Bakır sülfat, kimyasal formülü CuSO4 olan bir kimyasal bileşiktir. Genellikle mavi veya yeşil renkte kristal yapıda bulunur. Bakır sülfat, birkaç farklı kristal formda mevcuttur, ancak en yaygın olanları pentahidrat formu (CuSO4·5H2O) ve anhidrat formu (CuSO4) olarak bilinir.
Susuz formu soluk yeşil ya da grimsi beyaz bir toz olmasına karşın en çok bilinen pentahidrat (CuSO4•5H2O) formu, parlak mavi renktedir. Çok az miktardaki CuSO4•5H2O çevreye çok zehirlidir, gözleri ve cildi tahriş eder ve yutulduğunda zararlı da olabilir. Oktahedral moleküler geometriye ve paramanyetik özelliğe sahip olan bakır (II) sülfat ekzotermik olarak suda çözünürek [Cu(H2O)6]2+ kompleksini oluşturur. Bakır (II) sülfat "mavi vitriyol", "göztaşı" ve "göktaşı" olarak da bilinmektedir.
BAKIR SÜLFAT NEDİR?
Bakır(I) sülfat, Cu2SO4 kimyasal formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. Sulu formda mavi olan bakır(II) sülfatın aksine beyaz bir katıdır. Yaygın olarak mevcut olan bakır(II) sülfat reaktifi ile karşılaştırıldığında, bakır(I) sülfat kararsızdır ve kolay bulunmaz.
BAKIR SÜLFAT NE İŞE YARAR?
Bakır sülfat hem tarımda hem de tarım dışı alanlarda mantar ilacı, yosun ilacı, kök öldürücü ve herbisit olarak kullanılır. Ayrıca antimikrobiyal ve yumuşakça öldürücü olarak da kullanılır. Bakır sülfat içeren bireysel ürünler için kullanımlar büyük ölçüde değişiklik gösterir.
Bakır sülfat pentahidrat bir fungusittir. Bununla birlikte, bazı funguslar yüksek düzeydeki bakır iyonlarına uyum sağlayabilir. Kireç ile karıştırıldığında Bordo bulamacı, sodyum karbonat ile karıştırıldığında ise Burgonya bulamacı adı verilen ve özellikle bağlardaki ve meyve ağaçlarındaki mantari hastalıklarla mücadele amacıyla kullanılan zirai ilaçların hazırlanmasında kullanılır.
Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde fidelerdeki çökerten hastalığına karşı kullanılan bakır sülfat ve amonyum karbonat karışımı olan Cheshunt bileşiminin hazırlanması bir başka uygulama alanıdır. Tarım alanında olmasa da istilacı sucul bitkiler ve su borularının yakınındaki bitki köklerine karşı bir herbisit olarak da kullanılır.
Yosun önleyici olarak yüzme havuzlarında kullanılmaktadır. Çoğu alg türü, bakır sülfatın çok düşük konstrasyonları ile kontrol edilebilir. Seyreltik bakır sülfat çözeltisi akvaryum balıklarındaki parazit enfeksiyonların tedavisinde ve ayrıca akvaryumlardaki salyangozları öldürmek için kullanılır. Bakır iyonları balıklar için son derece zehirli olduğundan uygulama dozajına çok dikkat etmek gerekir. Bakır sülfat Escherichia coli gibi bakterilerin büyümesini önler.