Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan imarlı-imarsız arsa terimi birçok soruyu beraberinde getirmekte. Özellikle ilk defa arsa alanlar arsanın imar durumunun ne anlama geldiğini bilmek istiyorlar. Bu yazımızla arsa alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, imarlı ve imarsız arsanın ne olduğunu öğrenerek kendi ihtiyacınıza en uygun arsayı daha kolay bir şekilde seçeceksiniz.
ARSA ALIRKEN İMAR DURUMU NE OLMALI? İMARLI ARSA NE DEMEKTİR?
Üzerinde sadece yapı inşasına izin verilen arsalara, imarlı arsa denir. Emlak Vergisi Kanunu’na göre bu arsaların üzerinde zirai faaliyetler yapıldığı takdirde bahsi geçen alanın imarlı arsa olmayacağı ifade edilmiştir. Yani eğer alacağınız arsanın üzerinde bir yapı inşa edecekseniz bu arsanın imarlı olması lazım. Yani imarsız arsaya herhangi bir ev veya yapı inşa edemezsiniz. Ancak eğer alacağınız arsayı herhangi bir yapı inşa etmek amacıyla kullanmayacaksanız imarsız arsa da tercih edebilirsiniz.
İMARSIZ ARSA NE DEMEKTİR?
Yapı inşaatları için toprak çeşitleri önem taşır. Toprağın her alanında yer alan zemin yapısı ile yapının temel yapısına uyumlu bir proje yapılması gerekmektedir. İmarsız arsa da bu kapsamda üzerinde belediye tarafından herhangi bir imar ifraz durumunun yapılmadığı arsa olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle bu bölgelere daha doğru bir tabir ile arazi ya da tarla adı verilmesi doğrudur. İmarlı arsa ve imarsız arsa arasındaki fark için söylenebilecek en doğru şey belediyeler tarafından korunmaya alınan ve belediyelere ait olan arsa sistemidir. Ancak bazı tarım arazilerinin daha düşük oranlarda imar izni vardır. Bundan sebep bu arazilerde de yapılaşma olmaz. Birde hiç imara açılmayan araziler vardır. Bunlar da devlet arazileridir. Şuurlandırma sonucu imara açılır. Devletten kiralama yoluyla da açılan araziler vardır.
İMARLI ARSA İLE İMARSIZ ARSA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
İmarlı arsa yapılaşmaya izni olan arsalardır. Belirli imar oranı bulunur. İmarsız arsa yapılaşma izni olmayan başka amacı bulunan arazilerdir. Örneğin, tarım arazileri. Bu arsaların imar oranı bulunmaz veya imar oranı çok düşük olur.
Ülkelerin bölgelere ayrılması gibi iller, ilçeler de belli parsellere ayrılmıştır. Parseller belli kotlara belli ölçülere göre ayrılmıştır. Bu parseller üzerinde yapı inşası için gerekli özellikleri taşıması gerekmekte ve bu özelliklere ek olarak çevrenin de yapıma uygun olması gerekmektedir. Arsalar genel olarak bunu tanımlamaktadır.
Parselin yanındaki parsellere göre belli kural dahilinde belli mesafelerde olması gerekir. Aynı zamanda kotlara göre de kat adetleri vs. parsellere göre belirlenir. Arsa: Tarım yapılmazken üzerinde yapı inşaatı yapılabilen ve parsellenmiş, belediye sınırları içerisinde kalan toprak parçalarına denilmektedir. Bu arsalar imarlı ve imarsız olarak ayrılmaktadır. İmarlı ve imarsız arsa arasındaki farkı iyi bir şekilde bildikten sonra arsa alımı yapmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda imarsız arsa alınmaması gerekmektedir.
İMAR YOKSA NE OLUR?
Bir toprakta imar yoksa üzerine ev yapılamaz. Yapılsa bile kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir. İmarsız bir toprağa herhangi bir bina veya ev yapmak çok risklidir.
İMARSIZ ARSA SATILIR MI?
Tapusu olan tüm arsalar satılabilir. İmarsız olması satılmaya mani bir durum değildir.
İMARSIZ ARSA ALINIR MI?
Günümüzde çok sayıda imarsız tarla alınmaktadır ve satılmaktadır. Almanızda da herhangi bir mani yoktur. Ama bu tarz tarlaları alırken üzerine bir yapı yapamayacağınızı veya sonrasında bu tarlaya bir imar çalışması yapıldığı zaman arsanızın bir kısmının yol, yeşil alan gibi farklı şekilde azalacağını ve metrekarenin düşeceğini veyahut tam ortasından bir yol geçme ihtimalinin olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Arsa Alınırken nelere Dikkat Edilmeli?
İmarlı arsa, yapı şirketleri için önem taşır. Bu bölgelere yapı yapılması sorun olmayacak ve aynı zamanda yapı tamamlandığında imarlı arsa alanında kalan yapı iskân belgesine uygun olacak.
Ancak imarsız arsa yapıya uygun olmamasıyla birlikte bu bölgelerin alımının yapılması uygun değildir. İmarsız arsa alımı yapılmaktadır. Ancak imarsız arsaların tarla gibi kullanılması önemli bir durumdur.
Arsa alımlarında dikkat edilecek diğer hususlar şunlar:
· Arsa alımlarında arsanın değerine ve arsanın hisse oranlarına bakılması gerekmektedir. Hisseli tapuya sahip bir arsa alınmamalıdır.
· Tapu kapsamında imarlı arsa ve imarsız arsa kıstaslar bulunmaktadır. Tapu içerisinde arsa kelimesi geçiyor ise imarlı arsayken geçmiyorsa imarsız arsadır.
· Arsanın alınacağı bölgede toprak yapısının iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
· Arsayı görmeden alım yapılmaması gerekmektedir. Özellikle size satılmak istenilen bir arsa söz konusu ise yerinde görmeden ve bölgede bir danışmandan yardım almadan satın alma işlemi yapılması doğru değildir.