Güncel

Bademcik şişmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Bademcik şişmesi birçok kimsenin özellikle kış aylarında maruz kaldığı bir hastalıktır. Bademcik şişmesi geçiren hastalar; bunun ne olduğunu, belirtilerini ve nasıl geçeceğini merak ediyor.

Abone Ol

Bademcik şişmesi hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir hastalıktır. Kışın soğuk aylarında ve mevsim geçişlerinde bu hastalıktan şikayet eden insanların sayısı artıyor. Peki, Bademcik şişmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer? 

BADEMCİK ŞİŞMESİ NEDİR? 
Bademcik şişmesi, genellikle enfeksiyon kaynaklı, özellikle de bademcik iltihaplanmasının sonucu olarak yaşanan bir belirtidir. Vücut yorgunluğu, soğuk algınlığı ve grip hastalığının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. 

BADEMCİK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?
Bademcik şişmesi, Strep A gibi boğazda bulunan virüs ya da bazı bakteriyel enfeksiyonların sebep olduğu bir belirtidir. 
Bademcik şişmesi daha çok şu virüsler nedeniyle oluşabilmektedir: 

Adenovirüsler: Soğuk algınlığı, bronşit ve boğaz ağrısına neden olan adenovirüs, bademcikleri etkileyerek şişmesine sebep olur.

Epstein-Barr virüsü (EBV): Öpücük hastalığı olarak da bilinen bu virüs tükürük yoluyla bulaşan ve bademcik şişmesine neden olan bir virüs türüdür.

Sitomegalovirüs (CMV, HHV-5): Herpes ailesinden bir DNA virüsü olan sitomegalovirüs, bağışıklık sistemi zayıf olanları ve hamileleri etkileyerek bademcik şişmesi geliştirebilir.

Kızamık virüsü (rubeola): Tükürük ve mukus yoluyla bulaşan kızamık virüsü, solunum yollarına etki ederek bademciklerin şişmesine sebep olur.

Herpes virüsü: Uçuk virüsü olarak da bilinen bu virüs tipi, bademcikleri şişirir ve üzerinde kabarcıklar olmasına sebep olabilir.

BADEMCİK ŞİŞMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle çocuklarda görülen bademcik şişmesi, gençlerde ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Bademcik şişmesinin en yaygın belirtileri arasında boğaz ağrısı yer alır ve şu semptomları içerir:

Bademcikler üzerinde beyazlık ve sarı kaplama
Ağrılı ve zor yutkunma
Ateş
Şiş ve kırmızı bademcikler
Ağız kokusu
Sertleşmiş boyun ve boyunda ağrı
Boğuk ve gırtlaktan gelen ses
Hassas lenf bezleri
Karında ağrı

Konuşma çağına gelmemiş küçük çocuklarda ise şu belirtiler görülebilir: 
Yutma güçlüğü sebebiyle salya akması
Yemek yemeyi reddetme
Olağan dışı hareket

BADEMCİK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?  
Bademciklerde iltihaplanma ve şişme olduğunda bol su tüketmek, buz yemek ya da soğuk su içmek, dinlenmek, sert yiyecekleri yemekten kaçınmak, tuzlu su ile gargara yapmak, ballı ılık bitki çayları tüketmek ve meyan kökü pastili emmek doğal tedavi seçenekleri arasında yer alır.

Bademcik şişmesine iyi gelen doğal yöntemler şunlardır: 
Tuzlu suyla gargara yapmak
Bol su tüketmek
Buz yemek veya soğuk kompres uygulamak
Ballı ılık bitki çayları içmek
Zencefil tüketmek
Meyan kökü pastili emmek
Bulunulan ortamı nemlendirmek
Sesi zorlamaktan kaçınmak
Sigara tüketimini sınırlamak veya hiç içmemek


BADEMCİK ŞİŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bademcik şişmesi, menenjit, romatizmal ateş, zatürre ve orta kulak iltihabı kaynaklı olarak görülebilir. Hastalığın tanısını ardından uygun tedavi seçenekleri belirlenir.

Bademcik şişmesine karşı boğaz ağrısını hafifletmek için parasetamol ya da ibuprofen içeriğe sahip ağrı kesiciler kullanılabilir.
Yapılan test sonuçlarından sonra bademcik şişmesi, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa uzman doktor antibiyotik yazabilir.
Antibiyotikler bademcik şişmesinin sebep olduğu iltihabı tedavi etmiyorsa hastanede damardan verilen intravenöz antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.

BADEMCİK ŞİŞMESİ KAÇ GÜN SÜRER? 
Bademcik şişmesi semptomları 3-4 gün içerisinden yok olabilir. Ancak hastalığın tamamen geçmesi 2 haftayı bulabilir. Bademcik şişmesi doğal tedavi yöntemleri denendiği halde geçmiyorsa uzman doktora görünmek gerekebilir.