VAN HABER

Bedesten Çarşısı açıldı: Van’ın turizmine hizmet edecek

Van’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle hayata geçirilen Bedesten Çarşısı ve diğer projelerin toplu açılış töreni, tarihi dokusuyla dikkat çeken Van Bedesten Çarşısı’nda gerçekleştirildi.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van’da desteklenen Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap Altyapı Projesi, Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Sosyal Donatı Alanlarının Oluşturulması Projesi, Van OSB 3. Etap Ara Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi, Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor Projesi, Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi ve Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi Projesi yapılan toplu açılış töreni ile hizmete açıldı.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının iş birliğiyle Van'da hayata geçirilen bu projeler istihdam, üretim ve turizm alanlarında kente önemli katkılar sağlayacak.

“BU YATIRIMLAR, KADİM ŞEHRİMİZİN KALKINMA YOLCULUĞUNDA ÖNEMLİ BİRER DÖNÜM NOKTASI”

Programın açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Doğal güzellikleri, köklü tarihi ve üretken insan kaynağıyla Doğu Anadolu’nun yükselen yıldızı olan Van, bu projeler sayesinde yalnızca fiziki altyapısını değil, sosyal ve ekonomik yapısını da güçlendiriyor. Her biri bölgenin ihtiyaçlarına titizlikle cevap veren bu yatırımlar, kadim şehrimizin kalkınma yolculuğunda önemli birer dönüm noktası. Van Bedesten Çarşısı gibi kültürel miras projeleriyle tarihimize sahip çıkıyoruz, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarıyla binlerce gencimize istihdam imkânı sunuyoruz, Kadın kooperatiflerimizle kadın girişimciliğini teşvik ediyoruz, Yerel ürünleri katma değerli hale getirerek markalaşma yolculuğuna destek oluyoruz. Her bir projemiz, bölgenin potansiyelini ortaya çıkaran bir kalkınma vizyonunun somut birer yansıması. Bünyesinde birçok başarı hikayeleri barındıran bu projeler, yalnızca DAKA’nın ya da tek bir kurumun değil; başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Sayın Valimizin, Sayın Milletvekillerimizin, Sayın Genel Müdürümüzün, Bakanlık uzmanlarımızın, kıymetli Yönetim Kurulu üyelerimizin, katkı sunan tüm kurumlarımızın, yatırımcılarımızın ve çalışma arkadaşlarımızın ortak eserleridir. Bu vesileyle, emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. İnanıyoruz ki Van; kültürel zenginliği, genç nüfusu, üretkenliği ve girişimcilik ruhuyla bölgemizin cazibe merkezi olmayı sürdürecek, her bir projemiz sadece bugün için değil, yarınlarımız için de ilham kaynağı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“444 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEKİ 7 PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Van'da özellikle turizm, tarım ve sanayi alanlarında istihdam yaratacak projelerin başlatıldığını söyleyen Bakan Kacır da, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle, Van’ın tarihi değerlerini muhafaza ederek, zengin kültürel mirasını bölge adına ekonomik değere dönüştürecek 446 projeye 1 milyar lira destek verdik. DAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile de 153 projeye 834 milyon lira kaynak ayırarak yerelde kalkınma faaliyetlerini destekledik.  Bugün, yine Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle; turizmde, tarımda, üretimde, genç ve kadın istihdamında şehrimizin büyümesine katkı sağlayacak toplam bütçesi 444 milyon liranın üzerindeki 7 projeyi 174 milyon liranın üzerinde bir destek sağlayarak hayata geçiriyoruz. Van’ın turizm potansiyelini artıracak, sanayi ve ulaşım alt yapısını güçlendirecek, yerel lezzet ve değerlerinin üretimini verimli kılacak, istihdamı artıracak projelerimizin şehrimize ve bölgemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz, şehrimizi ihya etmek için her daim yeni projeler üretmeye, kalkınma ve büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla hayata geçirdiğimiz Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap altyapı projeleriyle ilave 10 bin kişinin daha istihdamını sağlayacağız. 2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejimizde ve bölge planımızda Van’ı çevresine hizmet veren bir bölge merkezi olarak nitelendirdik.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle projeler resmen hizmete alındı.

VAN BEDESTEN ÇARŞISI TURİZME HİZMET EDECEK

Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından yürütülen Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi’yle şehrin geleneksel el sanatları tarihi bir vitrine kavuşturuldu. 12 işlikten oluşan çarşı, 46 kişiye istihdam sağlarken Van’a turizm açısından yeni bir çekim merkezi kazandırdı. Proje ile kilim, savat, çömlek gibi el sanatları ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu turistik bir mekan oluşturuldu.

TEKSTİL OSB’DE DEV İSTİHDAM HEDEFİ

Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Sosyal Donatı Alanlarının Oluşturulması Projesi’yle yatırım ortamı ve sosyal altyapı güçlendirildi. Kadın istihdamını desteklemek amacıyla 1.100 metrekarelik kreş ve restoran, kafeterya, market, banka, kargo gibi hizmetler için toplam 1.000 metrekare alana sahip 7 adet işlik inşa edildi. Van Organize Sanayi Bölgesi’nin cazibesi artırılırken sosyal yaşamı destekleyen altyapılarla üretkenliğe katkı sağlandı.

Van OSB 3. Etap Ara Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi’yle ağır tonajlı araçların neden olduğu deforme yollar sıcak asfalt ile yenilenerek sanayi bölgesinin altyapısı güçlendirildi. Projeyle sağlanan 1.000 metrelik modern yol ağı ile Van Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırım çekme potansiyeli artırıldı. 10.000 kişilik istihdam alanının ihtiyaçlarına uygun hale getirilen yollar ile Van Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırım ortamı iyileştirildi.

KADINLARA VE YEREL ÜRÜNLERE BÜYÜK DESTEK

Kadın girişimciliğini destekleyen Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi ile Van’a özgü otlu peynir modern tesislerde üretime kazandırıldı. “Mendivan” markasıyla pazarlanan ürünler, geleneksel bilgiyle modern üretim tekniklerini buluşturdu. Aynı şekilde, Organik Arı Ürünleri Projesi ile Gevaş’ta kurulan 400 metrekarelik tesis aracılığıyla arıcılıkla uğraşan 75 kadın doğrudan desteklendi.

YEREL KALKINMA HAMLESİ SÜRÜYOR

Van’da hayata geçirilen bu projelerin tamamı, istihdam, üretim, yerel markalaşma ve turizm alanlarında kentin kalkınma yolculuğuna büyük katkı sunuyor.