Güncel

Badem Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Badem gülgiller ailesinden gelen bir ağaç türüdür. Badem fidanı orta boy bir ağaç boyutuna ulaşmaktadır. Badem Orta Doğu, Afrika ve Hindistan da daha çok bulunan bir ağaç cinsidir. Bademin pek çok yararı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm ayrıntılar…

Abone Ol

Vücut için oldukça faydalı olan badem ağacında yetiştirme aşamasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Vücut için oldukça faydalı olan bu bademin yetiştirilmesi mümkündür. Ama yetiştirme aşamasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir.  

BADEM AĞACI NASIL DİKİLİR?   

Badem fidanı dünyanın her yerinde yetiştirilebilir bir ağaç cinsidir. Her türlü mevsim şartlarına uyum gösterme özelliği vardır. Fakat verimli ürün alabilmek için doğru iklim koşullarının olması gerekir. Hava şartları badem fidanının verimini etkilemektedir. Badem fidanının dikileceği çukurların boyutunu iyi ayarlamak gerekir. Çukurların boyutu yaklaşık 60 cm olmalıdır. Bu ölçü, en, yükseklik ve boy olarak düşünülmelidir.  Badem fidanı dikilmeden önce ise budamaların yapılması önemlidir. Fidan toprağa dik bir şekilde oturtulmalıdır. Daha sonra fidanın aşı kısmı dışarıda kalacak şekilde toprağı sıkıştırmak gerekir. Daha sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Fidanın sağlıklı büyümesi ve eğrilmemesi için bir kazık ile bağlanması gerekmektedir.   

BADEM FİDANI NE ZAMAN DİKİLİR?   

Badem fidanı dikimi sırasında zamana dikkat etmek gerekir. Her ağacın belirli bir dikim zamanı vardır. Bu zamanlara dikkat edilmezse, ağaçların tutma ihtimalleri de azalacaktır. Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim elde edilir. 

BADEM FİDANI NASIL YETİŞTİRİLİR? 

Dayanıklı bir bitki olan badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir. Ama uygun iklim şartları sağlanırsa ürün verimliliği artacaktır. Badem fidanı için en uygun sıcaklık derecesi 25- 35 derece arasındadır. Badem fidanı sıcak havayı sever. Ilıman iklimler badem fidanı için çok daha uygundur. Ama kış mevsiminde meyvesinin çekirdeği yoğunlaşır. Bu açıdan yaz ve kış dengesi isteyen bir fidandır.  Badem fidanı eğer çiçekleri açılmamışsa soğuk havaya dayanır. Ama soğuk havanın eksi derecelere düşmemesi gerekir. 3 dereceye kadar direnci vardır. Soğuk havada çiçekleri zarar görür. Soğuk olan ve don olayının yaşandığı iklimlerde ise kışın fidanın sarılması önemlidir.  Badem fidanı ekimi sırasında köklerinin hava almamasına özen göstermek lazım. Ekimi öncesinde fidanın kökleri su ile nemlendirilmelidir. Badem fidanları birden fazla dikilecekse aralarında 5-6 metre mesafe olmasına özen gösterilmelidir.