Elif Yüksek – Vanolay
Cildin ısıya maruz kalması soncunda ortaya çıkan yanıklar acı verici yaralardır. Bu yanıklar seviyelerine göre 1,2 ve 3. derece yanıklar olarak sınıflandırılır. Cildin alt kısmına kadar zarar gördüğü ciddi yanıklara 2. derece yanıklar denir. Vatandaşlar, 2. derece yanık tedavisi evde nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyor.
İKİNCİ DERECE YANIK NEDİR?
İkinci derece yanıklar genellikle sıcak su veya kızgın yağ gibi sıvılara temas edilmesiyle meydana gelir. Derinin üstünde içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar ve acı vericidir. Bu yanık dercesinde oluşan kabarcıklar zamanla dökülerek derinin kendini yenilemesini sağlar ve böylece yanık iyileşir.
2. DERECE YANIK TEDAVİSİ EVDE NASIL YAPILIR
Yanıkları tedavi etmek yanığın ortaya çıkış sebebine göre değişkenlik gösterir. Fakat temel yanık tedavisinde kullanılan yöntemler genel anlamda aynıdır. Yanık vakalarında yapılacak tedavi, yanık olayının oluştuğu ilk anda yapılan müdahale ile başlar. Herkes tarafından bilinen bir yöntem olan ilk müdahale yanan bölgenin temiz bir su ile ıslatılarak soğutulmasıdır. Bu yöntem uygulanarak yanan bölgenin hızla normal vücut ısısı seviyesine düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Birinci ve ikinci derece yanıkların tedavisi evde yapılabilir ancak eğer yanık bölgesinin çapı 7 santimden fazlaysa bir doktora başvurulmalıdır. İkinci derece yanıklarda yapılacak ilk müdahale yine 10 dakikalık soğuk su uygulamasıdır. Evde yapılan tedavi esnasında temiz bir bezin ıslatılarak yanığın oluştuğu bölgede soğuk kompres yapılması şişme ve acıyı hafifletir.
Hafif şekilde görülen ikinci derece yanıklarda, kabarcık ve kızarıklıklar gözlemlenir. Bu yanıklarda genellikle cilt hala düzgün bir şekilde kaplıdır. Bu tür yanıklarda şu yöntemler uygulanabilir:
1. Yanık oluşan bölgeyi hafifçe soğuk su altında tutmak,
2. Acıyı azaltmak için ağrı kesici kullanmak,
3. Yanık bölgesine, merhem veya krem sürmek.
Şiddetli görülen ikinci derece yanıklarda, kabarcıkların yanı sıra cildin üst tabakası da soyulmuş veya dökülmüş olabilir. Bu durumda şu yöntemlere başvurulur;
1. Yanık oluşan bölgeyi hafifçe soğuk su altında tutmak,
2. Yanık bölgesinin üzerini steril bir bezle örtmek,
3. Yanık bölgesine, merhem veya krem sürmek.
4. Enfeksiyon belirtileri görülürse mutlaka doktora başvurun.
EVDEKİ MALZEMELERLE YANIK TEDAVİSİ
İkinci derece yanık vakalarında Aloe vera jeli doğal bir ilaçtır. Bu jel, iltihap önleyici ve yatıştırıcı özellikler taşır. Yanık bölgesi temizlendikten sonra aloe vera jeli doğrudan cilde uygulanabilir.
İkinci derece yanıklarda bir diğer tedavi yöntemi ise baldır. Antibakteriyel özelliklere sahip olan bal, aynı zamanda yatıştırıcı bir etkiye de sahiptir. Yanık bölgesi temizlendikten sonra bal doğrudan ya da bir bezle kaplanarak uygulanabilir.
Lavanta yağı da ikinci derece yanıkların tedavisi için doğal bir ilaç görevi görür. Lavanta yağı, iltihap önleyici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
İkinci derece yanıkların tedavisi için doğal bir baharat olan zerdeçal, iltihap önleyici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Yanık bölgesi temizlendikten sonra zerdeçal tozuyla karıştırılmış su bir pamuk yardımıyla yanık bölgesine uygulanır.