Barkod kullanım alanları günümüzde oldukça yaygın olmakla beraber özellikle de ticarette sık bir şekilde kullanılmaktadır. Barkod sistemi hemen hemen her alanda pratiklik kazandırdığından dolayı da kişiler tarafından kullanımı tercih edilmektedir. Peki, barkod nedir? Barkod ne işe yarar?
BARKOD NEDİR?
Barkod, farklı kalınlıklara sahip paralel çizgilerin bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. Bu çizgilerin her biri kendi içinde bir kod barındırmaktadır. Birbirine paralel olarak oluşan bu sembol, barkodda yer alan bilgilerin bilgisayara daha hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de özellikle ticaret alanında bir ürünün satışı gerçekleştirilirken barkod sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemin kullanılması için de her ürünün bir barkodu olması gerekmektedir. Özellikle büyük mağazalarda sıklıkla tercih edilen bu sistem, satış sırasında kişilere pratiklik kazandırmaktadır. Fakat barkod sistemi artık sadece ticaret alanında değil, hemen hemen hayatımızın her alanında yer almaktadır.
BARKOD NE İŞE YARAR?
Barkod sistemi, bir ürün üzerinde yer alan barkodun okutulduğu zaman barkodda yer alan bilgilerin hızlı bir şekilde bilgisayara aktarılmasını sağlamaktadır. Barkodun üzerinde yer alan çizgilerin her biri bir koda sahip olduğundan dolayı barkod sistemi bunu kolay bir şekilde algılayabilmektedir. Böylece ürünlerin üzerinde yer alan barkodda tüm fiyat bilgileri bulunmaktadır. Elektronik ortamda gerçekleştirilen bu işlemlerin tamamı, ticari işlerin pratiklik kazanmasını sağlamaktadır. Fakat barkod sistemi sadece alım satımda değil, üretim ve depolama gibi süreçte de yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Böylece ürün sayısı, genel fiyat bilgisi ve pek çok diğer işlerin hızlı bir şekilde aktarımı sağlanmaktadır.
Barkod sistemi için barkodun nasıl oluştuğu da oldukça önemlidir. Barkod üzerinde yer alan çizgilerin arasındaki mesafeden kodda yer alan rakamlar dahil pek çok şeyin rolü bulunmaktadır. Kod oluşturulurken kullanılan ilk 3 basamak ürünün üretiminin olduğu ülkenin kodu olmaktadır. Böylece ithalat ve ihracat sırasında ürünün hangi ülkeden temin edildiği anlaşılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, Türkiye’nin barkod kodu 869’dur. Buna bağlı olarak da üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin tamamının kodunda 869 kodu bulunmaktadır. Barkodda yer alan diğer 4 rakam ise üretici firmanın kodunu oluşturmaktadır. Bunu rakamları takip eden 5 rakam ürüne ait olurken geri kalan rakamlar ise kontrol rakamları olmaktadır. Kişiler internet üzerinden online olarak kolay bir şekilde kendilerine ait bir kod oluşturabilmektedirler. Ticarette bireyler için epey gerekli bir sistem olan barkodun nasıl çalıştığı da önemli hususlar arasında yer almaktadır.
BARKOD NASIL ÇALIŞIR?
Bir ürünün barkodu oluşturulduktan sonra barkod okuyucusuna kodun tutulması gerekmektedir. Kırmızı sinyal gönderdikten sonra okuyucu kodu algılar ve barkodda yer alan tüm bilgiler hızlı ve kolay bir şekilde bilgisayara aktarır. Barkodu olan bir ürünün sadece fiyat bilgisi değil adet sayısı ya da mağazada olup olmadığı gibi bilgiler de barkod sayesinde bilinmektedir. Böylece hem satış işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilir hem de ürünün mağazada kaç adet kaldığı ya da olup olmadığı gibi bilgiler kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir.
Barkod sayesinde, ürün kaybı yaşanması da minimum seviyeye iner. Bu sistemin ticaretin her alanında gerekli ve önemli olduğu açık ve net bir şekilde görülebilmektedir.