Formik asit; su, metanol, etanol, aseton, eter gibi çözücülerde çok iyi çözünür. Formik asitin diğer bir adı da karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmış ve buradan çekilerek elde edilmiştir. Endüstriyel olarak formik asit metanol ve karbonmonoksitin tepkimesinden oluşan metil formatın sodyum metoksit eşliğinde su ile tepkimeye girmesiyle elde edilir. 

FORMİK ASİT NEDİR?
Formik asit,  kimyasal formülü HCOOH olan en basit karboksilik asittir. Keskin kokulu renksiz bir sıvıdır, başlangıçta karıncalardan izole edilmiştir ve bundan dolayı adını tahmin edebileceğiniz gibi 'karınca' anlamına gelen Latince 'formica' kelimesinden alır. Ayrıca, ana bileşiğin adı olan metan'ı yansıtan metanoik asit olarak da sıklıkla anılır.
Doğada birçok karıncada savunma mekanizması olarak formik asit bulunur. Isırgan otunda temas edince deriyi yakan kimyasal formik asittir. 
Formik asitin en büyük kullanım alanı koruyucu ve antibakteriyel araçların kullanıldığı alanlardır. Tekstilde kullanılır. Deri sektöründe koyulaştırma amacı ile de kullanılır.

FORMİK ASİT NE İŞE YARAR?  FORMİK ASİT KULLANIM ALANLARI
Birçok faydası bulunan formik asit birçok farklı sektörde kullanılır. 

Formik asitin kullanıldığı alanlar ve faydaları: 

KORUYUCU VE ANTİBAKTERİYEL MADDE
Formik asit, hayvan yemi, silaj (balık silajı dahil) ve tahıl gibi birçok üründe koruyucu olarak kullanılır. Bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olur ve böylece bu ürünlerin raf ömrünü uzatır. 

DERİ ENDÜSTRİSİ
Formik asit deri endüstrisinde tabaklama ve boyama işlemlerinde kullanılır. Ham derilerden istenmeyen maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur, onları daha fazla işleme uygun hale getirir ve derinin kalitesini artırır.

Berat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi Berat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

TEKSTİL ENDÜSTRİSİ
Formik asit, tekstil boyama ve terbiye işlemlerinde kullanılır. Bir indirgeyici madde olarak etki eder, boyaları kumaşa sabitler ve renk haslığını artırır.

KAUÇUK ENDÜSTRİSİ
Formik asit, lateks üretim süreçlerinde pıhtılaştırıcı madde olarak kullanılır ve kauçuk levhaların katılaşmasını ve şekillenmesini sağlar.

TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON MADDESİ
Antimikrobiyal özellikleri sebebiyle formik asit, çeşitli ev temizlik ve dezenfeksiyon ürünlerinde kullanılır. Temizlik maddeleri, dezenfektanlar ve dezenfektanlar için formüllerde kullanılır. Ayrıca çeşitli yüzeylerden kireç gibi mineral birikintilerini gidermek için mükemmel bir kireç çözücüdür.

SU ARITMA TESİSİ
Formik asit, su arıtma tesislerinde atık su ve kanalizasyonun arıtılmasında pH ayarlayıcı olarak kullanılır. 

PETROL VE GAZ ENDÜSTRİSİ
Formik asit, petrol ve gaz endüstrisinde petrol kuyularının uyarılması için kullanılır. Mineral birikintilerini çözmek ve petrol kuyularının verimliliğini artırmak için asitleştirme işlemlerinde katkı maddesi olarak kullanılır.

TARIMSAL KULLANIM
Formik asit tarımda pestisit ve herbisit olarak kullanılır. Bitkilerdeki zararlıları ve yabani otları kontrol etmek ve istenmeyen bitki örtüsünün büyümesini engellemek için kullanılır.

FARMASÖTİK VE KİMYASAL SENTEZ
Formik asit, çeşitli kimyasal reaksiyonlarda ve organik sentez süreçlerinde reaktif veya katalizör olarak kullanılır. İlaçların, boyaların, parfümlerin ve diğer kimyasal bileşiklerin üretiminde yer alır.

ELEKTROKAPLAMA
Formik asit, elektrokaplama işlemlerinde elektrolit çözeltilerinin bir bileşeni olarak kullanılır. Elektrokaplama sırasında yüzeylerde metal kaplamaların birikmesine yardım eder. 

HAYVAN YEMİ KATKI MADDESİ
Formik asit, hayvan yemlerine asitlendirici olarak eklenir ve hayvancılık, kümes hayvanları ve su ürünleri yetiştiriciliğinde sindirimi ve besin emilimini iyileştirmeye yardımcı olur.

AĞAÇ VE KAĞIT ENDÜSTRİSİ
Formik asit, ağaç ve kağıt endüstrilerinde çeşitli amaçlarla kullanılır. Bunlar arasında, odun delignifikasyonu (bitkisel kaynaklardan lignin çıkarma işlemi), hamur ağartma ve kağıt yapım süreçlerinde pH ayarlaması yer alır.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi