Gaz, duman ve buhar gibi zorlayıcı koşullar, maruz kalındığı süre fark etmeksizin insan sağlığı için oldukça zararlı bir hal alabilir. Özellikle tehlikeli maddelerin ve dumanların bulunduğu alanlarda kişilerin gaz maskesi kullanarak önlem alması gerekir. Bu ortamlar çalışma alanları olabileceği gibi aniden oluşan plan dışı unsurlardan dolayı da meydana gelebilir. 

Yoğun kimyasalların bulunduğu alanlarda çalışan kişiler gaz maskesi çeşitleri sayesinde solunum yollarını bu etkenlerden korumaya çalışır. Aksi durumda belli sürelerde solunan kimyasallar ve dumanlar ölümle sonuçlanabilecek kadar zararlı olabilir. 
Farklı kimyasal ve duman tiplerine göre üretilen solunum koruyucu ürünler yüzde kapladığı alana, kullanım şekline, filtre modellerine, desenlerine ve ek özelliklerine göre çeşitlenir. Ancak her biri buhar, madde ve parçacık geçişini engelleyecek şekilde tasarlanır. Kimyasal oranındaki artış, zorlayıcı koşullar ve çalışma şekilleri söz konusu olduğunda gaz maskesi nedir, nasıl kullanılır gibi sorular da sıklıkla araştırılır. Temel olarak ağız, burun ve çeneyi kapatan görünümleriyle kişiyi zehirli madde ve dumanlardan korumayı amaçlayan aygıtlar, 1900’lü yılların başlarından bu yana gerekli alanlarda kullanılır. 

Kuluçka makinesi ne işe yarar? Kuluçka makinesi ne işe yarar?

GAZ MASKESİ NEDİR? NE İŞE YARAR?
Gaz maskesi havadaki zehirli gazları süzmeye yarayan bir kişisel koruyucu iş ekipmanıdır. Solunum yolu ile akciğere ulaşan zehirli gazları önlemeye yarar. Solunum kalitesini arttırmaya yardımcı olan bu ürünler, filtre / filtreler yardımı ile işlev görerek solunması tehlike arz eden buhar, asit gazı ve diğer gaz partiküllerini filtre yardımı ile süzer. Sonuç olarak zehirli gazlardan arındırılmış oksijen alışverişini sağlar. 

Soluma halinde akciğer ve diğer solunum organlarına geçici ya da kalıcı hasar veren pek çok gaz partikülü bulunmaktadır. Bu partiküllerin vücuda girişi sonrasında anında ya da uzun vadede sağlık sorunları doğabilir. Yakıcı ve tahrip edici özellik sergileyen zehirli gazların süzülmesine yardımcı olan maskelerin bu sebeple kullanımı, oldukça önemlidir. Bu nedenle de pek çok iş kolunda kullanımı yasalarca zorunludur. 

Gaz maskesi, zehirli gazlardan korunmak amacıyla kullanılan kişisel aygıttır ve Kanadalı Garrett Morgan tarafından 1914 yılında icat edildi.  

I. Dünya Savaşı'nda askerlerin gözlerini ve akciğerlerini zehirli gazlardan koruması için kullanılan gaz maskeleri, günümüzde havadaki çeşitli maddelere (toz, asbest lifleri, buharlaşmış boyalar vb.) ve kimya sanayiinde çeşitli gazlara karşı da kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan çeşitlerinden birinde, solunan hava soğurucu bir yatağın (genellikle mangal kömürü) üstündeki elyaf türlerinden oluşan bir filtre yardımıyla süzülerek temizlenir. Ayrıca bir soluk verme borusu ile bir gözlük bölümü vardır. Bazı maskelerin filtrelerinde de temizleyici kimyasal bileşikler kullanılır. Günümüzde gaz maskeleri hem oldukça çeşitlenmiş, hem de gelişmiştir.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi