Yunus Tuğrul/Vanolay
'Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı' ve 'Van Kariyer ve İstihdam Fuarı'nın açılışı yapıldı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Urmiye Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası düzenlenen işbirliği kapsamında 'Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı' fuarı düzenlendi.
İran ve Türkiye'den 52 firmanın katıldığı fuarda iki ülkenin bilim ve sanayi ürünleri sergilendi.
Fuar açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2018 yılında şu ana kadar 5 fuar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Zorluoğlu şöyle konuştu:
'Her fuar esasında Van ekonomisine doğrudan ya da dolaylı birçok katkı yapıyor. Her yeni fuar Van'daki yatırımcıları, girişimcileri, bizleri cesaretlendiriyor. Yeni yatırımlara, yeni girişimlere teşvik ediyor. Bugün 2 fuar var esasında ikisi de birçok ortak noktayı barındırıyor. Ama en belirgini, gençler ve gençlik. Ar-Ge deyince aklıma gençler geliyor. İstihdam ve kariyer deyince yine aklıma gençler geliyor. Dolayısıyla her iki fuar birbirinin tamamlayıcısı, Bu fuarın gençler için faydalı olacağına inanıyorum.'
İran Urmiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahim Hobbe Nagi de fuarı düzenleyenlere teşekkür etti.
Nagi, Urmiye Üniversitesi ile Van YYÜ arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında fuarın yapıldığına dikkat çekerek, 'Araştırma ve Geliştirme esasına dayanan bu tür fuarları, bilim odaklı şirketlerin oluşturması ve geliştirmesi çok önemli bir rol oynadığını vurgulamak isterim. Bu şekilde bilim ve teknoloji alanında hem Türkiye firmalarının hem de İran firmalarının ticaretleri arasından kendi yerlerini alarak yatırımcılar için cazip fırsatlar haline gelebilmektedir. Bu ortak proje aynı zamanda gelecekte 2 ülke arasında yapılacak olan projelere bir örnek oluşturabilecek niteliktedir.' Şeklinde konuştu.
Nagi 2 ülke üniversiteleri arasında yapılan protokol kapsamında diğer projelerin de hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
'YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ (YYÜ) KENDİ GELİRİYLE İSTİHDAM SAĞLIYOR'
Van yüzüncü yıl üniversitesi olarak başarılara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Peyami Battal sözlerini şu şekilde sürdürdü: Bugün artık var, öteden beri belirttiğimiz, çok önemli bir kent, Van fark edilmeyi bekleyen, fark edildiği zaman kimsenin tutamadığı bir kent olacak ifadesi, bugün o anın tamda anlamlı anını yaşıyor. Van'da artık fuarlar çifter çifter yapılıyor, fuarların yapılışında oradaki gücü enerjiyi sinerjiyi gösteriyor. Dolayısıyla bugün iki fuar açılışı gerçekleştireceğiz, bu Van'ın duymuş olduğu güçlü potansiyelin artık fark edildi, hep birlikte fark ettiğimizi bilerek adım attığımızı gösteriyor. Bu fuar hepimizi mutlu eden bir pozisyon, Van YYÜ olarak bu şehirde en fazla istihdam sağlayan kurumlardan bir tanesi, milli eğitim müdürlüğünden sonra büyük şehir belediyesi bizden biraz fazla ola bilir. Dolayısıyla iki veya üçüncü sırada Van için istihdam sağlıyoruz. Devletin verdiği hiçbir kaynakla değil Van üniversitemiz kendi kaynaklarıyla istihdam sağlıyor. Bu fuarın gerçekleşmesi bizim için önemli Van'da üniversitemizin şöyle bir gücü var 17 fakültenin topluma eleman yetiştirme amacıyla ve meslek okullarımızdan mezun olan ve asıl işlerin yürümesine, temin eden gençler yetiştirtiyoruz. Elbette arge üniversitelerin olmazsa olmazlarıdır, ancak ARGE ve inovasyon üniversitelerin dışına yayıla bilmesi için de bazı adımlar Atılması gerekiyordu. Bu üniversitemizin dışında konuşulur hale gelmesi bizim teknokenti kurma tarihimizde aynı dönemlerde meydana gelmiştir. Zira teknokenti kurduktan sonra artık Van'da gerek sanayimiz, gerekse birçok iş alanımızda Arge ve inovasyon tartışılmaya başlandı. Yani mevcut bir gidiş değil bunun ötesine geçip kendisini geliştirmesi için bütün yatırımcıların sanayicinin Arge ve inovasyon yapması gerekiyordu. Van yüzüncü yıl üniversitesi olarak Tebriz, İran, Ürdün buralardaki gerek üniversitelerle, gerekse dış çevresi ile de değişik ilişkiler kurmaktayız.'
