Asansör etiketleri, ilgili bakanlık tarafından yayınlanan yönetmelik gereği mevcut asansörlerin modernizasyonunun yaptırılmasını sağlamak amacıyla uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan senelik periyodik kontrol denetimlerinde asansörün uygunluğunu veya uygunsuzluğunun tespit edilip asansörlere yapıştırılan etikettir.
Bu değerlendirme aylık ve yıllık bakımları beraberinde getirir. Sürecin takibini asansörden sorumlu yöneticiler ve/veya işletme yetkilileri yapmalıdır.
Yapılan raporlarda 4 renk üzerinden sınıflandırma oluşturulmaktadır: Kırmızı, Sarı, Mavi, Yeşil etiket. Bu renkler uluslararası kabul görmüş standartlara uygundur.
Asansör yönetmeliği gereği yapılan kontrollerde alınan etiketin asansör kabini içerisinde görünür bir yere konulması gerekmektedir. Etiketler renklerine göre sınıflandırılmışlardır.
ASANSÖRDE KIRMIZI ETİKET NE DEMEK?
Kırmızı etiket, asansörün kullanım açısından yüksek riskli olduğunu belirten etiket rengidir. Kontrol mühendisleri tarafından yapılan denetimde asansör kırmızı etiket aldıysa, asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından uygun değildir ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Kontrol esnasında tespit edilen aksaklıkların 1 ay içerisinde giderilmesi gerekir, aksi takdirde asansör mühürlenerek kullanım dışı bırakılır. Asansör yıllık kontrolü, bağımsız A tipi periyodik muayene firmaları tarafından yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında asansör bakım firmasının da hazır bulunması gerekmektedir. Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket alınmasına neden olan aksaklıkların giderilmesi bina yöneticisinin sorumluluğundadır.
ASANSÖRDE SARI ETİKET NE DEMEK?
Asansörde sarı etiketin bulunması asansörün risk sınıfında olduğunun bir göstergesidir. Uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan testlerden ve incelemelerden sonra hayatınız ve mülkünüz için risk oluşturan asansörlere yapıştırılmış etikettir. Kırmızı etiketli asansörler kadar yüksek risk taşımasalar da işlevselliği düşüktür. 60 gün içerisinde asansörün bakımı yapılmalıdır.
ASANSÖRDE MAVİ ETİKET NE DEMEK?
Asansörde mavi etiket az da olsa asansörün risk taşıdığını anlatır. Uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan testler ve incelemelerden sonra asansörlerinizin can ve mal güvenliğiniz için hafif kusurlu seviyede risk oluşturduğunu belirten etikettir. Asansöre ait periyodik kontrolün 12 ay içerisinde yapılması ve ilgili idareye bildirilmesi gerekmektedir.
ASANSÖRDE YEŞİL ETİKET NE DEMEK?
Asansörde yeşil etiketin bulunması asansörünüzün güvenli olduğunu gösterir. Asansörünüz için uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan testler ve incelemelerden sonra, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan, kullanım için tamamen uygun olan asansörlere verilen etikettir.