Güncel

Doğalgaz patlaması neden olur? Doğalgaz patlamasının önüne nasıl geçilir?

Abone Ol

Önce İstanbul Şirinevler'de sonra Ankara Mamak’ta doğal gaz sıkışmasından kaynaklı meydana gelen patlamalarda İstanbul’da 2, Ankara’daki patlamada ise 1 kişi hayatını kaybetti.

İki gün üst üste gerçekleşen doğal gaz patlamaları vatandaşları tedirgin etti.

Patlamaların en büyük sebepleri arasında eski tip boruların kullanılması olduğuna dikkat çeken İdris Alpsoy, doğalgaz hatlarında kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerektiğinin altını çizdi.

"En sağlıklısı gaz detektörleriyle kaçak tespiti yapılmasıdır"

İdris Alpsoy

Alpsoy, “Kombi ve ocak bağlantılarının düzgün yapıldığından emin olmak için gaz kaçak tespiti için kullanılan elektronik detektörlerimiz var. Bunlar kullanılıp kaçak tespit ediliyor ama bu ekipmanlarımız olmadığı zaman deterjanla köpürtülerek bağlantı yapılan yerlerdeki gaz kaçağı tespit edilebilir. Ama en sağlıklısı gaz detektörleriyle kaçak tespiti yapılmasıdır. Genellikle de işyerlerinde kaçak tespiti için elektronik gaz ölçüm detektörleri kullanılıyor. Yani olası bir kaçakta direk devreye girip gazı kesen detektörler var. Evlerde isteğe bağlı olarak yapılıyor. Evlerde de kullanılırsa olası bir patlamaya hatta olası bir yangına engel olunabilir. Bu dedektörler direk saatle bağlantılı olduğu için otomatikman gazı kesiyor. Bu şekilde oluşabilecek zararları minimuma indiriyor.” dedi.

“Kullanılan ekipmanların doğru düzgün olması gerekiyor”

Şu ana kadar çalışma gerçekleştirdikleri evlerde eski tip ve ucuz malzemelerle karşılaştığını belirten Alpsoy, “Doğru düzgün doğal gaz ekipmanları pahalı olduğu için millet daha ucuza kaçıp kalorifer malzemesi kullanıyor. Kalorifer malzemesi de doğalgazın kendi ekipmanları kadar kullanışlı olmadığı için ister istemez bazen fazla sıkmak veya darbeler ufak ufak gaz kaçaklarına sebep olabiliyor. Bundan dolayı da doğalgazın kokusu çok fazla belli olmadığı için ve yüksek bir kaçak olmadığı sürece evlerdeki kaçak tespit edilemiyor. Bunun için elektronik kaçak tespit detektörleri var. Direk ana sayaca bağlanıyor. En ufak bir kaçakta zaten devreye girip ana sayacı kendisi otomatikman kapatıyor. Bu şekilde de patlamaların önüne geçilebilir. Kullanılan ekipmanların doğru düzgün olması gerekiyor. Gittiğimiz çoğu yerde hala eski tip kalorifer boruları kullanılıyor. Bu da patlamalara neden olabilir.” şeklinde belirtti.

“Her eve gaz detektörleri kullanılması gerekir”

Doğal gaz patlamalarının önüne geçmek için iş yerlerinde olduğu gibi evlerde de gaz detektörlerinin zorunlu kılınması gerektiğini söyleyen Alpsoy, şu ifadelere yer verdi:

“Hem ocağın hem de kombinin bulunduğu yerlere yukardan aşağı sarkıtılarak bağlantısı gerçekleşiyor. Elektronik olduğu için direk ana sayaca bağlanıyor. Ana sayaç da olası en ufak bir kaçakta otomatikman ana sayfa sayacı kapatıyor. Bunu kullandıkları zaman olası bir patlamanın önüne geçmiş olabilirler. Özelikle doğal gaz firmaları yani ana dağıtım firmaları bunu sadece iş yerlerinde şart olarak koşuyorlar. Çoğu evlerde bu maalesef kullanılmıyor. Çok nadir. Belki kişi kendi isteği üzerine yapıyor ama genelde iş yerlerinde kullanılıyor bu dediğim detektörler. Eğer evlerde de kullanılırsa gerçekten bu patlamaların büyük bir kısmını engelleyebileceğine inanıyorum.” (İLKHA)