Güncel

Elektrikli battaniye nasıl çalışır, ne kadar elektrik harcar? İşte bütün merak ettikleriniz…

Soğuk kış günleri geldiğinde ısınmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu ısınma yöntemlerinin en bilinen ve en çok tercih edilenlerinden biri elektrikli battaniyedir.

Abone Ol


Elektrikli battaniyeler; içinde elektrik kabloları bulunan, çarşafın altına serilip yatmadan bir süre önce fişe takılarak ısıtılan battaniye türüdür. 
Elektrikli battaniye, bir ısıtma aracıdır. Bir tür yatak örtüsü olan elektrikli battaniye hızlı ve kolay bir şekilde ısınmanızı sağlar. Ürünün içinde bulundurduğu yerleşik ısıtma ekipmanı, soğuk bir odada istenilen sıcaklığı yakalamanızı sağlar. Elektrikli battaniye, ısıtma sistemi olmayan odalarda kullanılabilecek en uygun ürünlerden bir tanesidir.


Günümüzde kullanılan elektrikli battaniyeler son derece modern bir yapıya sahiptir. Bu ürünler, gelişmiş ısı kontrolleri yapar.  
Tek kişilik veya çift kişilik olarak satılan elektrikli battaniye, içerisinde bulunan elektrik kabloları sayesinde elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürerek bulunduğu yerin ısınmasını sağlar. Birçok farklı marka tarafından üretilen modellerin ısıyı istenilen şekilde ayarlama özelliği sunması, kullanım açısından oldukça avantaj sunuyor. Sabit ısı veren modeller olsa da günümüzde artık kumandalı ve ısı kademesi olan modeller daha çok rağbet görüyor.  Peki, elektrikli battaniye nasıl çalışır, ve kullanırken nelere dikkat edilmeli, ne kadar elektrik harcar? Hadi birlikte bakalım…

ELEKTRİKLİ BATTANİYE NASIL ÇALIŞIR?

Elektrikli battaniye nasıl kullanılır sorusunu cevaplarken elektrikli battaniye nasıl serilir sorusuna cevap vererek başlamak gerek. Unutmamalısınız ki elektrikli battaniyeyi normal bir battaniye gibi kullanmamalısınız. Normal bir battaniyeyi üzerinize serip uyursunuz ancak elektrikli battaniyeyi üzerinize örtmemeli, yatağa sermeli ve üzerine çarşaf koymalısınız.
Elektrikli battaniye kullanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer nokta ise, elektrikli battaniye fişe takılıyken uyumamalısınız. Yatmadan bir süre önce battaniyeyi prize takarak ısıtmalı ve yeterli miktarda ısındığında prizden çıkarmalısınız. Aksi durumda, siz uyurken meydana gelebilecek bir sorun sonucunda yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

ELEKTRİKLİ BATTANİYE NASIL TEMİZLENİR?  

Elektrikli battaniyeyi temizleme ihtiyacı duyduğunuzda battaniyeyi prizden çıkarmalı ve prizle bağlantısı olan bütün sökülebilir bağlantılarından sökmelisiniz.  
Vücutla direkt temas etmeyen elektrikli battaniyenin sık yıkanmasına gerek yoktur. Eğer ürünün kullanım kılavuzunda yıkanabileceği yazıyorsa battaniyeyi ılık suda deterjanda bekletip daha sonra sıkmadan kurutabilirsiniz. Bazı battaniyeler çamaşır makinesinde yıkamak içinde uygundur. Kullanım kılavuzunda çamaşır makinesinde yıkanabileceği yazan battaniyeleri hassas programlarda yıkatmanız gerekir. Kullanmadan önce ise battaniyenin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Yıkama işlemi yerine kuru bir bezle düzenli bir şekilde silip havalandırmanız da battaniyenin temiz kalmasını sağlayacaktır.  

ELEKTRİKLİ BATTANİYE KULLANMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?


Ürün, diğer ısıtıcı türlerine göre çok daha uygun fiyata temin edilebilir. Ayrıca elektrik tüketimi diğer ısıtıcılara göre son derece azdır. Bu sebeple tasarruf yapmanıza da olanak sağlar. 
Ürün, özellikle büyük ev ya da odalarda yaşayan kişiler için son derece uygun bir çözümdür. En soğuk havalarda bile etkili olan elektrikli battaniyeler, kısa sürede yatacağınız yeri ısıtır. Bundan dolayı bahsi geçen ürünler tasarruf yapmak için oldukça avantajlıdır.

