Tavuk eti üretimi ağustos ayında arttı Tavuk eti üretimi ağustos ayında arttı

Askerlik Borçlanması 2024 Ne Kadar, 18 Ay, 15 Ay SGK nasıl yapılır? Askerlik borçlanması işe giriş tarihini geri çeker mi? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Askerlik borçlanması, sigortalı olarak tescilli olan askere giden kişilerin, yani daha geniş bir ifadeyle er ya da erbaş olarak silah altında ya da Yedek Subay Okulu’nda askerlik görevini yerine getiren kişilerin başvurabileceği bir yöntemdir. Kısacası askerlik borçlanması bu kişilerin kendilerinin ya da hak sahiplerinin; Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yazılı talepte bulunmaları halinde askerlik görevlerinde geçirdikleri sürelerinin tamamı ya da bir kısmının borçlandırılmasıdır. 

Er ya da erbaş olarak silah altında ya da yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması elbette ki mümkündür. Askerlik görevini yapmayanlar ya da muaf tutulan kişiler bu haktan yararlanamazlar. Maksimum olarak hizmet edilen askerlik günü kadar borçlanma yapılabilir.

 Askerlik borçlanması tam anlamıyla askerlik görevini yerine getirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının askerlik sürelerini borçlanarak sosyal güvenlik sistemlerindeki emekliliklerine erken hak kazanabilmek amacıyla prim günlerine ekleyebilmelerini sağlayan bir avantajdır. Bu sayede vatandaş sanki askerlik zamanı süresince çalışmış sayılıyor gibi SGK prim süresine ekleme yapılır ve böylelikle beklenildiğinden daha erken bir şekilde emekli olması sağlanıyor. Askerlik borçlanması ile birlikte tespit edilen sigortanın başlangıç tarihinden daha önceki tarihlerdeki süreler nedeniyle borçlandırılma halinde, hem sigortanın başlangıç tarihi borçlandırılan prim günü sayısı kadar geriye çekilir. Aynı zamanda hem de prim gün sayısı bu sebeple artar. Ancak askerlik görevinden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış olur.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması bedeli her sene artış gösterir. En güncelinden hesaplama sonuçları ve başvuru usulü SGK üzerinden yapılır. Bundan ötürü ikametgâh adresine en yakın olan İl Sosyal Sigortalar Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Askerlik borçlanması için vatandaşın yanında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi ve askerliğe ilişkin evraklar bulunmalıdır. Bununla beraber askerlik borçlanması için gerekli olan formun da doldurulması sağlanır. Başvuru için gerekli olan matbu form, e-devlet uygulaması üzerinden ya da SGK tarafından fiziki olarak da verilebilir. 

EYT ASKERLİK BORÇLANMASI

Vatandaşın ilk defa sigortalı olduğu bu tarihten daha önce askerlik hizmetini yerine getiren ve askerlikten sonra da ilk defa sigorta girişi yapılan kişiler, askerlik borçlanması işlemini yaparak, sigortalı tarihini öne çekebilecektir ve EYT’den emekli olabileceklerdir. 

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR

Askerlik borçlanmasında prim günlerinin ödemesi; borçlanma tebliğinin kişiye tesliminden itibaren 1 ay içinde gerçekleşmesi zorunludur. Bu süre asla ve asla uzatılmaz. Aynı zamanda bahsi geçen süre zarfında ödeme yapılmaması durumlarında vatandaşın askerlik borçlanma başvurusu iptal edilir. Bu miktarın taksitlendirilerek ödemenin imkanı da yoktur.  
Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde, topluca bir şekilde ödeme yapılması kanunen ve usulen zorunludur. Başvuru sonrasındaki süreçteki 1 ay içerisinde ödeme yapılmaması halinde bahsi geçen başvuru iptali gerçekleşir ve askeri görev esnasında geçirilen günler prim günü olarak sayılmaz. Fakat söz konusu olan borçlanma başvurusu iptal olan vatandaşların tekrardan başvuru yapması ve ferdi bir talepte bulunması elbette ki mümkündür.askerlik

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL ÖDENİR?

Askerlik borçlanmasının kısmi olarak yapılması mümkündür. Emekli olması için primleri ödenen vatandaşın 3 aylık eksik prim süresi kalmışsa, yalnızca 3 aylık ödeme yapmak ve başvuru haritasını bu yön doğrultusunda planlamak mümkündür. Böylelikle erkenden emekli olmak ya da emeklilikte daha fazla maaş alabilmek mümkün hale gelir. 
Ödeme, ilgili kamu bankasının ödeme kanalına ya da SGK kurumuna şahsen fiziki olarak yapılabilir. 

