En sık görülen cilt ve deri problemlerinden olan yağlı cilt, diğer sorunların aksine ergenlik döneminden itibaren ortaya çıkabilir. Cilt yağlanması sorunundan kurtulmak için ya da kontrol altına alabilmek için yapılması gereken birkaç yöntem ile bu sorundan ciddi anlamda kurtulabilirsiniz. Cilt yağlanması ergenlik dönemlerinden itibaren sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 

CİLT YAĞLANMASI NEDİR?
Cilt yağlanması öncelikle genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bazıları da temizlenmeme gibi durumlarda sonradan oluşabilir. Cildinizin yağlı olup olmadığını anlamak için ellerinizde yüzünüzü gerdirebilirsiniz. Ardından ellerinizde kaygan bir his oluşuyorsa, cildiniz yağlı anlamına gelir. Ancak bunu eğer ciddi anlamda bir yağlanma varsa anlayabilirsiniz. Orta derece yağlanmalar ve başlangıç aşamasında olan yağlanmalar ise uzmanlar tarafından anlaşılabilir. İleri derece cilt yağlanması problemi yaşayanların ise dokunmaya gerek olmadan da yağlı cilde sahip oldukları belli olabilir. 

C vitamini ne zaman alınmalı? C vitamini ne zaman alınmalı?

CİLT YAĞLANMASI NEDEN OLUR? YÜZ YAĞLANMASI NEDEN OLUR?
Gün içerisinde edinilen ve uygulanan birçok alışkanlık cilt yağlanmasın yaşanmasına neden olabilir. Gün içerisinde hava, toz ve benzeri durumlara maruz kalan cilt kirlenir. Dolayısıyla akşam yatmadan önce mutlaka cilt temizliği yeterli seviyede yapılmalıdır. Aynı zamanda sabah uyandığında da cilt yıkanmalı ve temizlenmelidir. Temizliği yeterli düzeyde yapılmayan ciltlerde yağlanma sorununun yaşanması kaçınılmazdır. Uyurken kullanılan yastıkların her gün yenisiyle değiştirilmesi zor olduğu için zamanla ciltte yağlanmaya sebep olabilir. Cilt yağlanması konusunda en büyük etkenlerden biri ise şüphesiz beslenme şeklidir. Aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek, fast food tarzı hazır ve ağır gıdalara fazla tüketmek sağlınızı bozduğu kadar cildinizi de bozar. Hava değişiklikleri ya da yaşanan hormonsal değişimler de cilt yağlanmasına neden olabilir. Kalitesiz kozmetik ürünlerin kullanılması da cildin alt tabakasının hava alamaması sebebiyle yağlanma sorunlarına yol açabilir. 

CİLT YAĞLANMASINA NE İYİ GELİR? YÜZ YAĞLANMASI NASIL GEÇER?
Cilt yağlanması sorunu yaşıyor ya da yaşayacağınızı düşünüyorsanız önce gereken önlemleri almalı ve hatta bazı durumları da alışkanlık haline getirmelisiniz. Cilt yağlanması sorunu yaşamamak için alışkanlık haline getirmeniz gereken önlemlerden bazıları şunlardır:
Cildinizin yeterli derecede temizlendiğinden emin olun. Belirli aralıklarla cildinize çeşitli maske ve peeling yöntemleri uygulayabilirsiniz. Özellikle kil maskeleri bu konuda oldukça işe yarıyor. 
Tonik, ciltteki fazla yağı gidermek için yardımcı olabilir. Yüzünüzü temizledikten sonra tonik kullanarak cildinizi temizleyin.
Yağlı ciltler bile nemlendiriciye ihtiyaç duyar. Su bazlı nemlendiricileri tercih edin.
Güneş ışınları ciltteki yağı artırabilir, bu nedenle güneşe çıkarken güneş koruyucu kullanın. 
Kullandığınız kozmetik ürünlerin kaliteli olmasına dikkat edin.
Cilt ve makyaj temizleme ürünlerinizin cildinize göre olmasına özellikle pH değerlerine dikkat edin.
Düzenli ve sağlıklı beslenmelisiniz. İşlenmiş, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durup beslenme konusunda öğünlere dikkat edin.  
Doktorunuzun tavsiye etmesi durumunda çinko takviyesi alabilirsiniz. 
Aşırı yağ ve işlenmiş şekere veda edin.
Alkol ve sigara tüketiminden kaçının.
Yeterli nemlenmeyi sağlamak için yeterli miktarda su içmelisiniz.
Uyku düzenine dikkat edin. 
Günlük yaşamın getirdiği stres cilt ve yüz sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle stresten uzak durmanız önerilir. 
Tüm bunlar cilt yağlanması sorununu yaşamamanız için sizlere yardımcı olacaktır. Bunlar sorun çözülene kadar yapılacak geçici çözümler değil, hayat standardı haline getirilecek çözümlerdir. Bu yüzden bunların bilincinde olarak hayatınızda uygulamaya başlarsanız süreç sizin için çok daha kolay olabilir. Cilt yağlanması, genelde dış etkenlerden kaynaklı olabilir. Ancak ne kadar dikkat ederseniz edin yine de cilt yağlanması sorunu yaşıyorsanız bu kısmen de genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Kaynak: Furkan Ersöz/Vanolay