaj ile beraber mahallede içme suyu probleminin kalmayacağı ifade edildi.