Günlük Hayatımızın her alanında kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış pek çok farklı çeşitte bant bulunmaktadır. İzole bantlar yangın ihtimalini de en aza indirme görevini üstlenir. Peki, Elektrik bandı ne işe yarar?
Elektrik bantlarının diğer görevi ise güvenlik. Kablonun canlı olması ve birisinin dokunması durumunda olası bir elektrik çarpmasını durdurmaktır. İş güvenliği açısından elektrik çarpmalarına önlem almak amacıyla da bu bantlar kullanılır. Peki, elektrik bandı nedir ne işe yarar detaylı olarak inceleyelim.
ELEKTRİK BANDI NEDİR?
Elektrik bandı, adından da anlayabileceğimiz üzere elektrik tesisatlarının onarımında veya birleştirilmesinde önemli yeri olan bant çeşididir. Elektrik bandı normal bant türlerinden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Elektrik bandı PVC ile kaplıdır. Aynı zamanda normal yapıştırıcı bantlara göre yapışkan özelliğini kauçuk bazlı yapıştırıcıdan almaktadır. Bu sayede maksimum düzeyde yapışma imkânı sunmaktadır. PVC kaplı olması ve kauçuk özellikli yapıştırıcı olması suya karşı diğer bantlara göre çok daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Özellikle su geçirmez elektrik bandı, suya karşı oldukça dayanıklıdır. Elektrik bandının hem su geçirmeme özelliği hem de çok iyi bir yalıtım sunmasıyla yalıtım bandı olarak da bilinmektedir.
Elektrik tesisatında herhangi bir onarım veya tesisatları birbirine bağlama işlemi gerçekleştiriyorsanız mutlaka elektrik bandı kullanmanız gerekiyor. Elektrik tesisatlarının özellikle bağlantı noktaları çok fazla ısınır. Bu ısınma normal kırtasiye bantları veya normal koli bantlarının yapışkanlarına göre çok fazladır. Isınma sonucu bantlarda erime meydana gelecektir. Aynı zamanda elektrik tesisatına bu erime zarar verecektir. Ancak elektrik bandı, elektrik tesisatının bağlantı noktalarında oluşacak ısınmaya karşı özel olarak tasarlanmıştır. Bu bağlantı noktalarında oluşacak ısınmalarda yapısında herhangi bir bozulma olmamaktadır. Elektrik tesisatlarının farklı bantlarla onarılması sonucu olası facialara neden olmaktadır. Bu nedenle elektrik tesisatı konusunu ihmal etmemeniz gerekiyor.
Elektrik bandının kendi içerisinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar su geçirmez elektrik bandı, renkli elektrik bandı, siyah elektrik bandıdır. Elektrik bantları kullanım amaçlarına ve yapısal özelliklerine göre kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır. Siz de amacınıza uygun olan elektrik bandı ile işinizi hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
Elektrik bandı sadece elektrik tesisatlarında kullanılmaz. Elektrik tesisatlarının yanı sıra farklı yalıtım ve yapıştırma işlemlerinde de kullanılmaktadır.
ELEKTRİK BANDI NE İÇİN KULLANILIR?
İzole bantlar yangın ihtimalini de en aza indirme görevini üstlenir. Elektrik bantlarının diğer görevi ise güvenlik. Kablonun canlı olması ve birisinin dokunması durumunda olası bir elektrik çarpmasını durdurmaktır. İş güvenliği açısından elektrik çarpmalarına önlem almak amacıyla da bu bantlar kullanılır.
ELEKTRİK BANDI İLE NELER YAPILIR?
Elektrik bandı, elektrik ileten çok çeşitli telleri ve kabloları korumak, yalıtmak ve korumak için öncelikle güvenlik nedenleriyle kullanılır. Hem profesyonel hem de ev ortamlarında yaygın olarak kullanılan ısı yalıtımı veya yalıtım bandı olarak da bilinir.
ELEKTRİK BANDI KULLANMAZSAM NE OLUR?
Hasara neden olan kabloların özellikle acil olarak çözülmesi gerekmektedir. Yoksa elektrik akımı içeren kablolar zaman içinde kıvrılır ve elektrik tellerinin dışına çıkarak aşırı ısınmasına neden olur. Bu tarz durumları engellemek ve bir daha yaşanmaması için bant kullanımı şarttır.
ELEKTRİK BANDI İLE NORMAL KOLİ BANDI ARASINDA FARK NEDİR?
Elektrik bandı denildiği zaman koli bandı ile arasında ne fark var aslında dediğinizi duyar gibiyiz. Şimdi ise elektrik bandı ile normal koli bandının farklarını anlatalım.
İlk olarak elektrik bandı çok yüksek ısılara dayanmaktadır. Ancak koli bandı 45 dereceye kadar olan ısılara dayanmaktadır. Bu da elektrik tesisatları için uygun olmadığını göstermektedir.
Isıya karşı dayanıklı olması nedeniyle zeminde koli bandına göre daha az iz bırakmaktadır.
Koli bandına göre elektrik bandının daha dar bir yüzeyi bulunmaktadır.
Elektrik bandı kesinlikle elektriği iletmemektedir.
Elektrik bandının farklı renk seçenekleri bulunmaktadır. Bu renk seçenekleri sayesinde elektrik tesisatlarında oluşabilecek karışıklığı önlemiş olursunuz.
Özellikle su geçirmez elektrik bandı sıvıya karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak koli bandı sıvı ile temas ettiği zaman yapışkan özelliğini kaybetmektedir.