Güncel

Araç Takip Mesafesi Ne Kadar?

Kara yollarında araç sürerken belli bazı kurallara uymak zorundayız. Özellikle maddi ve insani kayıpların önüne geçmek için uygulamada olan kurallardan biri de takip mesafesidir. Birçok sürücü bunun ne olduğunu merak ediyor.

Abone Ol

Kara yolları sık sık kazaların yaşandığı yerlerdir. Kaza raporlarına göre sadece geçtiğimiz yılda Türkiye’de çok sayıda trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalardan bazıları yalnızca maddi hasarlı olurken bazıları ise daha ağır sonuçlara açmıştır. Kara yollarında meydana gelen bu kazaların asıl nedenlerinden biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır. Peki, araç takip mesafesi ne kadar? 

Trafik kazaları hem yolcu hem de sürücü kaynaklı olabilir. Yolcular; yaya geçidini kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi hatalarla trafikte kazalara sebep olur. Sürücüler ise hız sınırını aşmak, dikkatsiz araç kullanmak, yayaya geçiş hakkı tanımamak gibi hatalar yaparlar. Ayrıca trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de araç takip mesafesine uyulmamasıdır.

ARAÇ TAKİP MESAFESİ NEDİR?
Araç takip mesafesi, aynı şeritte arka arkaya ilerleyen iki aracın arasındaki uzaklıktır. Arkadan gelen aracın takip mesafesini aşması demek, öndeki aracın ani fren yapması durumunda iki aracın kaza yapma ihtimalinin artması anlamına geliyor. Seyir halindeyken takip mesafesini korumak can ve mal güvenliği için önemlidir. Çünkü araç ne kadar hızlı ilerliyorsa kazaya karışma oranı o derece artar. 

Ayrıca trafikte araç takip mesafesi kuralını ihlal etmek, trafik cezaları ile ilgili sistemlerden biri olan ceza puanı sisteminde 20 puan demektir. 1 yıl içinde 100 puanı doldurduğun durumda ise ehliyetine el konulur. Peki, trafikte takip mesafesi ne kadar olmalıdır? 

TAKİP MESAFESİ NE KADARDIR?
Takip mesafesi trafikte hayat kurtaran bir uygulamadır. Takip mesafesi ne kadar olmalı sorusu araç kullanan kişilerin sorduğu bir konudur. Çünkü trafikte takip mesafesinin kaç metre olduğunu bilmek, mesafe kaynaklı trafik kazalarını önlemek ve takip mesafesi ihlalinin yaşanmaması için önemlidir. Seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. Örneğin 100 km/ saat hızla ilerlediğini varsayalım. Bu şartlarda takip mesafesi en az 50 metre olmalıdır. Eğer seyir halinde iken öndeki araç ile araç ile aranı başka bir araç girerse bu durumda o araçla da aranda 50 metre takip mesafesi olmasına dikkat etmelisin.