Van Gölü'nün "kardeşi" olarak nitelendirilen ve bir set gölü olan Erçek, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Erçek Gölü’nün ortalama derinliği 18,45 metredir. Gelin Erçek Gölü’ne daha yakından bakalım.
Erçek Gölü, Van Gölü'nün doğusunda lavların yığılmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölü olarak kabul edilir. Fakat yeni yapılan araştırmalarda göl çevresinde volkan setine rastlanmadığı iddia edilmiştir. Gölün havzasının D-B yönlü faylarla, göl çanağının K-G yönlü fayların etkisiyle oluştuğu savunulmaktadır. Bu durumda gölün Üst Pleistosende oluşan genç bir tektonik göl olduğu kabul edilmektedir.
İçerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Türkiye de bulunan 453 kuş türünün yarısı Erçek Gölü Havzasında varlığını sürdürmektedir. Sadece yerel türler değil ayrıca Flamingolar gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.
Erçek Gölü, ulusal ve uluslararası sınıflandırmalarda önemli kuş alanları arasında ''B'' sınıfı sulak alanlar arasındadır. Genelde nesli tükenmekte olan kuşların barındığı alanlardır.
ERÇEK GÖLÜ’NÜN ÖZELLİKLERİ
Erçek Gölü Van Gölü'nün 30 km doğusunda 38° 39' K 43° 33' D koordinatları içinde yer alan ve suları alkali özelliklerde olup pH değeri 10.75 ile 9.40 arası değişen bir göldür. Yüzey alanı 114 km², yüzey kotu (rakım) ise 1808.32 metredir.
Van Gölü havzasında, 114 kilometrekare yüzey alanıyla, Van Gölü'nden sonraki en büyük göldür. En derin yeri 40 metre olup ortalama derinlik 18,45 metredir. Gölü besleyen tek akarsu gölün doğusundan dökülen Memedik Deresi'dir.
Erçek gölü, Van Gölü'nün doğusunda, tuzlu ve sodalı suyu olan bir göldür. Gölde doğal olarak hiçbir balık türü yaşamamaktadır. Ancak 1985 yılında Van Tarım İl Müdürlüğü tarafından göle, Van Gölü'nden alınan inci kefali yavruları yurtlandırılmıştır. Bu işlem 1992 yılına kadar her yıl tekrarlanarak devam ettirilmiştir. Ancak üreme döneminde inci kefalı toplu şekilde tatlı sulara göç ederken, kaçak yollardan üreme dönemi balıkçılığı yapılmaktadır. Bu balıkçılığın şiddeti ve popülasyon üzerindeki etkisi literatür yetersizliğinden dolayı bilinmemektedir.
ERÇEK GÖLÜ
Van Gölü'nün 20 kilometre doğusunda yer alan ve her yıl binlerce flamingonun Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden olan Erçek Gölü, onlarca kuş türünü de bünyesinde barındırıyor.
Erçek Gölü, içerisinde yüzlerce kanatlı hayvan ve kuş türünü barındırmaktadır. Türkiye'de bulunan 453 kuş türünün yarısına yakının görüntülendiği gölde; kılıçgaga, büyük cılbıt, kara boyunlu, batağan, angıt, flamingo, yaz ördeği gibi onlarca kuş türü barınıyor. Göl, yerel türlerin yanı sıra flamingolar gibi göçmen kuşların da önemli konaklama ve üreme alanları arasında yer alıyor.
Erçek Gölü hem yerel hem de Flamingo gibi göçmen kuşların da konaklama ve üreme alanı olan zengin bir doğal ortam ve doğal bir kuş cennetidir.
Dünyanın en büyük flamingo konaklama alanlarından birine ev sahipliği yapan göl, ulusal ve uluslararası sınıflandırmalarda önemli kuş alanları arasında "B" sınıfı sulak alanlar içinde gösteriliyor.
ERÇEK GÖLÜ NEREDE?
Erçek Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün 20 km doğusunda yer alır. Uzunluğu 16 km, genişliği ise 11 km olan bu göl bir sodalı göldür. Erçek Gölü Van'ın İpekyolu, Tuşba ilçelerine bağlıdır. Konumu ise: 38°40′18″K 43°34′42″D.