Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Dijitalleşen dünyada artık yapış biçimlerimiz hızla değişiyor. Önümüzdeki yıllarda mevcut mesleklerin birçoğu yok olacağı gibi yeni meslekler de hızla hayatımıza girecek." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi'nde 'Türkiye'nin İlk Sosyal Etki Tahvili: İstanbul Kodluyor Projesi' nin tanıtım toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

2022 ve 2023 yıllarında bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarının odak alanı olarak 'Genç İstihdamı' temasını belirlediklerini belirten Kacır, gerçekleştirdikleri projelerle birlikte, toplam 9 bin 234 gencin istihdamına doğrudan katkı sunduklarını söyledi.

"550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz"

Projeleri tamamlandığında ise 71 bin 209 genci istihdama kazandırmış olacaklarını ifade eden Kacır, "Türkiye'de bir ilk olarak bugün lansmanını yaptığımız 'Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması' İstanbul Kodluyor Projesi, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son 1 yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz." dedi.

"Ülkemizi teknoloji çağında rekabetçi kılan büyük bir 'Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi' inşa ettik"

Dijitalleşen dünyada artık iş yapış biçimlerinin hızla değiştiğini ifade eden Kacır, "Önümüzdeki yıllarda mevcut mesleklerin birçoğu yok olacağı gibi yeni meslekler de hızla hayatımıza girecek. Bu değişim, handikaplarla birlikte fırsatları da beraberinde getirecek. Biz bu dönüşümü Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmek, Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine ulaşmak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz 20 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçirdiğimiz adımlarla birlikte; ülkemizi teknoloji çağında rekabetçi kılan büyük bir 'Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi' inşa ettik. Bunun meyvelerini de almaya başladık.Milli teknoloji hamlemizin en somut ögeleri olan İHA’larımız, SİHA’larımız, yerli ve milli otomobilimiz TOGG olmak üzere pek çok proje bu altyapının somut eserleri." diye konuştu.

"55 bin gencimize istihdam olanağı sunmuş olacağız"

Özellikle genç işsizliğin yüksek ve kadın istihdamının düşük olduğu illere yönelik 'Çalışan ve Üreten Gençler Programını 2021'de hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Kacır, "Program kapsamında bugüne kadar 110 projeye 1. 3 milyar TL destek sağladık. Program tamamlandığında 55 bin gencimize istihdam olanağı sunmuş olacağız. Projeler geliştirirken özellikle yazılım sektöründe genç istihdamına ayrı bir değer veriyoruz. Gençlerimizi, yazılım yetkinliklerini artırmak adına çeşitli enstrümanlarla destekliyoruz. Çünkü yazılım, kritik öncelikte olan 5G, yapay zeka, mobilite, endüstriyel robotlar, finansal teknolojiler gibi alanlar başta olmak üzere dijital dönüşümü sağlayacak tüm teknolojilerin temelini oluşturmakta. Dijital çağı yakalamamız, teknoloji odaklı kalkınmayı gerçekleştirmemiz, yazılım alanında da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerimizi almamız ve yazılım sektörümüzün ihtiyaç duyacağı yetkin insan kaynağını oluşturmamızla mümkün olacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
 

Editör: Kasım Keklik