Georgia eyaletinin Fulton İlçesi'nde, eski başkan 13 ayrı suçlama ile karşı karşıya. Suçlamalar, "bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik", "yalan beyanda bulunmak için komplo kurma" ve "eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme" gibi iddiaları içeriyor. Trump, kefalet bedeli ödedikten yaklaşık 20 dakika sonra serbest bırakıldı.

13 SUÇLAMAYLA KARŞI KARŞIYA

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarını manipüle etmeye çalıştığı iddiasıyla 13 suçlamayla yargılanıyor. Ayrıca, Trump'a yöneltilen diğer suçlamalar arasında yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a "sus payı" ödemekle ilgili 34 suçlama, görevi bırakırken Beyaz Saray'dan "gizli belgeleri" almak ve bu konuda federal incelemeleri engellemekle ilgili 40 suçlama ve 2020 Başkanlık seçimlerini kendi lehine çevirmeye çalışmakla ilgili 4 suçlama da bulunuyor. Anadolu Ajansı'nın derlediği bilgilere göre, bu suçlamalar Trump'ın yargılanmasına yol açmıştır.

130 BİN DOLARLIK 'SUS PAYI' ÖDENMESİNE İLİŞKİN DAVA

Mart 2023'te Manhattan Bölge Savcısı tarafından ilan edilen ilk iddianame, Trump'a yöneltilen 34 suçlama arasında 2016 başkanlık seçimleri sırasında yetişkin film yıldızı Daniels'e 130 bin dolar "sus payı" ödenmesiyle ilgili Seçim Kampanyası Yasası'nı ihlal ve bu ödemeyi iş yeri kayıtlarında sahte olarak göstermek de bulunuyor. Bu 16 sayfalık iddianame, Trump'ın New York eyalet yasalarını ihlal ettiğini öne sürüyor.

HAKİM KARŞISINA ÇIKAN İLK BAŞKAN OLDU,

ABD tarihinde bir suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk Başkan olan Trump, dört yıllık görev süresinin ardından bu dava ile gündeme geldi. 4 Nisan'da New York'ta Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump'ın "34 ağır suçla iş kayıtlarını tahrif ettiği" konusunda karar kıldıklarını açıkladı. Son duruşmasını mayıs ayında yapan Trump, kendisine yöneltmiş olan tüm suçlamaları ret etti; davanın gelecek duruşması 25 Mart 2024 olarak belirlendi.

CİNSEL İLİŞKİ İDDİASINDA 'SUS PAYI' ÖDEMESİ

2016 yılında Trump ile cinsel ilişki yaşadığı iddiası için Daniels, 130 bin dolar karşılığında sessiz kalmayı taahhüt eden bir anlaşma imzaladığını belirtmişti, fakat Trump'ın anlaşmayı imzalamadığını ve bu nedenle geçersiz olduğunu iddia etmişti. Trump, Daniels'in bu iddialarını reddederken, 2016 seçim kampanyası sürecinde Cohen, Trump adına Daniels'a 130 bin dolarlık bir ödeme yaptığını onaylamıştı. Manhattan Bölge Savcılığı o dönemlerde, bu ödemeyi "sus payı" olarak nitelendirdiği bir soruşturmayı açmıştı, fakat federal savcılar o zamanlar Trump hakkında herhangi bir inceleme yapmayı gerekli görmemişlerdi.

GİZLİ BELGELER DAVASI

Eski Başsavcı Jack Smith, özel yetkili uzman olarak atandığı "gizli belgeler" ve "6 Ocak Kongre saldırısı" konularındaki soruşturmalar kapsamında, 9 Haziran'da 49 sayfalık ikinci bir iddianame duyurdu. İddianame, Trump'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılırken yanına devlete ait "gizli belgeleri" alması ve bu belgelerle ilgili federal incelemeleri engellemeyle ilgili 40 suçlamayı kapsıyor. Trump'ın Mar-a-Lago malikanesinden gelen gizli belgelerin güvenlik kamerası kayıtlarını silme talimatı verdiği, bu konuda diğerlerini teşvik ettiği ve gizlilik derecesi yüksek bir ulusal güvenlik belgesini yetkisiz kişilerle paylaştığı da suçlamalar arasında. 13 Haziran'da Miami'de mahkeme önüne çıkan ve "ABD tarihinde federal soruşturma kapsamında ikinci kez yargı önüne çıkan ilk Başkan" unvanını alan Trump, bu suçlamaları da reddetti. Mar-a-Lago'daki belgelerle ilgili yargılama 20 Mayıs 2024'te başlayacak.