ELEKTRİKLİ BATTANİYE NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Elektrikli battaniye satın almayı düşünen kişilerin en sık sorduğu sorulardan biri elektrikli battaniyenin ne kadar elektrik harcadığıdır.  Elektrikli battaniyenin harcadığı elektriğe, tek kişilik mi yoksa çift kişilik mi olduğuna veya üretiminde kullanılan malzemeye göre farklılık gösterebilir. En pahalı modelleri, üzerinde ılık ya da sıcak gibi farklı ayarlama seçenekleri olan battaniyelerdir. Bu model battaniyeleri ılık seviyede kullandığınızda yaklaşık 40 watt, sıcak ayarda kullandığınızda ise ortalama 80 ile 100 watt arasında elektrik tüketir. Genel olarak elektrikli battaniyelerin tamamı oldukça az elektrik tüketimi yapan ekipmanlar olarak göze çarpar. Tüm modelleri için genel bir ortalamadan bahsetmek gerekirse, çalıştıkları süre boyunca yaklaşık 85 watt elektrik tüketirler. 


 
ELEKTRİKLİ BATTANİYELERDE YANGIN RİSKİ

Diğer taraftan elektrikli battaniyelerin sağlık ve güvenlik açısından sakıncaları da bulunmaktadır. Bilinçli bir şekilde kullanılmayan elektrikli battaniyeler, yarardan çok zarara neden olmaktadır. Battaniyelerin kullanımına dikkat edilmediği takdirde istenmeyen olaylara neden olabilmektedir.

Elektrikli battaniyeler çok sayıda ev yangınına, onlarca ölüme ve yaralanmalara sebep olmasına rağmen, çoğu insan bu ürünlerin yarattığı tehlikenin farkında değil. Haberlere bakıldığı zaman Türkiye’de elektrikli battaniyelerden dolayı çok sayıda yangının meydana geldiği görülmektedir. Elektrikli battaniyelerden çıkan yangınlarda birçok ev yanmış ve bu yangınlar sonucunda son üç yılda 14 kişi hayatını kaybetmiştir.
Elektrikli battaniye yangınlarının üç önemli sebebi var:
1-Battaniyelerin aşırı ısınmasıyla kılıfı tutuşabilir.
2-Elektrik iletkeninin kopmasıyla elektrik arkı oluşmakta ve yangın çıkmaktadır.
3- Battaniyenin çalıştırılması için gerekli olan kontrol cihazı, priz bağlantısı gibi bileşenler yangına sebep olmaktadır.
Elektrikli battaniye nedeniyle çıkan yangınların net sayısı bilinmemektedir. Özellikle eskimiş elektrikli battaniyeler yangına neden olan faktörlerin başında gelir. 

ELEKTİRİKLİ BATTANİYE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?  


Elektrikli battaniyeler kullanılırken prizin durumuna ve yatağın kuru olmasına dikkat edilmelidir. 
Elektrikli battaniye kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şöyle sıralanabilir. 
·   İdrarını tutmakta zorlanan ya da tutamayan yaşlılar, çocuk ya da bebeklerde elektrikli battaniyeler kullanılmamalıdır. Elektrikli battaniyelerin kesinlikle sıvılarla temas etmemesi lazım.
·   Hastalık sırasında, hasta olan kişinin istifra ihtimali varsa battaniye kullanılmamalıdır.
·   Evinizde kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar varsa battaniyeleri onların ulaşamayacağı bir yerde tutmalısınız. Kedi ya da köpeğin battaniyeyi ısırması ya da tırmalaması istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
·   Battaniyenizi sakladığınız yeri doğru şekilde belirlemelisiniz. Battaniyenin yüzeyine zarar verme ihtimali olan kesici, delici ya da yüzeyini zedeleme ihtimali olan yerlerde saklamamalısınız.
·   Yatağınızın türü de elektrik battaniye kullanımında önemli bir yer tutar. Pamuklu ya da yün bir yatak kullanıyorsanız, bu yataklarda oluşması muhtemel büzüşme, kırışma ya da katlanma gibi çeşitli durumlar battaniyenize zarar verebilir. 
·   Elektrikli battaniyeler taşınırken normal bir battaniye gibi taşınmalıdır, kablosundan, elektrik aksamından ya da kumandasının bağlı olduğu kordondan çekerek taşınmamalıdır. Bu şekilde taşırsanız elektrikli battaniyeniz yüksek ihtimalle bir süre sonra zarar görecektir.
·   Elektrikli battaniye yatağa serilerek kullanılmalı, iğne ya da ona benzer çeşitli araçlarla yatağa sabitlenmemelidir. Aksi durumda elektrikli battaniyenin içinde bulunan aksamlar zarar görebilir veya kısa devre yapabilir. Bu da kaza ve yangın riskini meydana getirir. 
·    Elektrikti battaniyelere ütü yapılmaz. Ütülemeniz durumunda battaniyenin içinde bulunan küçük teller ve kablolar zarar görebilir. 
·    Battaniyenizi saklayacağınız yer kuru ve temiz olmalıdır. Battaniyenizi nemden ve rutubetten uzak şekilde saklamalısınız.