Zekat, Kur'an'da belirtilen sınıflara sarf edilmek üzere dinen zengin sayılan Müslümanların malından verdikleri belirli payı ifade eder. Peki, 500 Gram Altının Zekatı Ne Kadar? Kur'an'da belirtilen sınıflara sarf edilmek üzere dinen zengin sayılan yani zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisab) malı bulunan Müslümanların malından verdikleri belirli payı ifade eder.

ZEKAT NEDİR?
Zekat, İslam'ın beş şartından biridir. Dinen zengin sayılan kimselerin, Allah rızası için mallarının 40'ta 1'ini Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen 8 sınıftan birine vermesidir. Zekat, temizlik, arınma ve bereket anlamına gelir. Zekat, zenginliğin bir kısmının fakirlere verilmesidir. Zekat vermek, İslam'ın önemli ibadetlerinden biridir. Bu sayede, toplumda zenginlik ve yoksulluk arasındaki fark azalır. Zekat, aynı zamanda, sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eder. 

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?
Zekat, İslam'da belirli kriterlere uyan kişilere verilen bir malî ibadettir. Zekatın verileceği 8 sınıf vardır. Bu sınıflar, Tevbe suresinin 60. Ayet-i Kerime'sinde bildirildiği üzere şu şekildedir: 

Tevbe Sûresi’nin 60. âyeti kerîmesinde bildirilmiştir (meâli): “Sadakalar, ancak fakirlere, yoksullara, onun üzerine (zekâtın tahsiline) memur olanlara, müellefe-i kulûba (kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara), (âzad edilecek) kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara, yolda kalmışlara mahsustur…”

Ankara İstanbul Arası Kaç Km? Ankara İstanbul Arası Kaç Km?
  • Fakirler: Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselerdir.
  • Miskinler: Temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürekli çalışmak zorunda kalan kimselerdir.
  • Zekat Toplama Memurları: Zekat toplamakla vazifeli olan kimselerdir.
  • Yolda kalmışlar: Yolculuk sırasında parası, yiyeceği veya giysisi tükenen kimselerdir.
  • Borcu olanlar: Kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimselerdir.
  • Kölelikten kurtulacaklar: Köle olan ve fidye ödeyerek özgürlüğüne kavuşmak isteyen kimselerdir.
  • Allah yolunda olanlar: Allah yolunda savaşan veya savaş hazırlıkları yapan kimselerdir.
  • Müellefe-i kulûb: İslam'a yeni girenler veya İslam'a yakınlaştırılmak istenen kimselerdir.
  • Zekat verirken, öncelikle kişinin kendi yakın çevresine bakması ve ihtiyaç sahiplerini tespit etmesi gerekir.

ZEKAT KİMLERE VERİLMEZ? 
Zekat sahibi; eşine, çocuklarına, ana-babasına, büyükannesine ve büyükbabasına, torunlarına zekatını veremez. Zenginlere yani nisap miktarı mala sahip olan kimselere, gayri müslimlere de zekat verilmez.

ZEKAT VERMEK FARZ MIDIR?
Evet, zekat vermek farzdır. Zekat, İslam'ın beş temel şartından biridir. Zekat vermek, Allah'ın emirlerini yerine getirmek ve O'na kulluk etmek için yapılır.

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?
Zekat vermek için, kişinin ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve hür olması gerekir. Ayrıca, kişinin nisab miktarı mala sahip olması da gerekir. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Nisap miktarı, altında 20 miskal (80.18 gr.), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekat vermek farz olan kimseler şunlardır: 

  • Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve hür olan Müslümanlar
  • Nisap miktarı mala sahip olan Müslümanlar

ZEKAT NASIL HESAPLANIR?
Zekat miktarını hesaplamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Nisap Miktarını Belirleyin: Zekat hesaplamasına başlamadan önce, nisap miktarını belirlemeniz gerekir. Nisap miktarı, 80.18gr altının zekat vereceğiniz gün üzerinden güncel kurdan hesaplanır.

Mal Varlığınızı Değerlendirin: Zekat verme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için gerekli olan mal varlığınızın ötesindeki kısmı üzerinden hesaplanır. Bu kısmı belirlemek için, kişisel mal varlığınızı (nakit, altın, gümüş, ticari mallar, yatırımlar vb.) değerlendirmeniz gerekmektedir.

Nisap Miktarına Ulaşıp Ulaşmadığınızı Kontrol Edin: Mal varlığınızın nisap miktarına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Eğer nisap miktarına ulaştıysanız ve üzerinden 1 yıl geçtiyse zekat verme yükümlülüğünüz doğar. 

Zekat Miktarını Hesaplayın: Zekat oranı, mal varlığının %2.5'ini (1/40'ını) ifade eder. Bu oran, mal varlığınızın zekata tabi olan kısmını belirlemek için kullanılır.Zekat miktarını hesaplamak için, mal varlığınızın zekata tabi olan kısmını zekat oranıyla çarparak elde edilen sonucu bulabilirsiniz.

500 GRAM ALTININ ZEKATI NE KADAR?   
Çoğunlukla altının zekatını gram olarak bulup daha sonra bu düşen altın gramını TL olarak hesaplayıp bu miktar zekat olarak verilmektedir. Altının zekatını vermeyi düşündüğünüz zaman o andaki güncel piyasa verilerine göre altının Türk lirası değerini hesap edip bu miktarı zekat olarak vermelisiniz. 

Sahip olduğunuz altının üzerinden 1 yıl geçmişse ve o anda borcunuz da yoksa 500 gram altının yüzde iki buçuğunu (40’ta 1) hesaplayıp  bu miktarı zekat olarak verirsiniz. 

Bu hesaplamaya göre 500 gram 24 ayar altının zekatı 12,5 gram Altındır.

Yani 500 gram altına karşılık 12,5 gram altını zekat olarak vermelisiniz. 12,5 Gram 24 Ayar Altının değeri 5 Kasım 2024 Salı günü itibariyle 37.814,88 liraya karşılık gelmektedir.  500 gr 22 Ayar Altının Zekatı 34,6248 TL’dir.  500 gr 21 Ayar Altının Zekatı ise 33,08256 liradır. Ancak altın kuruna göre bu rakamlar günlük olarak değişebilmektedir.

Kaynak: Vanolay - Haber Merkezi