'ENGELLİLERE YÖNELİK İŞKUR'DAN DESTEK VAR'
İŞKUR Strateji Gelişme Daire Başkanı Mehmet Aslan ise; İstihdam ve işsizlik bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de temel problemlerinde bir tanesi, Bunun için mücadele eden bir kurumuz, Van ilinde iş gücü piyasasının bütün faktörlerini burada bulmak mümkün. Hem işverenlerin, hem iş arayanların, hem de İleride işveren olarak, işgücü piyasasına katılacak olan elemanları bulmak mümkün. Temel yaklaşımımız daha fazla ve nitelikli bir iş oluşturmak, iş yaratmak çünkü ancak Yeni işler, yeni nitelikler yaratabilirsek işsizlikleri azaltabiliriz. Türkiye İş Kurumu'nun hem geçmişte hem de gelecekteki temel noktası Burası, bunun için gelecek için çalışıyoruz 2017 yılında Türkiye İş Kurumu açısından çok ciddi rakamlar ve ciddi Hedef gerçekleştirdik ilk kez bir milyon sınırı aşarak 52 bin kişiye özel sektörde işe yerleştirdik, bu bizim için bir rekordu. Bu yılki hedefimiz 1 milyon 250 bin kişilik iş alanı oluşturmak, Van için geçerli bir veri paylaşacağım sizlerle 2002 yılında Van'da Türkiye İş Kurumu aracılığıyla sadece 33 kişi işe alınmış Özel sektörde. 2017 yılında bu rakam 2 bin 69 kişi Burada sadece İŞKUR'daki çalışan arkadaşlarımızın ve gece gündüz çalışan arkadaşlarımızın katkısı ile değil sadece, işgücü piyasasını ayakta tutan işverenlerin, yatırımcılarını, girişimcilerimizin katkısı var. Onlar işçi Almazlarsa, onlar istihdam etmezlerse, Bu rakamlar gerçekleşmez Van'ın kapasitesinin Aslında çok çok daha yüksek olduğu, çok çok daha büyük olduğu. Biz İŞKUR olarak çalışma İŞKUR Müdürlüğü ve arkadaşlarımız bu kapasiteyi karşılamak anlamında, yatırım Yapan bütün iş sahiplerine işgücü noktasında her yardıma hazırız Elbette ki hükümetimizin uyguladığı teşviklerle vermiş oldukları desteklerle Geçen sene yine aynı şekilde istihdam çalışmamız vardı. Bu yıl artarak devam ettiriyoruz Eğer ki bugün bir kişiyi işe almak istiyorsanız mutlaka İŞKUR'a kaydettirin Çünkü bu sayede vergi ve sigorta prim desteği sağlamış olacaksınız. Bir yıl boyunca bazı alanlarda daha fazla istihdam ettiğiniz zaman devlet sigortasını ve vergisini karşılamaya hazır aynı zamanda uygulamış olduğumuz eğitim programı eğitim kurslarıyla da özellikle de yeni yatırım yapan işletmelerimize destek veriyoruz. Bir anlamda öğrencimizin staj yapma, iş yapma gibi durumunu karşılıyoruz, hem kendilerine bir gelir elde ediyorlar hem de işverenlerin bize nitelikli işgücünün kendilerini yetiştirmeye imkanı sağlıyor. Engellilere yönelik İŞKUR'un vermiş olduğu bir destek var. Eğer ki engelli iseniz ve etrafınızda bu kapsamda arkadaşlarınız varsa, kendi işini kurmak isterlerse İŞKUR 50 bin liraya kadar destek veriyor. 'şeklinde konuştu.
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İŞKUR Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'da fuarın hayırlı olmasını dileyerek, fuarın kent ekonomisine katkı sunacağına dikkat çekti.
Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuar alanındaki firmaları ziyaret etti.
Programa; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum kuruluş temsilcileri ve fuara katılan firma yetkilileri ile vatandaş katıldı.

Ü