Güncel

Ceviz ağacı ne zaman budanır?

Ceviz budaması ne zaman yapılır? Ceviz hangi mevsim budanır? Ceviz Ağacı nasıl budanır? Ceviz nasıl budanır?

Abone Ol


Ceviz ağacının verimliliğinin artış göstermesi için kötü ve kurumuş dallarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Bu şekilde hem yeni sürgünler daha kolay büyür hem de meyve kapasitesi artar. Ancak budama mevsimi doğru olarak seçilmelidir. Ceviz ağaçlarının uygun koşullarda yetiştirilmesi verimliliği açısından önemli bir husustur. 


Ceviz ağacı uzun yıllar ayakta kalabilen ve meyve veren ağaç türlerinden biridir. Bereketli ve uzun ömürlü olmasında ise budama gibi önemli bakımların yapılması oldukça önem arz eder. Uygun mevsimde budanması ve diğer tüm bakım periyodunun düzenli olarak uygulanması verimliliğinin ve ceviz lezzetinin yüksek olmasında önemli yere sahiptir. Bundan dolayı ceviz yetiştiricileri; ceviz ne zaman, nasıl budanır sorularının tam yanıtlarını bilmek istiyor.

CEVİZ NE ZAMAN BUDANIR?

Ceviz ağaçları çok meyve veren ve uzun yıllar yaşayan ağaçlar arasında yer alır. Doğru bakımı yapıldığında ve budama uygun standartlarda gerçekleştiğinde uzun yıllar ceviz ağaçlarının verimini almak mümkün olur. Ceviz ağaçlarının budanmasında düzgün ve kuvvetli taç oluşturmak son derece önem taşır. Bu sayede meyve kalitesi de yükselir.
Budama ile ürün kalitesi ilişkili olduğundan her yetiştiricinin uygun zamanı beklemesi gerekmektedir. Aynı zamanda ağacın gereksiz ve kötü dallardan arındırılması budama sayesinde gerçekleşir. Ağacın orta kısımlarında yapılan budama işleminde sürgü belli uzunlukta ise kesilmelidir. 
Ceviz ağacı budama işlemi ile ağacın ömrünü uzatmak ve meyvenin de kalitesini artırmak mümkün olur. Ancak budama sırasında dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Ağacı budarken özellikle şu detaylar önem taşır: 
Ceviz ağacının budanmasında zaman faktörü önemlidir. En uygun zaman ise ilkbahar ya da kış mevsiminin son zamanlarıdır. Bu zamanlar ağacın dinlenme dönemi olduğundan yaralanmalar çok daha hızlı şekilde iyileşebilir.

CEVİZ AĞACI NASIL BUDANIR? 

Ölü ve zarar gören tüm yapraklar budama sırasında mutlaka temizlenmelidir. Budamaya başlamadan önce ağacın üzerinde bulunan ölen ve hastalık gören dalların kesilmesi gerekmektedir.
Ağacın şeklini düzenlemek de yine budama sırasında yapılması gereken bir işlemdir. Uzun ve gelişmemiş olan dalları budamak ağacın nefes almasını sağlar.
Ağacın aşırı yoğunluğunu atmasını sağlamak için iç kısımlarındaki gereksiz dalları budamak gerekir.
Uzun süren sürgünleri keserek ağacın verimini artırmak mümkün olur.
Kesim yaralarını ise açık bırakmak gerekir. Bu ağacın kendi yarasını iyileştirmesinde önemlidir.
Budama sırasında kullanılan tüm aletlerin mutlaka temiz olmasına da dikkat edilmelidir. Aynı zamanda budama aletinin keskin olmasına da dikkat etmek gerekir.  
Tüm budama işlemlerinin mutlaka her sene düzenli olarak yapılması önem arz eder. Budama işlemleri sırasında ağaca fazla zarar vermemeye de ayrıca özen göstermek gerekir.