Güncel

20'lik diş çekimi ne kadar sürer?

Her kişide dört adet bulunan 20’lik dişler genellikle 20 ve 30’lu yaşlarda ağrır veya çıkar. 20’lik dişlerin hızlı çürüyen yapısı sebebiyle uzmanlar tarafından çekilmesi önemlidir. Çene cerrahları tarafından gerçekleştirilen operasyonlar; dişin yapısına ve çıkma durumuna göre bazen dakikalar, bazen saatler alabilir. Peki, 20'lik diş çekimi ne kadar sürer?

Abone Ol

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20’lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişiklik gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir. Kimi vakalarda sızının tamamen geçmesi üç hafta uzayabilir. 

20’lik diş çekimi birçok kişi için zorlu ve uzun bir süreç gibi görünebilir ancak ağız hijyeni konusunda hassas davranılarak iyileşme süresi hızlandırılabilir. 

20'LİK DİŞ ÇEKİMİ NE KADAR SÜRER? 

20’lik diş çekimi öncesinde diş hekimi ve çene cerrahından operasyonun nasıl yapılacağına dair detaylı bilgi alınmalıdır. Uzmanlar, üç boyutlu röntgenler vasıtasıyla çenenin durumuna bakarak operasyonu planlar. Sinirlerin yerleşimine, dişin konumuna ve çıkma oranına bağlı olarak operasyon yarım saat veya 2 saat sürebilir. 

Diş tek parça olarak veya kırılarak birden çok parça halinde alınabilir. Hastanın süreci net olarak bilmesi, operasyon öncesi rahatlaması için tavsiye edilir. Operasyon sonrasında ateş, kötüleşen şişlik, artan ağrı ve geçmeyen uyuşukluk olduğunda yeniden hekim kontrolü önerilir. Hastalar süreç içinde ağız bakımına özen göstermeli, bölgenin iyileşmesini günden güne takip ederek herhangi bir sorunda hekimle irtibat halinde olmalıdır.

20’lik diş çekimi; dişin boyutuna, mevcut durumuna bağlı olarak 30 dakika ile 2 saat arasında değişiklik göstermektedir. Gömülü ya da kırık dişler için diş çekimi daha uzun sürmektedir. Hastanın sağlık durumu gibi detaylar da uygulama detaylarını ve süresini etkileyebilmektedir. 

Basit bir diş çekimi yarım saatten daha kısa sürede tamamlanabilir. Bununla birlikte diş çekim uygulamasında çeşitli karmaşık durumların ortaya çıkması olasıdır. Bu da işlem süresini uzatabilmektedir. Dolayısıyla bu sorunun net yanıtı kişiye ve vakaya bağlı şekilde, bir diş hekimi muayenesi sonrasında verilebilir. 

Diş çekimi süresi, çekilecek dişin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Standart bir azı diş çekimi genellikle 20-30 dakika sürerken, 20lik diş çekimi veya gömülü diş ameliyatı daha karmaşık olabilir ve bu süre 2 saate kadar uzayabilir. Diş çekimi, birçok kişi için endişe verici bir işlemdir. Bununla birlikte deneyimli bir diş doktoru eşliğinde bu süreç kolaylıkla atlatılabilmektedir. 
Yarı gömülü 20’lik dişler, genellikle 17-25 yaşları arasında ortaya çıkar ve bazen gömülü diş ameliyatı gerektirebilir. Bu işlem sonrası alveolit, yani soket iltihabı riski bulunmaktadır. Olası sorunların önlenmesi, hekim tavsiyelerine uyulması ve gerekli bakım-temizlik işlemlerinin aksatılmamasıyla mümkün olmaktadır. 

Diş çekimi sırasında, lokal anestezi ile ağrı hissi minimuma indirilir. Gömülü 20lik diş çekimi sonrası ağrı, kişiye ve işlemin karmaşıklığına göre değişkenlik gösterir, ancak genellikle birkaç gün içinde hafifler. Bir seferde en fazla kaç diş çekileceği, hastanın genel sağlık durumuna ve ihtiyaca göre değişir. Bu işlem zorunlu durumlar dışında çok fazla tercih edilmez. Genel kural olarak bir seferde birden fazla diş çekimi yapılabilecek durumlar da mevcuttur.