Raporda belirtilenlere göre, "Tütün her yıl 8 milyondan fazla kişiyi öldürüyor. Bunlar arasında pasif olarak sigara dumanına maruz kalan ve 1,3 milyon sigara içmeyen kişi de yer alıyor"

DSÖ'nün raporunda, tüm dünyada 1,3 milyar tütün kullanıcısının %80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığına işaret ediliyor. Tütün kullanıcıları, 2020 itibariyle dünya nüfusunun %22.3'ünü oluşturuyor ve bu oran erkeklerde %36.7, kadınlarda ise %7.8.

Raporda belirtildiği üzere, 5,6 milyar insan, yani dünya nüfusunun %71'i, en az biri ölümcül tütün kullanımına karşı koruyan en iyi politikalardan korunuyor ve bu sayı 2007 yılına göre 5 kat artmış.

Rapora göre, DSÖ'nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi altında son 15 yılda tanıttığı tütün kontrol stratejisi (MPOWER) tütün kullanımında düşüş sağlamış. "Bu azalmanın olmaması halinde bugün tahminen dünyada 300 milyon daha fazla sigara tiryakisi olacaktı." denildi.

Raporda ayrıca, halkın pasif içicilikten korunmasına vurgu yapılırken, "tamamen sigara içilmeyen kapalı alanların" ülkelerin yaklaşık %40'ında olduğu belirtiliyor.

Dumansız ortamların temiz hava sağladığı, pasif içicilikten kaynaklanan ölümleri önlediği ve insanları tütün bırakmaya teşvik ettiği vurgulanan raporda, bu ortamların gençleri tütün ya da e-sigara kullanmaya başlamaktan caydırdığı belirtildi.

44 ülkenin MPOWER önlemlerini uygulamadığı ve tütün sağlığı konusunda korunmasız olduğu bildirilen raporda, 53 ülkenin sağlık tesislerinde sigara içme yasağını tam olarak uygulanmadığı ifade ediliyor.

Raporda, DSÖ'nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin 2003'te kabul edildiği ve bu anlaşmanın şu anda 182 ülke tarafından kabul edildiği belirtiliyor. (İLKHA)

Editör: Alaattin Güçlü