TRUMP'IN EVİNDE ÇIKAN GİZLİ BELGELER

Florida'daki "Mar-a-Lago" malikanesinde Trump'a ait 15 kutu belge, Şubat 2022'de ele geçirilmişti ve bu belgeler arasında "gizli bilgi" etiketli, çoğunluğu ulusal güvenlikle ilgili dokümanlar bulunuyordu. 8 Ağustos 2022 sabahı, "gizli belgeler" ile ilgili soruşturma çerçevesinde, FBI ajanları Trump'ın bu malikanesini basıp aramışlardı.

"6 OCAK KONGRE BASKINI" DAVASI

Washington DC Bölge Mahkemesi, 1 Ağustos'ta Trump hakkında hazırlanan 45 sayfalık üçüncü iddianameyi kabul etti. Bu iddianame, Trump'ın 2020 başkanlık seçim sonuçlarını lehine çevirmeye çalıştığına dair "6 Ocak Kongre baskını" soruşturması çerçevesinde 4 yeni suçlamayı içermekte. Sunulan suçlamalar "komplo ile ABD'yi yanıltma", "resmi bir soruşturmayı engellemek amacıyla komplo", "bir resmi soruşturmayı engelleme teşebbüsü" ve "seçmenlerin anayasal haklarını ihlal etmek için komplo kurma" olarak belirtilmiş. İlk duruşmanın Ocak 2024'te yapılması önerilirken, Trump duruşmanın 2024 seçimlerinden sonra ertelenmesini istemiştir.

6 OCAK KONGRE BASKININDA NE OLMUŞTU?

6 Ocak 2021'de, ABD'deki Trump yanlıları ve aşırı sağcılar, 3 Kasım 2020 seçim sonuçlarının onaylandığı Kongre oturumunu basmışlardı. 5 kişi, aralarında bir polisin de olduğu, bu baskında hayatını kaybetmişti. Trump, Şubat 2021'de Senato'da isyanı kışkırtmak suçlamasıyla yargılanmış ve aklanmıştı. Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde, Cumhuriyetçi itirazlara rağmen, olayı araştıran bir komite kurmuşlardı. Komite, Trump'ın "resmi süreci engellemek", "isyana yardım ve yataklık yapmak", "ABD'nin düzenini bozacak komplolar kurmak" ve "yanıltıcı beyanlarla komplo kurmak" gibi suçları işlemiş olabileceğine karar vermişti.

TRUMP'A AÇILAN SON DAVA

14 Ağustos'ta, Atlanta, Georgia'da yer alan Fulton Bölgesi savcılığı, "2020 başkanlık seçimlerinde eyalet sonuçlarına müdahale" iddiası üzerine yürütülen uzun süreli bir soruşturmanın ardından Trump'a yeni bir dizi suçlama getiren 98 sayfalık bir iddianame açıkladı. İddianamede yer alan 41 suçlamadan 13'ü Trump'a yöneltilmiş olup, "bir kamu görevlisini yeminini bozmaya teşvik etmek", "yalancı beyan için komplo oluşturmak" ve "eyalet yolsuzluk ve şantaj yasalarını ihlal etmek" gibi iddialar da dahildir. Trump, dün gece bu suçlamalar doğrultusunda Georgia'da kendini yetkililere teslim etti. 200 bin dolarlık kefaleti ödedikten yaklaşık 20 dakika sonra serbest bırakıldı. Trump'ın teslimatı sırasında, ilk defa bir tutukluluk fotoğrafı çekildi, bu da bir ABD Başkanı için tarihi bir ilk oldu.

TRUMP'IN TELEFON GÖRÜŞMESİ

2021 yılında, Trump'ın Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile gerçekleştirdiği telefon konuşması yayınlanmıştı. Trump, kayıttaki konuşmada, "Tek isteğim bu; bizim kazandığımız eyalette 11 bin 780 oyu, elde ettiğimizden bir fazla olarak bulmak." şeklinde ifadeler kullanmıştı, bu da dikkat çekiciydi. Resmi sonuçlara göre, 11 bin 779 oy farkıyla Joe Biden'ın kazandığı Georgia'da seçim hilesi yapıldığını iddia eden Trump, bazı yerlerde oy sayma makinelerinin yasadışı bir biçimde kaldırıldığını ve seçim sonuçlarının kendi lehine onaylanması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca, Georgia'da bir Cumhuriyetçi yerel seçim yetkilisinin 2020 seçimlerinin ardından Trump adına çalışan iki kişiyi, oy makinesi verilerini gözden geçirmek üzere bölgesel seçim ofisine davet ettiği görüntüler ortaya çıkmıştı.

Editör: Alaattin Güçlü