Van’ın Erciş ilçesinde yetişen ve endemik bir tür olan Erciş Üzümü’nün ekonomik değerinin artması için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda uzmanlar tarafından denetime tabii tutulan 3 bin yıllık üzüm denetimlerde tam not aldı.
Van Ticaret Borsası (VANTB)’nin girişimleri sonucu 2020 yılında tescillenen Erciş Üzümü’nün ekonomiye kazandırılması için büyük çaba sarf ediliyor. VANTB Genel Sekreteri Macide Demir, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Süer, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ) Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Bağ Yetiştirme ve Islahı Araştırmacısı Doç. Dr. Nurhan Keskin, Erciş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisleri ve personelleri ile Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Gözütok, Erciş Ziraat Odası Başkanı Cihat Çelik ile Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Tuncer Aslan’dan oluşan heyet, ilçedeki üzüm bağlarında denetim yaptı. Tekler ve Bayramlı Mahallelerindeki bağlarda yapılan ve tüm teknik detayların incelendiği Erciş Üzümü, denetimlerden başarıyla geçti.
“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİMİZİN SAYISI ARTMALI”
Erciş Üzümü’nün denetimlerden geçmesine sevindiklerini söyleyen VANTB Başkanı Nayif Süer, “Van genelindeki değerlerimiz ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Sıhke Kavunu ve Gevaş Fasulyesi’ni tescillemiştik. Şehrimizde katma değerli ürünlerin sayısı artmalıdır. Endemik bir tür olan Erciş Üzümü’nün ekonomik değerini arttırmaya çalışıyoruz. Erciş Üzümü’nün üreticisinin yüzünü güldürmesi ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almaları ve daha fazla kazanmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölge ekonomisine katkı sağlaması için çiftçilerimize daha fazla katkı sağlamalıyız. Van Ticaret Borsası olarak, bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada başta Valimiz Sayın Ozan Balcı olmak üzere tüm yetkililerden destek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“ADI EFSANELERDE GEÇİYOR”
Erciş’in bu eşsiz lezzet sırrının, kendine özgü mikro klima özelliğine sahip Van Gölü’nün yumuşatıcı etkisi, yüksek rakım ve gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkında saklı olduğunu vurgulayan Başkan Süer; “Urartu döneminden kalan oyma tabletlerde ve birçok efsanede adı geçen Erciş Üzümü, hak ettiği yere gelmelidir.” ifadelerini kullandı.
KENDİNE ÖZGÜ ÖZELLİKLERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Refraktometre ile sıvı çözeltisi incelenirken, dijital kumpas ile boyutların ölçümleri yapıldı. Salkım ve tanelerin ağırlığı, eni-boyu, şırada, suda çözünen kuru madde gibi laboratuvar incelemelerinin ardından Erciş Üzüm, denetimden geçti. Kendine özgü özelliklere sahip şırası, yüksek oranda biyoaktif bileşik bulunduruyor. Sofralık ve şıralık olarak tüketiliyor.