SGK ASKERLİK BORÇLANMASI

Vatandaş askere gitmeden önce Sosyal Güvenlik Sistemine bağlı veya ilişkili ise yani SSK, bağ kur ya da emekli sandığında işe giriş kaydı varsa, bu aynı zamanda SGK askerlik borçlanması emeklilik tahsis işlemlerinde prim gün sayısını da etkiler. Mesela örneğin vatandaş 39 yaşında emekli olacak, yaş limitini doldurmuş ancak prim gün sayısında eksikliği var ise bu kişi ancak prim gün sayısını tamamlamak üzere askerlik borçlanmasını yapabilmektedir. 
Bununla beraber vatandaş askerlik görevini ifa etmeye gitmeden önce herhangi bir şekilde sigorta girişi yok ise ilk defa sigortaya başladığı zamandan itibaren askerlik hizmetini ifa ettiği süre kadar emekliliği geriye çekilir, yani sigortalılık girişi ilk etapta sigortaya başladığı tarihten askerlik borçlanması ödediği süre kadar geçmişe giderek bulunan tarih sigorta başlangıç tarihi olarak hesaplanmaktadır. Bundan ötürü emeklilik yaşına gelen ve prim hizmet süresinde eksikliği olanların askerlik borçlanması yapması önerilir.   

E DEVLETTEN ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR

Askerlik borçlanmasında e-devletten askerlik borçlanması sorgulaması yapmak için vatandaşların e- devlet uygulamasını kullanması gerekmektedir. Bu elektronik site üzerinden askerlik borçlanması bedeli, ödeme zamanı, aylık ve toplam borçlanma miktarı gibi bilgilere erişim sağlanabilmektedir.  
Askerlik Borçlanması Hesaplama İşlemleri E Devlet Üzerinden Şu Şekilde Yapılmaktadır: 
Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra E-hizmetler kısmına gidilir. En alt kısımdaki kurumlar kısmı da bu kullanılabilir.
Kurumlar bölmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünü seçiniz. 
Ekranın sol kısmında ‘’alternatif işlemler’’ yer almaktadır. Buradan 4A Askerlik Borçlanması kısmına tıklayın. 
Sorgulama ekranında, E-devlet sistemine girişte kullanılan vatandaşa ait olan TC kimlik numarası ve şifre girilerek vatandaşın askerlik borçlanması dökümü çıkarılacaktır. 
Sorgulama yaptıktan sonra askerlik borçlanma zamanı, son ödeme tarihi, aylık ve yıllık borçlanma tutarı ile ödeme yapabileceğiniz kurumlar önünüzde açılan sayfada görülecektir.AA-20230924-32229308-32229303-VANDA_DOWN_SENDROMLU_GENCIN_ASKERLIK_HAYALI_GERCEK_OLDU

1999 ÖNCESİ ASKERLİK BORÇLANMASI

Sigortalının; sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında olan erkek vatandaşlar 60 yaşını doldurma ve 7000 gün prim ödeme şartlarını yerine getirdikleri takdirde emekli olabilmekteler. Bu konuda bu kişilere ayrı bir düzenleme kanun koyucu tarafından getirilmektedir. 60 yaşını doldurma, 4500 gün prim ödeme ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamlama şartlarını sağlamaları da emekli olmaları için yeterlidir. 
Bu tarihten önce olanlar maalesef ki bundan yararlanamazlar.

ASKERLİK BORÇLANMASI GÜNLÜK NE KADAR

Günlük borçlanma bedeli borçlanmanın yapıldığı döneme göre farklılık gösterir. Brüt asgari ücretin %32’si tutarına tekabül eden tutar, günlük borçlanma bedeli olarak esas alınır. Başvuru yılına ait SGK’nın belirlediği günlük borçlanma tutarının borçlanılan gün sayısıyla çarpılması ile askerlik borçlanması hesabı yapılır. 2024 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlandığı her bir gün için en düşük ödemesi gereken tutar 213,36 liradır. Bu tutar her dönem değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla hesaplama yapılırken o dönemin günlük borçlanma tutarına ve askerlik hizmetinde geçirilen sürenin toplam gün sayısına bağlı olarak her kişinin durumuna göre bedel belirlenecektir.Tesk Vergi, Trafik Ve Sgk Borçları Yeniden Yapılandırılsın

ASKERLİK BORÇLANMASINI DEVLET ÖDEYECEK Mİ?

Borçlanılan tutarın SGK tarafından belirlenen süre içinde ödenmesi gerekir. Genellikle de bu süre 1 ile 3 ay arasında değişmektedir. Kişi askerlik süresinin tamamını ya da bir kısmını borçlanabilir. Borçlanılan gün sayısına göre de ödenecek tutarda farklılık olacaktır. Askerlik borçlanmasının devlet tarafından ödeneceğine dair herhangi bir düzenleme yoktur. Mevcut sistemde, askerlik hizmetini yerine getiren er erbaşların yalnızca sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu durumun haricinde devlet tarafından askerlik borçlanmasının ödenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi